Led leder till billigare miljövänligare jul
Sedan några år har kommunala Örebrobostäder allt färre julgranar.
Tidigare när Öbo hade en julgran på i stort sätt varje gård, kostade de 100 000-tals kronor att köpa, sätta på plats, låta lysa och ta bort.
– Nu sätter vi oftare en julgran på en strategisk plats, till exempel i ett centrum eller där man kommer in i området. Sedan sätter vi lampor i befintliga träd i stället. Då väljer vi ledlampor eftersom kostnaderna blir lägre, säger Kenneth Kallin som är ansvarig för mark och underhåll hos Örebrobostäder.
Tekniken med ledbelysning kommer ur sökandet efter mer miljövänliga lampor och är fortfarande under utveckling. Fördelarna är många: ledlampor innehåller inte kvicksilver, håller drygt 20 gånger längre än en gammal glödlampa och dubbelt så länge som en lågenergilampa. Ledlamporna är inte temperaturkänsliga och klarar stötar.
Därför blir de billigare än annan belysning. Men hur mycket som sparas nu när slingorna kan återanvändas, är svårt att svara på, det som kostar är arbetskostnaden.
Till skillnad mot Öbo som alltså fram till nyligen haft julgranar på i stort sätt varje gård, har Karlstadsbostads AB, KBAB, sedan länge endast haft några få stora strategiska julgranar i bostadsområdena.
Därför har det inte heller varit lika viktigt för KBAB att byta ut julbelysningen till ledteknik.
– Vi har fokuserat på de stora energitjuvarna och bytt till ledbelysning där. Julbelysningen byter vi ut efter hand som den gamla går sönder, säger Anna Wassberg som ansvarar för utemiljö och miljö på KBAB.
KBAB har inte heller lika ofta belysning i befintliga träd eller uthus som Öbo.
– På några enstaka områden har vi det, men det är julgranarna vi satsar på, säger hon.