Lena tvingas flytta – andra täljer guld på Malmfältens bostadsmarknad: ”Som en cirkus här”

Malmfälten Det råder stor bostadsbrist i Malmfälten. Lena och Emma är två av dem som har svårt att få ett förstahandskontrakt. Samtidigt finns det andra som skor sig på bostadsbristen – och utnyttjar luckor i de kommunala bostadsbolagens regler. ”Det är tråkigt att man inte kan lita på folk” säger Carina Royson, vd på kommunala Topbostäder.
Husannonser i Gällivare och Lena Holmberg, som snart lämnar Gällivare på grund av bostadsbristen på Malmfälten.
Foto: Emelie Sigelind
Lena Holmberg kommer snart att flytta från Gällivare, till följd av bostadsbristen. Samtidigt är Gällivare den plats i Sverige där du kan tjäna mest pengar på privatuthyrning.

Lena Holmberg, 57 år, har bott i Gällivare i 20 år. Snart tvingas hon att flytta.

Efter en skilsmässa har hon de ­senaste månaderna sökt med ljus och lykta ­efter någonstans att bo. Hon hittar ­ingen ­lägenhet, så snart går flyttlasset till Stockholm.

Läs ocksåSå förstör Tiptapp för seriösa avfallstjänster – förtvivlade vd:n: ”Marknaden slogs ut på en natt”Jörgen Linse på Junkbusters säger att hans företag inte kan konkurrera med Tiptapp.

– Det är så jävla tragiskt. Jag måste lämna stan, min fasta tjänst och mina vänner och flytta ner till Stockholm. Där har jag ingenting heller. Jag har inget jobb och ingen lägenhet, men jag får flytta ner till min mamma och så får jag lösa det andra när jag är där.

Förutom hennes mamma bor även ­Lenas syster i Stockholm. Lena har ­funderat på att ­flytta till huvudstaden ­tidigare, men planen var inte att det skulle bli nu.

– Jag vill egentligen inte kasta mig ut i ingenmansland. Jag vill ha ordning på mitt liv och veta att jag har en inkomst, ett eget boende och sådana saker. Nu blir det väldigt abrupt.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.
Malmbrytning i berget Kiirunavaara gör att Emma Wikströms och dottern Ellas hus snart kommer att rivas
Malmbrytning i berget Kiirunavaara gör att Emma Wikströms och dottern Ellas hus snart kommer att rivas

Åtta mil norrut ­sitter Emma Wikström, 35 år, och riskerar snart att bli av med sitt hem. Hon bor med sina tre barn i en ­trerummare i gamla Kiruna, den del som ska flyttas eller jämnas med ­marken när malmbrytningen spränger sig allt närmare.

Lägenheten var tidigare en bostadsrätt som hon hyrde i andra hand. När LKAB löste ut ägarna fick Emma bo kvar som hyresgäst, men utan garanti till nytt boende när dagen kommer för rivning av huset. Hon söker därför nytt boende – något som är enklare sagt än gjort.

– Det är jättesvårt att få en bostad i ­Kiruna. Det är många som flyttar på grund av att de inte får någon lägenhet här. Du behöver 15–20 år för att hitta en lägenhet. Jag har stått i kö i tio år, sedan 2014.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Hyr ut villor – bor i kommunala hyresrätter

Det råder stor bostadsbrist i Malmfälten. Men samtidigt som vissa inte kan ­hitta trygga boenden, finns det andra som skor sig på bostadsbristen.

På Blocket, Facebook och andra ut­hyrningsplattformar haglar annonser över villor och bostadsrätter som hyrs ut i Gällivare och Kiruna. Nästan alla annonser riktar sig till ­företag som behöver bostäder till sina arbetare när de flyger in till gruvorterna för att jobba under begränsad tid. För de som hyr ut är det här oerhört lukrativt.

De flesta hus kostar över 30 000 kronor i månaden.

Ett hus i Gällivare, som hyrs ut från november 2024, har en hyra på 62 970 kronor i månaden. Enligt Skatteverkets siffror, som Hem & Hyra har tagit fram, tjänar du mer på att hyra ut din privata bostad i Gällivare och Kiruna än någon annanstans i Sverige. Bara Danderyd i Stockholmsområdet kan mäta sig med Malmfältens städer.

Hem & Hyra har granskat vilka det är som tjänar pengar på den privata uthyrningen i Gällivare och Kiruna.

Många som hyr ut via Facebook ­eller Blocket är anonyma. I andra fall är det företag som agerar mellanhand och hyr en bostad av en privatperson, för att ­sedan hyra ut den till ett annat företag. Men Hem & Hyras granskning visar också att det förekommer flera fall där den som hyr ut sin villa står skriven på en kommunal hyresrätt.

”Det är som en cirkus här”

Allmännyttans lägenheter, som hade kunnat gå till Emma och Lena, används därmed av privatpersoner som håvar in tiotusentals kronor på att hyra ut sina privata villor och bostadsrätter.

– Det är för jäkligt. Det är som en ­cirkus här, säger Lena Holmberg.

Att privatpersoner har hyresrätt hos ett kommunalt bolag och hyr ut privata ­bostäder sker inte bara i Malmfälten. Andra bolag bekräftar fenomenet.

– Det vi ser är att du till exempel har en hyresrätt hos oss, äger en bostadsrätt och hyr ut den i andra hand. Det är jättevanligt, säger Camilla Hjältman på Mitthem i Sundsvall.

Varför är det ett problem?

– Det känns inte rätt. Har du inget ­behov av lägenheten finns det ingen anledning att du ska ha en hyresrätt hos oss.

Hem & Hyra har undersökt hur vanligt det är att kommunala bostadsbolag ställer krav på att du inte får äga en annan permanent bostad. Majoriteten av de 30 största allmännyttiga bostadsbolagen tillåter inte att du hyr en lägenhet och samtidigt har en annan permanent bostad.

I praktiken kan det innebära att du som blivande hyresgäst måste bevisa att du håller på att sälja dina ägda bostäder. Så fungerar det hos Mitthem.

– Du ska ha behov av lägenheten och om du har ett hus eller annan lägenhet har du ju inte det, säger Camilla Hjältman.

”Det du säger är nytt för mig”

Dessa regler saknas hos kommunala Topbostäder i Gällivare och Kirunabostäder. Hos dem är det alltså fritt fram att hyra lägenheter för att kunna hyra ut andra privata bostäder.

– Det du säger är nytt för mig. Vi har aldrig tittat på det här och personligen tycker jag inte att vi ska lägga oss i vad hyresgästerna äger vid sidan om, säger Topbostäders ordförande Frank Öqvist (s).

Efter att han och vd:n Carina Royson fått höra mer om Hem & Hyras granskning öppnar de upp för att diskutera frågan.

– Det här är en helt ny tanke för mig. Det är en tråkig utveckling och tyvärr måste vi nog ta med oss det här framåt, säger Carina Royson.

Hur är det en ”tråkig utveckling”?

– Det är tråkigt att man inte kan lita på folk. Vi vill inte att våra lägenheter ska nyttjas till någon annans ekonomiska vinning. Allmännyttan finns för att folk ska ha tak över huvudet.

Topbostäder tillägger att de tar ­frågan om olovlig andrahandsuthyrning på stort allvar.

”Vi förstör en naturlig flyttcirkel”

Kirunabostäders vd, ­Jörgen Svonni, säger detsamma. Men vad de kontrollerar är att hyresgäster faktiskt bor och är skrivna på sina lägenheter, inte om de hyr ut bostäder vid sidan om. Jörgen Svonni säger att Kirunabostäder kommer att lyfta den här frågan i styrelsen.

– Den här vinkeln är intressant och något vi kommer att diskutera.

Enligt honom ställer uthyrningen i stort till problem för hela bygden, där många arbetare är så kallade ”fly in, fly out”, det vill säga att de flyger in för att jobba men är skrivna på annan ort

– Vi förstör en naturlig flyttcirkel. Äldre har svårt att hitta lägenheter och bor kvar i sina hus, yngre hittar inga hus att köpa och många barn bor kvar längre hemma. Det är inte bra.

Martin Grander är bostadsforskare och biträdande universitetslektor på Malmö universitet. Enligt honom är det väntat att många försöker sko sig på den bostadsbrist som finns i Malmfälten.

– När chansen att kapitalisera på sitt boende dyker upp hugger man gärna på den möjligheten.

Att allmännyttans lägenheter kan nyttjas av personer som sedan hyr ut privata bostäder ser Grander som ett problem.

– Det sticker i ögonen när det gäller allmännyttiga bolag. De har ett samhällsansvar och ska inte vara en del i spekulerande om bostäder.

Enligt honom bör de kommunala fastighetsbolagen agera i den här frågan.

– Jag tycker att de ska agera ­resolut. Den som bor i en hyresrätt ska ha ett behov av att bo där och det behovet ska inte vara kopplat till spekulation.

Martin Grander anser att bolagen kan skärpa sina kontroller ­innan en blivande hyresgäst får skriva kontrakt.

– De kan lägga över bevis­bördan på den blivande hyresgästen. Hyres­bolagen är ofta duktiga på att begära in inkomstuppgifter och anställningsbevis. De kan även kräva att du som hyresgäst ska visa att du inte har andra fastigheter.

”Det låter orimligt”

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är inne på samma linje.

– Både i Gällivare och Kiruna är det akut bostadsbrist. Jag tycker att det låter orimligt att man ska kunna ha flera bostäder i ett sådant läge. Det är viktigt att man har ett tydligt regelverk där det framgår att om du får en hyresrätt ska du avyttra din andra bostad, säger hon.

Lena Holmberg sopar sin veranda.
Lena Holmberg kommer snart att lämna Gällivare och flytta till Stockholm. Anledningen är bostadsbristen.

Lena Holmberg suckar. Den senaste tiden har slitit hårt på henne och just nu är hon sjukskriven från sitt jobb. Hon kommer snart flytta in hos en kompis. En tillfällig lösning innan hon lämnar Gällivare för Stockholm.

– Att känna sig tvingad att göra en sådan här flytt känns inte alls roligt. Det är inte bara tio kartonger – det är ett liv jag måste flytta på.

Fakta: Uthyrning och uthyrningspolicy
  • Det är inte olagligt att hyra ut en permanent bostad samtidigt som du bor i hyresrätt.
  • Men många kommunala bostadsbolag tillåter det inte. Hem & Hyra har gått igenom hyresvillkor, grundkrav och uthyrningspolicys från 30 av Sveriges största kommunala bostadsbolag. 17 hade krav på att du inte fick äga en annan bostad, eller krav på att du ska ha behov av din hyresrätt. 13 av dem hade inga sådana skrivelser.
  • Enligt lagen ska du ha behov av hyresrätten som du bor i. Enligt jurister som Hem & Hyra har talat med brukar en behovsprövning enligt lagen vara starkt kopplat till om du är skriven och bor i hyresrätten.
Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.