Lista: Här har flest skulder hos Kronofogden
Störst andel skuldsatta finns – förutom i Ljusnarsberg – i Perstorp, Åstorp, Bjuv, Klippan, Högsby, Eda, Grums, Skinnskatteberg och Filipstad.
Har dessa kommuner något gemensamt förutom det faktum att många har skulder hos Kronofogden? Johan Krantz, analytiker på myndigheten, konstaterar att det finns vissa likheter.
– Man kan se att det är förhållandevis låga taxerade inkomster i dessa kommuner, säger han. Vissa av kommunerna är till exempel gamla bruksorter där arbetslösheten har slagit hårt.
– I många fall lämnar folk dessa kommuner för jobb på andra orter och andelen arbetslösa och sjukskrivna ökar.
Längst ner hamnar Lomma, följt av Danderyd, Täby, Vellinge, Öckerö, Habo, Kungsbacka, Lidingö, Mörbylånga och Lerum. I dessa kommuner är andelen skuldsatta betydligt mindre. För Lommas del handlar det till exempel om en procent av invånarna.
Medelinkomsten i dessa kommuner är högre än i exempelvis Ljusnarsberg, vilket innebär att chansen är större att man har sparat till en buffert om något skulle hända. För vem som helst kan hamna i ekonomisk knipa.
– Man kan ha hur bra koll som helst, men sedan händer något i livet. Man kanske blir arbetslös eller sjukskriven, säger Johan Krantz.
De senaste siffrorna från Kronofogden visar också att den totala skulden ökade förra året. Vid årsskiftet rörde det sig om 81,5 miljarder kronor, nästan tre miljarder mer än ett år tidigare och nio miljarder mer än vid årsskiftet 2016/17.
Hur stora skulderna är varierar, men medianen var knappt 53 600 kronor. Detta innebär att hälften av de skuldsatta är skyldiga Kronofogden mindre än så och hälften är skyldiga mer.
Samtidigt finns det en ljuspunkt: Trots att antalet skuldsatta vid det senaste årsskiftet var 413 912 personer var det det lägsta antalet sedan 1991. Antalet skuldsatta minskade under året i 212 av landets 290 kommuner.
– Minskningen hänger samman med högkonjunkturen, ränteläget och den låga arbetslösheten. Men den beror också på att vi beviljade historiskt många skuldsaneringar förra året, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.
Mycket talar dock för att antalet skuldsatta snart kommer att öka, säger Johan Krantz, analytiker hos Kronofogden.
– Den starka ekonomin har gjort att många haft råd att betala sina skulder hos Kronofogden. Men när förutsättningarna förändras, konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar finns en överhängande risk att fler kommer att få svårt att betala. Det kan leda till en kraftig ökning av antalet skuldsatta, säger Johan Krantz.
Hans råd till kommunerna är att följa utvecklingen, trots att den inte brukar bjuda på några dramatiska förändringar, och att satsa på förebyggande arbete som skuldrådgivning. Detta trots att merparten av de hårdast drabbade kommunerna också har sämre ekonomi och därmed mindre medel att lägga på sådan verksamhet.
– Det skulle i längden leda till stora samhällsekonomiska vinster.
Källa: Kronofogden