Lisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark

Järfälla Järfällahus kapar hyresgästers tomter när kommunen vill ha tillbaka mark. Radhusträdgårdarna har skötts av de boende i decennier. Nu ska allt rivas upp efter nästan 40 år. ”Deras agerande är bulldozeraktigt,” säger hyresgästen Lisa Allström.
Foto: Ida Karlsson
”De här tomterna har sett ut så här i nästan 40 år, nu ska de plötsligt kapas,” säger hyresgästen Lisa Allström.

– De kom och sprayade en gräns med orange färg här mitt på gräsmattan, berättar Lisa Allström.

Gränsen visar att halva trädgården med fruktträd försvinner. Kvar blir en grön remsa gräsmatta.

Läs ocksåStrid om utsatta hyresgäster – så sprack styret i kommunen: "Utestänger människor från boende"Therese Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla.

Ett 40-tal hushåll i Viksjö drabbas när kommunen kräver tillbaka mark av det kommunala bostadsbolaget Järfällahus. Kommunen uppger att hälften av tomtytan som hyresgästerna använt som trädgård inte tillhör bostadsbolaget och hotar Järfällahus med vite. Även hyresgästerna riskerar kostnader om de inte återställer tomten, skriver bostadsbolaget i ett utskick.

I december 2019 damp det ner ett brev i brevlådan hos de boende. Där stod att hyresgästerna använde kommunens mark. Trots att det är Järfälla kommuns fastighetsbolag som har byggt planket som ramar in tomterna sedan 1982. Samtidigt marknadsför Järfällahus radhusträdgårdarna i sina hyresannonser.

Lisa Allström flyttade in i ett av radhusen i mars förra året och kände inte till att hyresgästerna skulle bli av med stora delar av trädgårdarna.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Beskedet kom som en fullständig chock för oss. Ingen hade sagt att tomtgränsen skulle gå någon annanstans än vid ytterstaketet – som antingen Järfälla kommun eller Järfällahus måste ha satt upp.

I hyreskontraktet står det att nyttjanderätten sträcker sig tre till fem meter från huset och att övrig mark i regel är allmän.

– Det är motsägelsefullt eftersom även den marken ligger innanför Järfälla kommuns egen inhägnad, mark som vi i kontraktet förbundit oss att sköta om, säger hon.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.
Lisa Allström flyttade in i mars förra året och kände inte till att hyresgästerna skulle bli av med stora delar av trädgårdarna.

För Lisa Allström var gården på baksidan en anledning till att hon och sambon tackade ja till radhuset för ett år sedan.

– Järfällahus marknadsför det här med att varje hus har en liten trädgård. Det var därför vi ville hyra här.

Paret bytte sina två innerstadslägenheter och flyttade ut till Viksjö. De ville komma nära naturen, kunna öppna en altandörr mot en gräsmatta och ställa ut en pallkrage.

– Nu ska alltså detta tas ifrån oss. Vi hann ju knappt flytta in. Hade vi vetat detta hade vi valt något annat boende. Man känner sig lite blåst på konfekten. Vi blir av med något som vi trodde att vi betalar för.

Kommunen själv har märkt ut tomterna och tilldelat oss boende tomtytan, påpekar hon.

– De kommer och kräver tillbaka mark som de säger att vi disponerar olovligen. Det i sig tycker jag är helt otroligt. Nu har vi fått veta att vi inte har någon nyttjanderätt av den tomt vi är ålagda att sköta.

Entreprenörer från Järfällahus kom och sprayade en gräns, där ungefär halva tomten försvinner.

Hem & Hyra har sökt förvaltningschefen Lars Jonasson på Järfällahus för att ställa frågor om varför hälften av trädgårdarna ska försvinna. Han hänvisar till förvaltare Pär Ljung på Järfällahus.

Varför ska ni kapa tomterna efter nästan 40 år?

– Vår mark går fem meter från husen, resten är kommunens. När husen byggdes tillhörde allt kommunen, så har det styckats upp efter hand.

Nyinflyttade hyresgäster som blivit lovade en trädgård känner sig lurade. Hur ser ni på det?

– Jag kan inte svara på fler frågor. Vår vd har sagt att jag inte ska svara på frågor hur som helst från pressen.

När Hem & Hyra mejlar och frågar om hur han ser på att hyresgästerna känner sig överkörda och hade velat ha en dialog skriver Pär Ljung i ett mejlsvar att Järfällahus informerat hyresgästerna i olika informationsutskick.

Hem & Hyra har sökt Caroline Cederholm, exploateringsingenjör, och exploateringschefen Johanna Frodestedt på Järfälla kommun som arbetar med frågan. De uppger att när trädgårdarna nu kapas av några meter ska markremsan användas som parkmark.

Johanna Frodestedt skriver i ett mejl att kommunen fick kännedom om det här 2019 och har sedan dess krävt att Järfällahus rättar till det.

När Hem & Hyra frågar om kommunen inte visste hur marken användes innan 2019 får vi inget svar.

Ilskan är stor bland hyresgästerna. De menar att Järfällahus hade kunnat komma ut och prata med de boende om det här. De har bett om information om vad som händer på tomten, men får inga svar, berättar de.

– Järfällahus struntar i vad vi som bor här tycker. Deras agerande är bulldozeraktigt. De sköter inte det här i dialog med oss. Det är ett väldigt maktfullkomligt sätt. Jag har bott i hyresrätt i hela mitt liv och jag har aldrig varit med om ett sånt här bemötande, säger Lisa Allström.

Läs också Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland Hjältedådet: Lisas fest räddade grannar ur brinnande radhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.