Annons

Likmaskar spreds mellan lägenheter på trygghetsboende: ”Vi visste inte vad det var”

Örnsköldsvik Hyresgästen hittades avliden först efter flera veckor. Då hade fluglarverna hunnit sprida sig till fyra intilliggande lägenheter. "Vi visste ingenting. När vi kom hem hade vi fulla fönstret med flugor", berättar en hyresgäst på boendet.
En tredelad bild på ett flerfamiljshus, likmaskar och en medelålders man i glasögon.
Foto: Google Maps, Getty Images och Övikshem
Övikshems vd, Lars Österlund, menar att bostadsbolaget agerade snabbt efter att upptäckten gjordes.

Det var i slutet på juli som en man hittades avliden i sitt hem på trygghetsboendet i Örnsköldsvik, som lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda var först att rapportera om.

När grannarna i en lägenhet intill kom hem från en semesterresa hittade de puppor på flera ställen i lägenheten.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

– Jag såg dem lite varstans. De låg på golvet vid lampfoten och vid motionscykeln, berättar kvinnan för Hem & Hyra.

Det fanns också flugor i lägenheten, men inget som de reagerade särskilt på. Paret städade och reste iväg igen.

När de kom hem igen ungefär en vecka senare hade läget förvärrats. Betydligt.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

– De var överallt. Fönstren var fulla med flugor. Vi öppnade och försökte vädra ut dem.

Paret fick veta vad som hänt av en granne i huset.

– Då förstod vi ju vad det var för slags larver och flugor som spridit sig.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.

När saneringen kom igång började ohyran försvinna successivt.

– De blev färre och färre, men vi fick bort mycket själva också. Vi dammsög noggrant, slängde påsen direkt, rengjorde dammsugaren och tvättade till och med slangen efteråt. Det tog ungefär två veckor innan de försvann. Sedan kom det nya, men de var mindre så jag vet inte om det var samma sort.

Hur tycker du att hyresvärden, Övikshem, agerade?

Annons

– Vi fick ju hjälp att bli av med dem, men det var mitt i semestertider och svårt att få tag i folk. Vi fick inte informationen av värden utan av en granne som sagt.

Övikshems vd, Lars Österlund, berättar om förfarandet.

– För det första vill jag säga att det är sorgligt när sånt här händer och ledsamt att prata om. Men när vi misstänkte vad som antagligen skett hyresgästen i lägenheten kontaktade vi polisen som fick gå in, sedan kallade vi på Ocab för besiktning. Vi tog tag i det direkt.

– Personal och trygghetsvärd informerade hyresgästerna runtomkring och lägenheterna kontrollerades och åtgärder sattes in. Men om någon inte öppnar eller är bortrest så får vi inte gå in i lägenheten, vi behöver ju hyresgästens tillåtelse om det inte är riktigt akut. Och det här var inte ett sånt tillfälle, säger Österlund.

Fyra lägenheter och ett sällskapsrum sanerades. Lars Österlund tycker att åtgärderna utfördes som de skulle, med kontinuerliga uppföljningar och avslutades inte förrän all ohyra var borta.

– Men det är såklart beklagligt om hyresgäster fick informationen via grannen och inte genom oss först.

Trygghetsboendet består av 79 lägenheter på tre adresser och hyrs ut till de som fyllt 50 år.

Men förutom ålderskravet och att det finns en trygghetsvärd på boendet så är det ingen skillnad jämfört med andra hyresfastigheter.

– Nej, och det där är en vanlig missuppfattning, och väldigt viktigt att understryka, särskilt i det här sammanhanget, påtalar Österlund.

– Vi är alltså ingen vårdinrättning med skyldigheter utöver de vanliga hyresrättsliga. Lägenheterna är vanliga hyreslägenheter. Däremot så har vi en trygghetsvärd som ordnar med olika aktiviteter för de boende. Men det är helt frivilligt att delta i dem såklart och vi för ingen närvaro eller så.

Annons
Larverna läggs av spyflugor

Larver och flugor… hur vet man vad det är för sort man fått in i lägenheten då?

Enligt Fredrik Nilsson på Anticimex i Västernorrland är det inte helt lätt.

– Det finns många arter av flugor. Man kan göra en bildsökning på google eller komma in till oss på närmaste kontor med en puppa eller larv om man vill artbestämma den.

En del flugor håller till i gräset, andra i blomjorden och så finns det flugor som lägger ägg i förmultnande kött. Det är dem som vi ibland kallar för ”likmaskar”, vita maskliknande fluglarver som utvecklas till puppor och sedan flugor.

En vanlig missuppfattning är att larverna bildas i kroppen efter döden, men så är det inte. Det är flugor, oftast spyflugor, som dras dit och lägger sina ägg.

– Det kan handla om en död fågel som trillat ner i ventilationen eller en katt som dragit in en mus i lägenheten också, säger Fredrik Nilsson.

Hur svårt är det att bli av med?

– Det är inte så knepigt om man bara hittar källan. Man kan dammsuga upp flugorna, även levande, och sedan slänga påsen. Man ska helst undvika kemiska medel och de behövs oftast inte heller.

Fakta: Likmaskar

Likmaskar lever av döda djur eller människor. Köttet lockar till sig flugor som lägger sina ägg där.

Äggen kläcks efter något dygn och är först bara någon millimeter stora. De gräver sig ner i köttet, växer snabbt och redan efter en veckas tid är de fullvuxna och lämnar då kroppen.

Om larverna inte har möjlighet att gräva ner sig i marken kan de krypa långa vägar för att hitta en lämplig förpuppningsplats.

De söker sig bort från ljuset, till springor eller under en matta. Åtta till tio dagar senare kommer de vuxna flugorna fram ur pupporna, masar sig till ljuset och är redo att flyga iväg, para sig och lägga ägg.

En död råtta är mat till 4 000 larver.

Källa: Om skadedjur

Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.