Annons

Lisa jagar löss med ficklampa om nätterna – vill rädda barnen

Örebro Först kackerlackor. Sedan vägglöss. Och med lössen: allergier, saneringar, utlägg och sömnlösa nätter. Lisa Youhanes har haft ohyra i tre år – och än är den inte borta. Nu kräver hon att Öbo kompenserar henne.
Lisa Youhanes ber om hjälp. Hon har haft ohyra i lägenheten i Vivalla i tre år och hur man än sanerar återkommer både kackerlackor och vägglöss.

När mörkret lagt sig och barnen somnat, smyger Lisa Youhanes runt med ficklampa i lägenheten i Vivalla. Hon lyfter försiktigt på sina yngre barns täcken och lyser i sängen runt deras kroppar.
Och där! En lus på väg mot hennes sovande barn.

– Jag försöker döda så många jag kan innan jag lägger mig. I början tyckte jag att det var äckligt, men nu har jag vant mig. Nu trycker jag dem mellan fingrarna så här, säger Lisa och visar med tummen och pekfingret.
– Och ”plaff” – ”jaha – den hade redan sugit blod”.

Läs också"Bott med kackerlackor i ett år"

I oktober 2019 anmälde Lisa till Öbo att hon hade löss. Men det dröjde till januari 2020 innan första saneringen. Då hade Lisa redan haft kackerlackor i ett år.

Först kom kackerlackorna. Dem har Lisa haft i tre år nu. Men värst tycker hon att det är med lössen

– Eftersom de redan hade varit här och försökt sanera kackerlackor, tog de fel och trodde de skulle sanera dem igen. Kackerlackorna är visserligen inte borta än – men det är lössen jag verkligen, verkligen vill ha bort! Lössen ger mig och två av barnen allergiska utslag.

Lisa får allergiska utslag av lössen.

Anticimex har försökt med både gift och ett så kallat värmetält. Tältet ställdes under sommarens varmaste dagar in i lägenheten och värmde Lisas bohag till över 58 grader. Men inte ens av det dog lössen.

Vanligtvis är rådet att du ska vara hemma och agera lockbete åt vägglöss eftersom de lockas fram av koldioxiden när du andas. Men andra gången värmetältet skulle användas, fick Lisa instruktioner om att åka bort.

– De sa att vi kanske drog runt lössen när vi rörde oss här hemma.

Lisa och barnen tog in på hotell under de tre dagar då saneringen pågick. Hemkomsten blev en besvikelse.

Läs ocksåDe har levt med vägglöss i ett år – agerade levande lockbete

– Det första jag såg när jag kom innanför dörren hemma hos oss var en lus som kröp på väggen, berättar Lisa.

Christine Dahlman Jacobsen jobbar på företaget Nattaro Labs som utbildar fastighetsägare om vägglöss reagerar strakt när hon hör om Lisas situation.
– Oj! Två år! Det är en oerhört lång tid.

Christine Dahlman Jacobsen har intervjuat personer som drabbats av vägglöss.

Läs ocksåCarolines otur rena lyckan för de ovanliga kackerlackorna
Christine Dahlman Jacobsen

– Det var slående hur många som vittnade om hur obehagligt och påfrestande det vara att få ett vägglusangrepp. De beskrev hur de började städa nitiskt – vilket i detta fallet inte är bra eftersom man städar bort bekämpningsmedlet.  De bytte kläder hela tiden och inspekterade sin kropp efter bett. Oro och sömnsvårigheter nämndes med. En utdragen sanering bidrog också till att man kände sig maktlös och utsatt, säger hon.

Annons

Forskning visar också att det är vanligt att man drabbas av mardrömmar, stark oro, sömnsvårigheter, utvecklat ett nästan tvångsmässigt beteende för att förhindra nya angrepp och i svåra fall insektsfobi.

Anledningarna till att löss biter sig kvar i en lägenhet, kan vara allt från att hyresgäster gör fel till att lössen kommer från grannar eller någon som besöker en.

– Man måste ha en väldig disciplin och följa instruktionerna för att bli av med löss. Men ibland har man sett att löss inte försvinner även när allt görs rätt. Då måste man reda ut varifrån de kommer, säger Christine Dahlman Jacobsen.

– Jag minns ett fall där lössen återkom gång på gång och där det till slut visade sig att en mamma som ofta kom på besök hade lössen med sig eftersom hennes bostad inte sanerats, säger Christine Dahlman Jacobsen.

Varje dag kollar Lisa kackerlacksfällorna. Lössen kryper på väggar och kläder, men är mest aktiva i sängarna när mörkret kommer.

Eftersom Lisa Youhanes inte har rest, vet hon inte varifrån ohyran kommer, vare sig kackerlackorna eller lössen.

Därför kräver hon ersättning från Öbo för utlägg som saneringarna gett upphov till. Men hon vill även ha nedsatt hyra då hon anser att lössen är att räkna som en brist. Totalt rör det sig om drygt 28 000 kronor hon vill ha från Öbo.
– Jag betalar full hyra men det finns rum där jag inte kan vara. Jag har varit hemma från jobbet när sanerarna kommer, varit hon läkare, köpt mediciner och bott på hotell. Det har kostat mig mycket. Plus att vi inte kan sova och barnen får svårt att klara skolan,

Helst skulle Lisa vilja lämna alla möbler och bara flytta. Men så länge hon har ohyra är hon spärrad i Öbo:s kö för att inte riskera att ohyran följer med till en ny bostad.

– En del grannar tycker att jag är korkad som har berättat för Öbo att jag har ohyra, berättar Lisa.

Huset hon bor i ska nämligen renoveras och alla flytta ut under tiden. Den som inte säger något om eventuell ohyra kan flytta direkt de hittar en annan bostad, men inte Lisa.
– Trots det ångrar jag inte att jag berättat om ohyran, för jag vill göra rätt för mig och ohyran ska bort.

Lisa Youhanes är uppgiven och trött eter tre år med ohyra i bostaden.

Örebrobostäder betalar Anticimex för saneringarna och trots att löss och kackerlackor finns kvar efter två respektive tre år, är Öbo:s distriktschef i Vivalla, Peter Hovlund, nöjd med tjänsterna.
– Det är en väldigt lång tid hon haft skadedjur, det håller jag med om. Men jag har fullt förtroende för Anticimex, säger han.

Annons

Att det tar tid menar han kan bero på att hyresgäster ibland har svårt att följa instruktionerna.
– Det kräver ganska mycket av hyresgästerna för att bli av med löss och det kan upplevas som väldigt jobbigt, säger Peter Hovlund.

Att resonera som vissa grannar enligt Lisa Youhanes gör, och inte anmäla skadedjur till sin hyresvärd, vill Peter Hovlund starkt fördöma.

– Du är skyldig att skyndsamt anmäla skadedjur till din värd. Att inte göra det kan resultera i att du vräks eller får betala skadestånd, säger han.

Kommer Lisa få ersättning från er för utlägg och hyra?
– Det är för tidigt att säga, vi måste gå igenom hennes anspråk först, säger Peter Hovlund.

Anticimex vill inte kommentera den pågående saneringen hos Lisa utan hänvisar till Öbo. Men deras skadedjursexpert säger att det kan vara svårt att upptäcka löss, eftersom vissa personer kan reagera kraftfullt på dem, andra inte alls.

– Man kan ha vägglöss utan att påverkas till en början, så de är lite lömska, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex. 

Men han tycker att fastighetsägarna generellt har blivit bättre på att upptäcka vägglös, bland annat med hjälp av hundar som kan spåra ohyran. Rutinerna för hur man ska gå tillväga för att bekämpa dem har dessutom förbättrats. 

– Både vi och fastighetsägarna har lärt oss jättemycket på de senaste 10-12 åren, då vägglössen haft det här uppsvinget. Våra saneringar har blivit mångfaldigt mycket bättre, säger han.

Fakta: Anmäler du inte löss kan du bli vräkt

• Löss kan räknas som en brist i lägenheten om du inte tagit med dem själv från en resa till exempel.

• Brister i lägenheten kan innebära att du får tillbaka en del pengar av din hyra.

• Anmäler du inte ohyra till hyresvärden riskerar du skadestånd eller vräkning.

Läs också Här blir lägenheten äntligen fri från löss - detta krävs för att de ska dö Hårdare tag mot hyresgäster som inte sköter skadedjurssanering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.