Annons

Lever i byggkaos – pensionärer får ha hörselskydd inomhus

Nacka Borrljud och sprängningar som gör att pensionärer inte kan vara hemma. Nu kräver hyresgäster i Nacka kraftiga hyressänkningar av HSB. HSB lovar kompensation men inte att hyresgästerna slipper årlig hyreshöjning 2018.

Stressade, ledsna och fly förbannade. Känslorna är många när Hem & Hyra träffar sex hyresgäster vid HSB:s seniorboende vid Danvikshem i Nacka. I december 2017 startade HSB ett bostadsbygge några meter bredvid deras hus. Sedan januari i år har de levt med ett buller, sprängningar och kraftiga borrljud.

Helen Thyrvin visar upp fönster som är dammiga av byggdam och en balkong som hon inte har kunnat använda under sommaren.
– Jag tvingades köpa hörselskydd som jag får ha på mig inomhus, det är inte klokt, säger hon.

Läs ocksåSeniorer kräver kompensation av HSB för buller

Hon och de andra säger att de inte kunnat använda balkongerna i sommaren eller ens vädra trots att det varit 35 grader.
– Ska man äta frukost måste man göra det före de börjar klockan sju om man vill ha lite lugn och ro. Det är psykisk terror, man vet inte när det helt plötsligt börjar låta mycket, säger hon

Grannen Ing-Mari Pettersson, är både uppstressad och ledsen och säger att det ingen livskvalité att leva så här. Hade hon inte haft sin syster i grannhuset som hon hjälper så hade hon flyttat.
– Det har inte varit en lugn dag sedan 19 december, då kom första lastbilen. Jag känner mig stressad, man vet aldrig när det ska låta högt.

Alla hyresgästerna säger att det är extra olyckligt att det är ett seniorboende eftersom det innebär att de många vanligtvis är hemma dagtid när bygget pågår.
– HSB måste kompensera oss, kan man inte använda sin lägenhet och vara hemma mellan sju och fem på eftermiddagen så ska man inte betala hyra, säger Helen Thyrvin

Läs också"Vi lever i en bullerfabrik"

Helen Thyrvin hade stått i kö i trettio år när hon fick lägenheten för några år sedan.
– Jag offrade 30 års kötid för det här och det här var långt ifrån vad jag valde. Jag valde lägenheten på grund av utsikten men nästan allt försvinner med bygget.

En annan fråga som upprör hyresgästerna är att HSB inte har hjälpt till att skaffa fram byteslägenheter trots störningarna. En av de som ville ha flytta var en cancersjuk kvinna som fick sova i vardagsrummet på grund av oljudet. Hon fick ingen lägenheten och avled för en tid sedan.
– Det är så dåligt av HSB, säger Ulla Casserlöv, som försökte hjälpa kvinnan.

Hemma hos Leif Lönnquist är det inte bara störningarna som är ett problem, en tavla ramlade ner när det sprängdes.
– När vi kom tillbaka från semestern hade den ramlat ner igen, säger han.

Annons
Läs ocksåHalv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

Cathrine Ripman, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, är kritisk till HSB:s agerande.
Hon tycker att HSB borde ha erbjudit hyresgästerna en kompensation i form av lägre hyra när bygget påbörjades.
– Många hyresgäster har blivit störda och en person som var cancersjuk kunde inte använda hela lägenheten och ville evakueras. Hon fick ingen hjälp av HSB och hann tyvärr avlida, säger hon

I ett brev till HSB i maj kräver Hyresgästföreningen att alla hyresgäster kompenseras med 50 procent lägre hyra under byggtiden. De värst drabbade bör få en 100 procentig nedsättning, alltså ingen hyra alls under byggtiden.
– Vi tycker det är rimligt med tanke på hur stora störningarna är, säger hon.

Anders Joachimsson,  affärsområdeschef för Fastigheter på HSB Stockholm, hur ser ni på kravet på en nedsättning av hyran, månadsvis, på 50-100 procent, från december 2017 och till störningarna har upphört?

–Alla hyresgäster kommer att få en hyresreduktion. Hur mycket det blir beror på läge i huset och grad av störning. Vi har en pågående dialog med Hyresgästföreningen, och hoppas kunna återkomma med ett besked under oktober.

Att de som inte kan eller vill bo kvar ska erbjudas evakuering av er?

– Den möjligheten finns, och innebär att man får ett tillfälligt boende i någon av våra andra fastigheter i Stockholmsregionen. Hittills har vi fått en förfrågan om evakueringslägenhet. I det fallet tackade hyresgästen till slut nej.

Ingen generell hyreshöjning för 2018?
– Vi anser att hyresreducering och hyreshöjning är två separata frågor, och att hyreshöjning bör utgå som brukligt.

Annons

En cancersjuk kvinna ville byta lägenhet på grund av störningarna men fick ingen och avled senare, varför fick hon ingen hjälp med bostad?

– I detta fall gällde önskemålet ett lägenhetsbyte inom fastigheten. Vi har fått många förfrågningar om att byta lägenheter inom fastigheten, vilket är förståeligt. Men några tomma lägenheter i seniorboendet finns tyvärr inte, och oavsett skäl måste vi behandla alla på ett likställt sätt, i enlighet med våra rutiner och policyer som innebär att lägenheter som blir lediga hyrs ut till bosparare.

Hur ser ni på att hyresgäster får ha hörselskydd på sig inne och sova på madrasser i andra rum för att slippa bullret?

– Vi är självklart medvetna om de störningar som bygget medfört, och hur tufft det är för seniorerna, som ofta är hemma då byggnationerna pågår. Vi försöker minimera och förebygga störningar under byggtiden. Trots att vi gör vårt bästa för att hålla nere bullernivåerna är det tyvärr ofrånkomligt när man bygger bostäder. Vi informerar hyresgästerna löpande, och inom kort kommer de bullerstörande arbetena att minska i omfattning.

Kraven på kompensation skickades i maj och besvarades av er med att ni skulle prioritera frågan och återkomma så snart som möjligt. Varför dröjde det till augusti innan ni svarade på brevet?

– Det beror delvis på att vi behövde skapa oss en uppfattning om hur länge störningarna pågått, för att kunna beräkna nivån på hyresreduceringen. Men det är ett rimligt krav att vi borde besvarat kompensationskraven redan innan sommarledigheten.

Läs också Hyresgäster fick 8 000 kronor för bullerstörning Poseidon krävde hyresgästerna på 400 000 Balkongrenoveringen tog över tre månader – för första huset Fri månadshyra efter byggstök

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.