Lennart skadade sig i halkan på grund av värdens slarv
– Jag var på väg med hunden. Jag åkte kana på en isfläck och stod på öronen. Den gångväg som jag gick på var inte sandad och plogad.
På sjukhuset hittade de en spricka i handleden och var tvungna att sätta in en platta med elva skruvar.
Efter halkolyckan hörde han av sig till hyresvärden Akelius.
– De hade struntat i den där gångvägen. En bekant berättade att de inte plogat stråken mellan kåkarna på elva år. Man har fått hoppa över snövallarna.
Han har själv jobbat med snöröjning i området tidigare och vet hur jobbet ska skötas.
Lennart hade vittnen som kunde intyga att gångvägen inte hade snöröjts. Med hjälp av Hyresgästföreningen skickade han in alla nödvändiga papper till Akelius 2015. Då betalade bolaget ut 12 000 kronor i ersättning, genom sitt försäkringsbolag.
Lennart fick rätt gentemot värden men tycker samtidigt inte att summan motsvarar de besvär han drabbats av.
Försäkringsbolaget Zurich säger att de betalat ut ersättning enligt det avtal de har med Akelius.
För Lennart följde operationer och sjukgymnastik på Danderyds sjukhus. Efter ett år togs plattan bort, men det blev inte bättre.
– Jag fick kortisonsprutor. Det hjälpte bara en eller två dagar, sedan kom värken tillbaka.
Läkare kunde konstatera att han hade kraftigt slitage på handleden.
– Numera kan jag knappt hålla en matkasse med höger hand.
Även om Lennart hörde av sig flera gånger till Akelius om halkan på gångvägen dröjde det över ett år innan de började ploga och sanda.
– Det var lång betänketid. Jag bara gick och väntade på att fler skulle ramla. Det händer fortfarande att de inte har sandat, säger Lennart som är upprörd över värdens nonchalans.
Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen, konstaterar att hyresvärden varit försumlig och inte skött snöröjningen i det här fallet. Att Akelius kontaktade sitt försäkringsbolag var ett indirekt erkännande, förklarar han.
Vid halkolyckor kan hyresgäster kräva ersättning från hyresvärden. Om det går att bevisa att värden slarvat kan man få ersättning för förlorad arbetsinkomst, för utlägg på grund av skadan, sjukvårdskostnader, sveda och värk samt för medicinsk invaliditet.
Men även om värden ska sköta snöröjningen är det inte säkert att den som halkat får ut ersättning. Det måste gå att bevisa att värden inte har skött det under ett antal dagar.
– Om det fryser till under natten och man ramlar på morgonen får man ingen ersättning. Det måste finnas ett vållande från hyresvärdens sida. Om hyresvärden nekar måste man ha ytterligare bevis, som vittnen som kan intyga att det varit dåligt sandat, förklarar Göran Walldin.
I Lennarts fall var det två grannar som kunde bekräfta att gångvägen inte hade snöröjts eller sandats på många år.
Men vad som är kommunens och hyresvärdens ansvar är ibland oklart.
– Utanför ingången är det fastighetsägarens ansvar att skotta och sanda, men är det en bit ifrån kan det vara kommunens mark, säger Göran Walldin.
Daniel Goldman, chef för Akelius i norra Stockholm, säger att bolaget ständigt jobbar med att hålla en hög nivå på skötseln.
– Då detta var en unik händelse för oss kopplade vi in vårt försäkringsbolag som hanterade ersättningsfrågan så att ärendet blev korrekt hanterat. Vi har idag avtal med entreprenörer som reglerar direktiv och tidsfrister för snöröjning, just för att inte olyckor ska ske.
Varje år halkar och skadar sig tusentals så illa att de behöver söka vård. I Stockholms län var det över 3 400 personer som sökte vård för halkskador i samband med snö och is, enligt de senaste siffrorna från Socialstyrelsen från 2019.