Laura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning
– Även om det till en början bara gäller i nyproduktion så har man i andra länder sett att det inte tar så lång tid innan det tar över, för man kan inte ha två parallella system.
Det hon är rädd för är inte enbart höga hyror, utan också att man genom att ta ifrån Hyresgästföreningen förhandlingsrätten för hyran, även totalt sett undergräver dess ställning.
Laura Purdy har bott i hyresrätt i hela sitt vuxna liv, i Sverige i 32 år och innan dess i sitt hemland. Där hon bodde i Houston Texas i södra USA fanns ingen hyresgästförening.
– Då står man där som enskild hyresgäst och ska göra så gott man kan gentemot ett storbolag eller gentemot enskilda personer som äger fastigheter och försöker prata med dem både om hyran och underhållet – hos många hyresvärdar är underhållet eftersatt. Men man har ingen chans, det vet jag av erfarenhet. Så jag är otroligt tacksam för Hyresgästföreningen i Sverige, som är en värdig och kunnig motpart.
Hon tror att systemet i Sverige förebygger mycket konflikter mellan hyresgäster och fastighetsägare.
Hon är väl medveten om bostadsbristen, men tror inte att fri hyressättning är någon lösning.
– Nu ska det byggas nya industrier i Norrbotten och då kommer det behövas bostäder för dem som ska jobba i dem. Men alla dessa människor kommer ju inte ha höga löner. Om vi ska fånga upp nyutexaminerade studenter, oavsett om det gäller de som ska jobba i industrin eller om det är sjuksköterskor, så behövs det lägenheter med rimliga hyror.
Hon tror inte att någon kommer att flytta från sin studentlägenhet till en väldigt dyr hyreslägenhet.
– De nya hyresrätterna kommer att locka förmögna människor, som kanske bor i hus idag, och det leder till att vi får en segregering som man har i USA.
Det finns områden där rika människor bor, inhägnade och bevakade av vakter, berättar hon, och det är också väldigt godtyckligt vilka som får hyra – en barnfamilj kan nekas kontrakt.
Människor med lägre inkomst är hänvisade till områden med så kallad ”social housing”.
– Det är områden där socialförvaltningen har sina lägenheter tillsammans med andra lägenheter med låg hyra som du måste ha låg inkomst för att bo i.
Hon saknar en helhetssyn i bostadspolitiken i Sverige idag. Hon nämner miljonprogrammet och hur man resonerade på den tiden som det uppfördes som ett positivt exempel på svensk bostadspolitik.
– Det byggdes med perspektivet att det är en mänsklig rättighet att ha en bostad med god standard till en rimliga hyra.
Själv bor hon idag på Hertsön i Luleå i ett område som allmännyttan äger med hyfsat låga hyror. Hon uppskattar att det finns en blandning av människor i hennes närhet.
– Alla möjliga kan bo där jag bor och alla våra barn och barnbarn träffas och umgås. Den dagliga kontakten gör att det blir mycket mindre missförstånd och vi får mindre fördomar mot varandra.
Tycker du det är värt att fälla regeringen för frågan om fri hyressättning?
– Vi är ju 3 miljoner människor som bor i hyresrätt i Sverige. Någon måste stå upp för oss och lyssna på oss. Annars blir det verkligen en urholkning av demokratin.