Linköpingsvärden tillbakavisar anklagelser om diskriminering
Kvinnan, som är finsk rom, hyrde lägenhet av hyresvärden 2009. Hon har uppgett att hon undanhöll uppgifter om att hon är rom. Bland annat valde hon att inte klä sig i de romska kläder, som traditionen bjuder, när hon skulle underteckna hyreskontraktet.
Kvinnan menar att värden senare fick veta att hon är rom och att han då både uppmanade henne att sluta bära romska kläder och han ska ha hotat henne med vräkning.
I sitt svaromål till tingsrätten i Linköping skriver hyresvärdens advokat att påståendena från kvinnan är felaktiga.
Hyresvärden kände väl till att kvinnan är rom. Han har tidigare, kontinuerligt, hyrt ut lägenheter till romer och menar att det talar för hans välvilliga inställning till romer.
Däremot menar hyresvärden att kvinnan fick klagomål från grannar, på grund av besökande som ska ha stört lugnet i huset. Därför ringde värden upp henne och uppmanade henne till bättring.
Kvinnan flyttade senare frivilligt från huset men gjorde en anmälan om diskriminering till diskrimineringsombudsmannen, DO.
DO skriver att värden behandlat kvinnan sämre än andra hyresgäster och att han genom sitt handlande brutit mot ”diskrimineringsförbudet för den som tillhandahåller bostäder till allmänheten”. Därför bör värden åläggas att betala diskrimineringsersättning till den drabbade kvinnan, anser DO. Beloppet sätts till 100 000 kronor. Tingsrätten avgör frågan.
Hyresvärden hävdar att kvinnan är skyldig två månaders hyra samt betalning för det städarbete som fick utföras när hon själv struntat i städningen.