Livet efter bilbränderna i Trollhättan
Elias Khajo står vid sin sons bil på parkeringen på Lantmannavägen i Trollhättan. Natten den 13 augusti minns han tydligt. Han kastade sig ut från lägenheten, rusade ner till parkeringen där maskerade ungdomar gått amok och satt flera bilar i brand. Det brann för fullt i bilarna intill, men Elias Khajo var fokuserad och lyckades ta sig in i sonens bil och köra den från parkeringen när lågorna slickade bilen intill.
Det var i sista sekund jag lyckades köra iväg sonens bil, annars hade den brunnit den också, säger Elias och visar märkena i asfalten på parkeringsrutorna. Där stod grannens bil som blev totalförstörd i branden.
– Han är en duktig kille, som jobbar hårt. Han blev av med sin bil, säger Elias och skakar på huvudet. Det är så tråkigt att se hur besvärligt allt blir när man förlorar sin bil.
Elias säger att det var en så sorglig syn dagen efter vandaliseringen, att se brända bilar stå utefter hela parkeringen, sönderslagna busskurer och rester av brända däck. Det var så många som drabbades av ett gangstergängs framfart, säger han.
Hem & Hyra är på Kronogården exakt en månad efter bränderna. Vi möter många som är frustrerade över att så få skyldiga gripits och att utredningen tar så lång tid. Kronogårdsborna menar att det skulle behövas snabba, tuffa insatser för att få stopp på det här.
– Det var inte första gången, säger Yusuf Abdullahi. Det har ju brunnit bilar här många gånger förr.
– Min bil var på verkstad. Det var tur annars hade den också brunnit, säger Yusuf Abdullahi.
Elias Khajo påpekar att bilbränder och vandalisering varit ett återkommande problem i den här delen av Trollhättan, i minst tio år.
Det är frustrerande för de boende på Kronogården att så få av de skyldiga har åkt fast och straffats. Elias menar att det gäller att ta krafttag mot dem som saboterar för andra genom att tända eld på bilar. Han säger att många vet vilka det är som ligger bakom, men att de inte vill berätta.
– Man berättar inte, säger Elias. En del som bor här har egna lagar och tror de kan göra som de vill. Jag hade berättat om jag vetat namnen på dem. De måste stoppas.
Elias Khajo tycker att alla som bor på Kronogården och sköter sig drabbas av bilbränder och kravaller.
– Folk som bor på andra ställen tror att det bara är dåligt här. Men här, som på alla andra ställen, finns både bra och dåliga människor.
Vad skulle du vilja säga till dem som vandaliserar?
– Vill man förstöra, för sig själv och andra, så gör man så här. Mina barn har tagit chansen som ges, de har studerat och är utbildade och har bra jobb idag.
Vad ska man då göra åt problemen?
– Det krävs hårdare tag, hårdare straff och tydliga markeringar mot dem som gör så här, säger Elias. Vi behöver fler poliser i vårt område, fler övervakningskameror, men framförallt föräldrar som sätter gränser.
Han tycker att det krävs insatser från både samhället och från människorna som bor på Kronogården. Bostadsområdet har alltid varit omdiskuterat och haft en stämpel, men han tycker att det är dags att förändra det. Elias tycker inte att det räcker med projekt och samtal, utan det ska vara hårdare tag mot dem som inte rättar in sig och lyder lagarna.
– Det är farligt när vissa skapar egna lagar och gör som de vill. Det kommer att förstöra hela vårt bostadsområde. Många vill inte bo kvar här, då de riskerar att bli utsatta, bli av med sin bil eller sådant. Det är hemskt att de som härjar får göra det fritt. Polisen måste göra sitt nu, innan det är för sent.
En polisbil åker sakta förbi på Lantmannavägen och det får Elias att skratta till och han säger att det är kanske inte en vanlig vardagsförmiddag de ska åka här, utan kvällar och helger.
– Och sätt poliser att spana på dem som ställer till det, det kan inte vara så svårt, menar Elias. Vi som bor här vill ha stopp på det här.
LÄS MER
Värdarna om tryggheten i Frölunda efter bilbränderna: ”Vi märker inget ökat tryck”
Oro efter bilbränderna
Långsiktigt arbete för polisen i Trollhätten
Segregationen på Kronogården ska brytas med hjälp av mammorna