Annons

Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Sandviken Efter utdragna förhandlingar och en strandning är Sandvikenhus nya hyror till slut klara. Den lilla föreningen Sandvikenboendet lyckades få till en något lägre höjning än Hyresgästföreningen.
Sandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.
Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist tycker att det är olyckligt att överenskommelsen om hyreshöjningar drog ut på tiden. Förhandlingen med Hyresgästföreningen strandade och Hyresmarknadskommittén beslutade om den nya hyran.

Det ekonomiska läget med skenande kostnader både för hyresgäster och hyresvärdar har ställt mycket på ända i årets hyresförhandlingar. Hyresvärdarna har velat ha exceptionellt höga hyreshöjningar, trots att många hyresgäster redan är hårt ekonomiskt pressade. Det har lett till utdragna hyresförhandlingar och många strandningar.

Sandviken är en av få orter i landet där det finns två konkurrerande föreningar som organiserar hyresgäster. I år landade hyreshöjningen för de lägenheter hos Sandvikenhus som föreningen Sandvikenboendet förhandlade för på 4,5 procent, medan de hyresgäster Hyresgästföreningen förhandlade för får en höjning på 4,75 procent. Båda höjningarna gäller bakåt i tiden från 1 januari, men den retroaktiva delen sprids ut över hyresavierna från april till december.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Höjningen avgjordes av Hyresmarknadskommittén

Hyreshöjningen för de lägenheter Hyresgästföreningen förhandlar för kom genom ett beslut från medlingsorganet Hyresmarknadskommittén (HMK), som består av representanter för Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen.

Porträttfoto Magnus Lager
Magnus Lager, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Hur ser du på att höjningen blev högre för de hyresgäster ni förhandlat för?
– Jag vet inte på vilka grunder de har kommit fram till den höjningen. Den nivå Sandvikenhus ville ha var inte acceptabel för oss i förhandlingsdelegationen och då valde vi att stranda. Hade vi inte haft möjlighet att lämna det vidare till ett tvistlösningsorgan är det mycket möjligt att vi hade landat på samma nivå som Sandvikenboendet till slut. Men det är ju inte en uppseendeväckande stor skillnad, säger Magnus Lager, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Han tycker att hyreshöjningen blev för hög, med tanke på att Sandvikenhus är ett bolag som går relativt bra ekonomiskt, samtidigt som hyresgäster kan få svårt att klara av att betala den nya hyran.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Vi brottas med det här varje dag. Det handlar mycket om yttre faktorer, men det är inte rättvist att det ska drabba hyresgästerna extra hårt. Vi gör allt vi kan för att hålla nere höjningarna och varje bit är en vinst, men det är bara att beklaga att det handlar om så här höga nivåer, säger Magnus Lager.

Annons

Hoppas förhandlingarna funkar bättre nästa år

Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist är inte heller nöjd med förhandlingarna, utifrån att branschorganisationerna Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna under 2022 slöt en trepartsöverenskommelse med Hyresgästföreningen med rekommendationer kring vilka faktorer som bör ligga till grund för hyresförhandlingarna.

– Vi gick in i förhandlingarna i en positiv anda med en färsk trepartsöverenskommelse, men det visade sig att vi tolkat den lite olika och vi stod väldigt långt ifrån Hyresgästföreningen. Vi får väl hoppas att vi nästa gång kan hitta varandra lite bättre, säger han.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Vad vill du säga till de hyresgäster som nu kommer att få svårt att klara att betala den nya hyran?
– Det är ett tungt läge på alla möjliga områden just nu, men det är inte allmännyttans roll att få ordning på hela Sveriges ekonomi. Min roll är att ta ansvar för vårt bolag och fatta långsiktigt hållbara beslut så att det står stadigt. I dessa tuffa tider är det jätteolyckligt att överenskommelsen blev klar först i mars, säger Stefan Lundqvist.

Många ville avvakta

Magnus Lager från Hyresgästföreningen håller med om att det är problematiskt att det blev ett så sent besked om den nya hyran. Han beskriver årets hyresförhandlingsomgång som utdragen generellt.

– Många bolag, både privata och inom allmännyttan, har varit ovilliga att börja förhandla, vilket nu går ut över hyresgästerna. Man hade kunnat börja tidigare, men många har varit väldigt måna om att inte förlora några tiondelar genom att gå ut för tidigt, innan andra överenskommelser är klara, säger han.

Annons

Parallella hyresförhandlingar

Enligt Stefan Lundqvist har förhandlingarna med Hyresgästföreningen och med Sandvikenboendet varit helt separata och skett parallellt, utan att Sandvikenboendet till exempel känt till beslutet från HMK när de gjorde överenskommelsen med Sandvikenhus.

Historiskt sett finns det både exempel på att förhandlingarna med de två föreningarna landat på samma hyreshöjning och på olika. 2017 förhandlade Sandvikenboendet först fram en hyreshöjning på 1 procent och Hyresgästföreningen därefter en höjning på 0,86 procent. Då sänkte Sandvikenhus hyreshöjningen till 0,86 procent även för de hyresgäster som företräddes av Sandvikenboendet.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Sandvikenboendet, som avböjt att kommentera årets hyresöverenskommelse.

Fakta: Sandvikenboendet
  • En grupp aktiva medlemmar bröt sig 1996 ut Hyresgästföreningen och bildade den alternativa hyresgästorganisationen Sandvikenboendet.
  • Sandvikenboendet förhandlar idag för 366 av Sandvikenhus lägenheter, i Järbo, Björksätra och nära stationen.
  • Hyresgästföreningen förhandlar för Sandvikenhus övriga 3493 lägenheter.
Fakta: Hyreshöjningar i allmännyttan i Gävleborg 2023

Aefab, Ovanåker: 4,50% i genomsnitt från 1/1 (1,5-5,5 %)
Bollnäs bostäder, Bollnäs: 4,20% från 1/2
Faxeholmen, Söderhamn: 4,80% från 1/1 (beslut av HMK)
Gavlegårdarna, Gävle: 5,5% (tak 800 kr) från 1/3
Glada Hudikhem, Hudiksvall: 4,30% från 1/2
Hoforshus, Hofors: 3,8% från 1/3
Ljusdalshem, Ljusdal: 3,20% från 1/2
Nordanstigs bostäder, Nordanstig: 3,50%
Sandvikenhus, Sandviken: 4,5% från 1/1 (Sandvikenboendet)/4,75% från 1/1 (beslut av HMK)

Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.