Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet
– Vi är 100 procent nöjda. Visst, hyran är lite hög, men jag tror vi sparar in på att kostnaden för värme är lägre. Det kostar ju skjortan även att bo i en miljöbov till fin hyresrätt, säger Lennart Ek.
Han bor i Vallda väster om Kungsbacka, i en radhus-hyresrätt. Huset är ett passivhus, precis som alla Ekstas bostäder i området Vallda Heberg.
När husen uppfördes i början av 2010-talet var även byggprocessen utformad för att vara energisnål.
Men att byggandet kan vara lika viktigt som uppvärmning och el för klimatet är inget som Lennart Ek tänkt på. Det är inte i första hand för miljöns skull han har flyttat in.
– Nej, om jag ska vara ärlig så var det för att vår dotter bor i närheten, men visst är det en trevlig bonus att kunna bo miljövänligt och samtidigt nära henne.
Vallda Heberg var inte kommunala Ekstas första gröna projekt.
Bolaget leddes i många år av centerpolitikern och miljöpionjären Ivar Franzén. Eksta började därför med miljötänkande redan på 1970-talet, något som var mycket ovanligt då.
Vd Christer Kilersjö säger att Eksta har tjänat mycket på det under senare år, när resten av samhället börjat komma i fatt.
– Det ger oss väldigt mycket gratis. Om Boverkets byggregler skruvas åt behöver vi inte ställa om. Och att få statligt bidrag för att bygga energisnålt var ingen större utmaning, säger Christer Kilersjö.
Men även Eksta måste anstränga sig mer om den globala uppvärmningen ska kunna bromsas.
– De senaste åren har vi jobbat mer och mer med byggprocesserna. Då måste man ställa krav redan i förfrågningarna för att få med sig rätt entreprenörer. Det är en lite större utmaning än att bara sköta allt i sin egen förvaltning, säger Christer Kilersjö.