Libo vill hitta långsiktig lösning
Ägaren till fastigheten i Ramsberg är en 74-årig privatperson i Heby i Uppsala län. I beslutet från Hyresnämnden framgår att han inte haft kontakt med vare sig sina hyresgäster eller med Lindesbergsbostäder under de två år som gått sedan tvångsförvaltningen inleddes.
Hyresnämnden har beslutat att Lindesbergs bostäder ska fortsätta förvalta husen i ytterligare sex månader. Vad som händer sedan är oklart, något som ororar hyresgästerna. Lindesbergs bostäders vd Roger Sixtensson säger att Libo egentligen inte är ovilliga att tvångsförvalta, men sätter ner foten för att hitta en permanent lösning.
– Vi har inga intentioner att inte ta vårt samhälleliga ansvar, det är inte det. Mer vi vill sätta press på att nämnden ska komma till ett permanent avgörande. De har haft två år på sig och ingenting har hänt. Vi förutsätter att man lägger ner lite mer krut på att hitta en lösning nu, säger Roger Sixtensson.
Vilka ska ni sätta press på med det menar du?
-Ja, vilka bär ansvaret att hitta en lösning? Det är inte vi som förvaltare som ska lösa den här situationen. Men om det är Hyresnämnden eller vem, det är vet jag inte. Hyresnämnden har det juridiska sista ordet vad som ska hända. De ska ju söka ägaren och avkräva honom på en åtgärdsplan – men inget händer. Man har jagat ägaren från nämnden men inte fått fatt i honom.
Är det inte kommunen som kan lösa situationen?
– Jo, jag vet faktiskt inte. Jag har inte detaljkunskapen kring det där. Men kommunen kan inte gå in och ta beslutet att de ska ta över. Det avgörande är ett beslut i hyresnämnden om åt vilket håll man ska gå.
Att gå in och köpa fastigheten, hur skulle det se ut för Libo?
– Det kan jag inte svara på i nuläget. Styrelsebeslutet vi har är att vi ska växa i Frövi och Lindesbergs stad. Ska vi köpa, måste styrelsen fatta beslut om det och ha ägaren med sig – alltså kommunen. Så på så sätt stämmer det att det är kommunen som måste ta det ansvaret. För huset är inte ointressant. Det är inte vanvårdat, men sämre sköttm det visar vår underhållsinventering.
Vad är skillnaden mellan att äga och tvångsförvalta?
– Det finns en begränsning som tvångsförvaltare. De hyror vi får in ska räcka till att driva, men vi får inte skjuta in övriga hyreskollektivets pengar. Det gör att vi inte kan bedriva en i våra ögon riktig förvaltning. Det har skötts lite för dåligt under en längre tid och skulle behöva lite mer ekonomiska muskler än de som hyrorna från fastigheten drar in – och det gör vi inte med övriga hyreskollektivets pengar. Absolut inte, säger Roger Sixtensson.
Mannen som äger husen i Ramsberg säger till Hyresnämnden att han snart kommer att ”erhålla en större summa pengar”. När han fått dem är hans tanke att rusta upp och sköta husen.