Liten risk att dömas för fusk med bostadsbidrag
– Vi har bra underlag när vi gör en polisanmälan, det handlar om vad polisen prioriterar och vad de har för resurser, säger Daniel Lundmark, controller på Försäkringskassan.
Omkring hälften av de 2 319 ärenden om misstänkt fiffel med bostadsbidrag som myndigheten specialgranskade förra året initierades efter tips från grannar, anhöriga och andra privatpersoner. Den andra hälften upptäcktes internt eller av andra myndigheter som Skatteverket.
Ärendena handlade bland annat om folk som fick ut bidrag trots att de i själva verket hade en sambo, eller om bostadsbidrag som hade betalats ut trots att personen i fråga inte ens bodde i Sverige.
Två tredjedelar av ärendena blev avskrivna, medan 785 ledde till någon form av åtgärd. Merparten av dessa 785 ärenden resulterade i återkrav eller att framtida utbetalningar stoppades. Totalt handlade det om drygt 34 miljoner kronor, varav mer än hälften redan hade betalats ut.
Vissa ärenden ledde också till en polisanmälan, men det ska mycket till innan Försäkringskassan polisanmäler, visar det sig.
– Vi polisanmäler inte alla fel, men bedömer vi att man har gjort det medvetet gör vi en polisanmälan, säger Daniel Lundmark .
Etthundrasju polisanmälningar på 785 ärenden innebär att Försäkringskassan förra året ansåg sig ha fog för misstanken att det handlade om regelrätt fiffel i mindre av 14 procent av fallen.
Fyrtio av polisanmälningarna handlade om summor på över 100 000 kronor, en om så mycket som 288 000 kronor. Hur många av anmälningarna som ledde till fällande dom vet Försäkringskassan inte, men det brukar inte vara särskilt många.
– Generellt resulterar omkring 10 procent av våra polisanmälningar i en fällande dom, säger Lundmark.
– Det gäller inte bara bostadsbidrag, utan alla förmåner från Försäkringskassan, och andelen brukar variera från år till år men brukar vara ungefär lika stor när det handlar om bostadsbidrag.
Hem & Hyra har sökt Polisen för en kommentar till att så få ärenden leder till fällande dom och vi återkommer till den i en senare artikel.