Ledningen festade upp 325 000 i hockeylogen – Ängelholmshem genomlyst i ny utredning
Ingen är dömd för brott men enligt två rapporter från revisions- och rådgivningsföretaget KPMG och Ängelholms kommuns utredning har den före detta ledningen i Ängelholmshem gjort sig skyldiga till många regelbrott och misstänkta oegentligheter. På torsdagen presenterades ytterligare fakta i härvan kring Ängelholmshem och dotterbolaget Ängelholmslokaler.
Det är många olika trådar. Vänskapsrelationer mellan bolagen och entreprenörer. Brott mot lagen om offentlighet upphandling. Utlägg för öl och sprit. Bristfällig redovisning. Sponsring till hockeylaget Rögle men också egna barns idrottsföreningar. Och en extern revisor som misstänks ha sett på utan att ingripa.
Hockeysäsongen är lång. Och med Rögle hade Ängelholms ledning tecknat ett avtal på cirka en halv miljon kronor (förra året) som årligen gav tillgång till en loge på Lindab/Catena Arena. Men här fanns det också möjlighet till ”representation” med dryck och mat. Det gjordes en förskottsbetalning i början på året som det bara var att plocka av, om summan överskreds gjordes en tillskottsbetalning i slutet av året. Restaurangen fakturerade för ”konferensfaciliteter” och Ängelholmshem bokförde som sponsring. Inga specificerade fakturor sparades.
Enligt kommunens utredning åt och drack ledningen på detta sätt för cirka 325 000 kronor säsongerna 2014 – 2020. I utredningen har kommunen tagit del av fakturor som sparats av arenans restaurang. På dessa finns inga uppgifter om vilka som har varit med och festat. Enligt regelverket ska representationsfakturor ange syfte och vilka som deltagit.
– Och jag tycker det är fel att kalla det representation. Här har de ätit och druckit på hyresgästernas bekostnad en till två gånger i veckan under säsongerna, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsen ordförande.
Vd:n har även årligen åkt med på en ”sponsorresa”, en NHL-match över Atlanten, och bolaget har bekostat åtta matchbiljetter, varav sex alltid användes av ledningen och två gick till personalen.
Enligt Robin Holmberg har Ängelholmshem under många år haft en och samma revisor från ett av de större revisionsbolagen. En revisor granskar bolagens räkenskaper och godkänner eller underkänna dem. Ängelholms kommun har nu anmält den aktuella revisorn till Revisorsinspektionen. Utredningen, där tusentals mejl från ledningens arbetsdatorer har granskats, kan visa att före detta vd:n och revisorn haft ett nära vänskapsband. Bland annat har de bokat en resa till Paris tillsammans, ätit middagar med respektive och i samband med att revisorn fyllde år köpte vd:n en flaska champagne. Det köpet på 829 fick bolaget stå för när vd:n redovisade det som ett utlägg.
Idag är avtalet avbrutet och diskussioner förs hur det kan se ut i framtiden. Enligt vd Mikael Bornandersson kommer kostnaden för sponsringen ungefär halveras. Klart är att logen försvinner.
I projekt efter projekt visar utredningarna misstankar om brott mot lagen om offentlig upphandling. En anmälan har gjorts till Konkurrensverket, dock har kommunen fått beskedet att det inte blir någon vidare utredning. Motiveringen ska vara resursbrist på myndigheten samt att kommunen agerar.
En polisutredning pågår och kommunen har nu också skickat den fördjupade utredningen till Riksenheten mot korruption, samt anmälan till Revisorsinspektionen.
Kommunen ser över bolagsstrukturen och kommer att bilda en koncern med ett dotterbolag där Ängelholmshem och Ängelholmslokaler blir dotterbolag. Förutom att den före detta vd:n och den nytillträdde har fått sparken fick hela ledningen på fem personer lämna. Tre av dessa är nu tillbaka på jobbet, men två är fortfarande entledigade med bibehållen lön.
Den dåvarande bolagsstyrelsen har gått och kommunen menar idag att allt tyder på att de inte var informerade om allt som ledningen höll på med.
Fortfarande är det mycket som är oklart och förhoppningen är att polisutredningen ska ge svar: Varför har man kringgått lagen om offentlig upphandling, och vem har tjänat på det?
– Den frågan kan man verkligen ställa sig, det har inte varit någon fördel för kommunen i alla fall, utan bara blivit dyrare, säger oppositionsrådet Lars Nyander (S).
Den 30 mars håller Ängelholms kommun en presskonferens och informerar om att Ängelholmshem och Ängelholmslokaler har allvarliga brister och utreds för ekobrott. Under hösten gjordes en genomlysning av bolagen av revisions- och rådgivningsföretaget KPMG. Deras rapport visar att bolagen brutit mot lagen om offentlig upphandling.
Bolagets vd fick sparken, styrelsen byttes ut och den före detta vd:n polisanmäldes för trolöshet mot huvudman. Kommunstyrelsens ordförande, Robin Holmberg (M) blir bolagens nya ordförande och ny interim vd blir Mikael Bornandersson. Den 28 april inleder Konkurrensverket en utredning mot Ängelholmshem. Bakgrunden är upphandlingar för 100 miljoner som inte ska ha följt lagen om offentlig upphandling. Också en polisutredning inleds.