Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om
Konstnären Lennart Granberg i Broby i norra Skåne ville inte flytta fastän det kommunala bostadsbolaget Göingehem meddelat att hela det hus han bodde i skulle rivas. Det har Hem & Hyra berättat om tidigare. Anledningen till att riva huset var det bristfälliga brandskyddet och att det skulle bli dyrare att renovera än bygga nytt.
Till slut fick han flytta ändå, men den rättsprocess som blev följden av att Lennart motsatte sig att lämna lägenheten har fått Göingehem att ändra sina rutiner.
I höst är det nämligen dags att riva ytterligare två hus. Denna gången handlar det om bostadsområdet Ringen i Hanaskog. I det området genomfördes de första rivningarna redan 2021. I september i år ska de två kvarvarande husen börja rivas och alla hyresgäster är uppsagda.
Vill inte ha nya förseningar
Nu har Göingehem vänt sig till hyresnämnden för att få de uppsägningar som de gjort fastslagna av rätten. I sina ansökningar skriver bostadsbolaget att ”någon tvist har ännu ej uppstått”. Att få svart på vitt att kontrakten upphör är ett sätt att undvika att det bli på samma sätt som när Lennart Granberg motsatte sig att flytta. Det berättar Göingehems vd Kristina Nilsson.
– Vi vill kunna genomföra processen enligt vår tidplan och undvika eventuella fördröjningar om någon får för sig att inte flytta när vi kommer fram till rivningstillfället, säger hon.
Det handlar om fem lägenheter och för alla utom en har hyresgästerna redan skrivit på kontrakt för andra lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget. Den sista hyresgästen flyttade in på ett rivningskontrakt och hade redan från början gått med på att avsäga sig besittningsskyddet. Den hyresgästen har inte erbjudits någon ersättningslägenhet men får behålla sina köpoäng hos värden. Hyresnämnden har hunnit behandla några av ansökningar och gått med på att hyreskontrakten ska upphöra den sista augusti.
Trodde att alla skulle flytta
Lennart Granberg som inte ville flytta tackade nej till det erbjudande om en ersättningslägenhet som Göingehem la fram. Istället fick hyresnämnden pröva frågan. Eftersom hyresnämnden sa ja till att riva kontraktet, överklagade han till Svea hovrätt. Men det hjälpte honom inte, utan även hovrätten slog fast att han måste flytta från lägenheten i Broby. Eftersom hovrättens beslut inte kunde överklagas flyttade han senare och bor nu i en annan av Göingehems lägenheter.
Bostadsbolagets dåvarande vd Henrik Loveby har tidigare berättat att han inte räknat med att ha kvar en ensam hyresgäst i huset med tjugo lägenheter.
Får betala tills husen rivs
Hans efterträdare Kristina Nilsson berättar att denna missräkning gjorde att rivningen fördröjdes med åtta månader. Dessutom innebar det att Göingehem fortsatte att betala driftskostnader för el, vatten och avlopp under hela tiden.
Samma sak kommer att gälla vid rivningen i Hanaskog.
– Husen måste tas bort helt innan man blir av med de fasta avgifterna, säger Kristina Nilsson.
Hur lång tid själva rivningen kommer att ta beror på vad som finns i husen och hur snabbt sorteringen av avfallet kan ske. De två husen är byggda på 1960-talet och kan innehålla asbest. I bästa fall kan rivningen vara avslutad kring juletid, säger Kristina Nilsson.
Här kan du läsa om vad som gäller när du bor på ett så kallat rivningskontrakt, vad som kan hända när du blir erbjuden en annan lägenhet som ska ersätta den du bor i eller om huset brinner ner.
Göingehem har under de senaste åren genomfört och kommer att genomföra flera rivningar, för att istället bygga nya hyreshus. 2021 började rivningen av bostadsområdet Ringen i Hanaskog, vilket berörde 250 hyresgäster. I Broby har flera hus med adress Snapphanegatan rivits, för att ge plats åt nya hyreshus.
Källa: Göingehem