Annons

Lindas värd försvann med lägenhetsdörren – har hyrt ut bostäder i falskt namn i flera år

Nyheter Linda Holgersson skrev ett andrahandskontrakt, men fick aldrig träffa kvinnan hon hyrde av. Efter en sen hyra blev hon uppsagd och hyresvärden försvann med lägenhetsdörren. Nu misstänker Linda att flera hyresgäster lurats av värdens "falska" kontrakt.
Foto: Privat

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen ringer Lindas dotter och berättar att dörren till deras lägenhet är borta. Därefter ser Lindas pojkvän hur hyresvärden försvinner med dörren över gården. Linda börjar springa hemåt och ringer i panik 112 för att polisanmäla stölden.

Bakom den försvunna dörren avslöjas en härva av felaktiga uthyrningar och konflikter mellan hyresvärden och hyresgäster i Nyköping, vilket Dagens ETC var först att rapportera om.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Anklagas för fester

För Linda Holgersson börjar allt den 1 augusti med en lapp på dörren. Hon kan läsa att hon är uppsagd eftersom den kvinna hon hyr av har sagt upp sitt förstahandskontrakt. Hyresvärden förklarar att Linda inte kan bo kvar, eftersom det också framkommit att hon haft fester i lägenheten och inte betalt sina hyror.

– Jag har inga problem att flytta ut om kontraktet är uppsagt, men däremot ville jag ha kontakt med förstahandshyresgästen för jag går inte med på några falska anklagelser, säger Linda Holgersson.

Hon har visserligen missat att betala hyran för juli, men bara varit sen med en hyra tidigare. Några fester har hon absolut inte haft eftersom hon bor med sin tonårsdotter i lägenheten berättar hon.

Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Några kontaktuppgifter till kvinnan som hyr lägenheten i första hand får hon däremot inte. Faktum är att Linda Holgersson aldrig varit i kontakt med kvinnan som står på kontraktet.

Värden vill besiktiga lägenheten – försvinner med dörren

I stället vill hyresvärden nu boka en tid för besiktning av lägenheten och får Lindas tillåtelse att använda huvudnyckeln för att ta sig in den 15 augusti.

Men den tiden bekräftas aldrig och Linda väntar därför på att en ny tid ska bokas. Men den 15 augusti hör hennes dotters pojkvän av sig och skriver att ”det står en tant i hallen”. Linda blir förvånad och undrar vad hyresvärden gör i lägenheten. Det är senare samma dag som Lindas dotter hör av sig och berättar att lägenhetsdörren är borta.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

Linda Holgersson kontaktar alltså nu polisen. Hon försöker också få svar om dörren direkt från hyresvärden, men får inget.

– Polisen kunde inte hjälpa mig utan rådde mig till att lösa det hela själv.

Annons

Hon och hennes pojkvän tar nu en dörr från tvättstugan och monterar i lägenheten. Men den passar inte perfekt och hon känner sig tvingad att vakta lägenheten de kommande dagarna. Först fem dagar senare får hon tillbaka dörren.

Men nu har hon fått en dålig känsla och vill varna andra för hyresvärden. Hon börjar därför kommentera på hyresvärdens inlägg i lokala Facebook-grupper. Linda Holgersson skriver också ett eget inlägg och får då kontakt med Greta Abeni, som tidigare haft samma hyresvärd.

Hyresvärden använder sin mamma som bulvan

Det märkliga är att de båda hyresgästerna inte bara haft samma hyresvärd, de har också båda två hyrt i andra hand, av samma kvinnliga förstahandshyresgäst. Detta trots att de bott på olika adresser.

Det handlar om en senior kvinna som visar sig vara hyresvärdens mamma. Hon bor på ett äldreboende i staden. Nu börjar Linda Holgersson och Greta Abeni misstänka fuffens. De kommer via Facebook i kontakt med fler hyresgäster som utsatts för precis samma upplägg där hyresvärdens mamma står på kontraktet. Detta bekräftas även av ytterligare hyresgäster för Hem & Hyra.

Samtidigt växer konflikten mellan Linda Holgersson och hyresvärden. På Facebook anklagas Linda för att inte ha betalat hyran på flera månader och hyresvärden sätter upp en ny namnskylt på dörren, trots att Linda ska bo kvar till den sista oktober.

Till en början hade Linda Holgersson inte några problem med hyresvärden men när det i våras var inbrott i ett förråd kopplade hyresvärden inbrottet till Linda.

– Hon fick för sig att jag är inblandad i kriminell verksamhet och har varit väldigt tydlig med att vi inte får lämna ut portkoden till någon. Hon ifrågasatte att antingen jag eller min dotter gjort det. Så började hon göra soc-anmälningar på mig och sa att jag haft fester och stör grannar.

Flera hyresgäster drabbade

Även Greta Abeni har haft konflikter med hyresvärden under sin tid som hyresgäst.

– Duschen var trasig, det läckte vatten ur kranen i köket och en lampkontakt i garderoben fungerade inte. Jag bad henne fixa felen men fick fråga flera gånger innan något hände och oftast var det hennes man som kom och fixade lite halvdant, säger hon.

Annons

Men den stora konflikten handlade om depositionen på 5 000 kronor som Greta Abeni inte fick tillbaka då hyresvärden menade att hon inte hade flyttstädat ordentligt. Men det var bara Greta Abeni som flyttade ut och hennes sambo bodde kvar. När han skrev ett nytt kontrakt med hyresvärden, fortfarande i andra hand, ville hyresvärden ha ytterligare två månaders deposition. Totalt låg Greta och hennes tidigare sambo nu ute med 15 000 kronor.

Senare valde Greta Abeni och hennes sambo att flytta ihop igen, i en ny lägenhet. Men de har inte fått depositionen tillbaka. I stället har hyresvärden hittat flera fel och skador i lägenheten som hon menar att Greta och sambon ligger bakom.

– Nu har vi ett ärende hos Kronofogden i min sambos namn. Hon (hyresvärden reds anm.) är en person som gått mig på nerverna väldigt mycket men jag har inte gjort något åt saken förrän jag såg Lindas inlägg på Facebook. Nu vill jag varna allt och alla.

Får ingen hjälp från Hyresgästföreningen

Linda Holgersson har kontaktat Hyresgästföreningen men var inte medlem när hon råkade ut för problemen med hyresvärden, och eftersom hon dessutom ska flytta är det osannolikt att hon får någon hjälp.

– I och med att vi har begränsade resurser och detta är krävande tvister som kan vara svåra att ro i land, och hon har valt att flytta, så finns det inget ärende i detta läge, säger Carl Henrik Lindmark, jurist på Hyresgästföreningen.

Men han öppnar för att det skulle kunna bli aktuellt att utreda bulvanfrågan om andra hyresgäster skulle höra av sig.

Hem & Hyra har sökt hyresvärden som inte ville kommentera ärendet på telefon och menar att de handlar om en konflikt med en hyresgäst. Efter att Hem & Hyra skickat frågor på mejl om varför hyresvärdens mamma förekommer på flera kontrakt kommer svaret:

”Alla våra hyresgäster har förstahandskontrakt. Endast den person som är vräkt pga. flera obetalda hyror har ett andrahands kontrakt.”

Läs också Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år Hyresvärden kastade allt de ägde 22-åring i bråk – knivhögg sin hyresvärd två gånger: "Hoppas inget påverkar kontraktet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.