Legionella i Husby – inga hyresgäster informerades

Husby En person har vårdats för sjukdomen legionella i Husby. Men trots att bakterien hittats i vattnet i fastigheten har värden D.Carnegie inte gått ut och informerat de boende.

Det var i somras som landstingets smittskyddsenhet meddelade miljöförvaltningen att en person insjuknat sedan han smittats av legionella. En bakterie som lever och förökar sig i vattenledningssystem som inte håller tillräckligt hög temperatur och som kan ge upphov till svåra sjukdomsförlopp och i vissa fall leda till dödlig utgång. Av fem prover ibland annat kök och städskrubbar visade tre provtagningar positivt resultat.

Värden D.Carnegie uppmanades att omgående utföra nya provtagningar och sanera vattensystemet. Så har skett och förekomster har hittats under undersökningar på Nidarosgatan 22, 24, 26, 28 och 30 men D.Carnegie säger att det varit i väldigt låga nivåer av bakterier. Efter åtgärder där man bland annat ”chockhöjt” temperaturen på vattnet har bakterierna nu försvunnit.

Läs ocksåCamilla fick höra att hennes lägenhet skulle bli kontor – värdens lögn fick henne att flyttaEtt kollage som visar en kvinna som håller i en hund, ett gult tegelhus sett uppifrån samt ett brev från L. Jacobsens Fastighets AB och med texten "Vi meddelar härmed att hyresvärden beslutat att ändra er bostad till kontor".

Ett 40-tal personer smittas varje år av legionella i hela landet och i fjol blev en hyresgäst sjuk i en av Stockholmshems fastigheter på Södermalm i Stockholm. Då byttes alla blandare, duschslangar och duschmikrofoner ut. Alla handdukstorkar som värms med varmvatten togs också bort. Dessutom informerades alla boende om att spola varmvatten några minuter innan de duschade. I det nu aktuella fallet i Husby har ingen information getts till de boende. Trots att miljöförvaltningen rekommenderar det.

– Det gjordes enligt uppgift ej därför att man efter kontakt med konsult, och konsultation om proverna, som tog del av de första proverna som gjordes av Miljö och hälsa ansåg att det var så låga nivåer som inte innebar någon fara att det inte fanns anledning att informera särskilt om detta. Det var den bedömning som gjordes av förvaltningen, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på D.Carnegie & Co.

D.Carnegies bestånd av fastigheter på Nidarosgatan har varit föremål för negativ uppmärksamhet flera gånger. Bara i år har 16 olika ärenden upprättats av hyresgästföreningen. I de flesta fallen är den gemensamma nämnaren brister i underhållet.

Läs ocksåKall julafton och slaktad hare fick Gun att flytta: "Vi har det för jävligt här"En äldre kvinna som plockar ner inramade foton föreställande olika barn från väggen i ett vardagsrum och lägger i en pappkartong.

Björn Sundberg säger att man tagit över beståndet ganska nyligen och att tidigare fastighetsägare inte åtgärdat så mycket.

– Vi har plan för ventilation – nya system, nya hissar, fasadrenovering, byte av fönster, balkonger, stammar, entréer, renoveringar av lägenheter, utemiljö med mera. Planen är att allt ska bli som bättre än när det var nytt. Här ingår även Nidarosgatan. I det medellånga perspektivet, skriver han i ett mailsvar.

Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar
Länkar Läs mer här

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.