Annons

En vecka efter Boråsbranden är deras liv ett kaos: ”Vart ska jag ta vägen?”

Borås Doften av brand ligger över fyravåningshuset. Avspärrningsbanden sitter kvar och försäkringsbolagets utredare kommer ut. Branden misstänks vara anlagd. Familjerna vi möter är hemlösa – och desperata.
Foto: Kajsa Wedberg
Samir Zeineddin, Amir Daief och Mhd Matei Baji litar inte på värdens ord om att hyresgästerna ska få hjälp.
Ahmad Esmael bodde i det brandhärjade huset. Nu kommer han åkande i sin bil. En äldre kvinna är med, en granne. Hon har ingen anhörig, ingenstans att bo. Hon griper tag i armarna på oss och undrar om vi inte har ett rum att låna ut. Regnet rinner över hennes ansikte.
Det har gått en dryg vecka sedan huset stod i lågor. Fyra våningar och 15 lägenheter är svårt skadade efter det man misstänker var en anlagd brand. Precis som kvinnan i Ahmads bil saknar många av dem som bodde i huset hemförsäkring. De får ingen ersättning för alternativt boende.

En gymnasietjej vandrar på trottoaren. Hon går fram och tillbaka i regnet i en tunn tröja som snabbt blir genomvåt. Hon fryser. I handen har hon en plastkasse med lite ägodelar och en lånedator. Tjejen, vi kallar henne Maria, ska fylla 19 år, hon har sin lägenhet i huset. Hon bodde där tillsammans med mamma. Nu har de inget hem. Mamman hotas av utvisning till Grekland, Maria har uppehållstillstånd med det är föga tröst just nu.

– Jag hade så fint, säger Maria och blickar upp mot den avspärrade lägenheten. Jag hade fixat en soffa och en säng. Nu vet jag inte vad som händer.

Läs ocksåInspektion i Åmål klassar inte Järnvägshusen som misär

– Brandmännen hittade min skoldator och gav mig den, säger hon.

 

Handväskan, en kasse med småsaker och en skoldator. Det var allt den unga kvinnan fick med sig från sitt hem. Nu går hon utanför och fryser i regnet och vet inte var hon ska bo.

 

Värmlandsgatan 30 på Norrby i Borås. Det är en känd adress. Huset omnämns som Borås sämst underhållna. Och redan på långt håll ser man hur misskött det är. Garagedörrarna i bottenvåningen bär tydliga spår av att vara uppbrutna. Gräset är högt, det ligger skräp i hela trädgården och buskarna växer vilt. Fasaden är omålad och det allmänna intrycket är vanvård.

Fastighetsägaren för Värmlandsgatan 30 är Mohammed Radjaian. I december fick han ett vitesföreläggande från räddningstjänsten styrelse. Anledningen var flera brister i brandskyddet. Han ska betala 90 000 kronor per månad tills bristerna är åtgärdade. Men nu är huset totalförstört, enligt räddningstjänsten. Hyresgästerna vittnar om att det inte fanns några brandvarnare monterade i huset.

– Det var ren tur att alla vaknade och kom ut utan att skadas, säger en av hyresgästerna.

Läs ocksåBomb i Göteborg riktades mot skandalvärd i Åmål

Hem & Hyra har vid flera tillfällen berättat om hyresvärden, som tidigare ägde de så kallade Järnvägshusen i Åmål. 

Många saknade hemförsäkring

För under den timme Hem & Hyra är på plats kommer flera av dem som har sina lägenheter i huset. De undrar vad som händer nu, när de får komma in och se hur illa skadat deras bohag är. Om något går att rädda, om de kan flytta tillbaka igen.

– Flera av mina grannar saknar hemförsäkring, säger Ahmad Esmael, han med den äldre kvinnan i sin bil.

Läs ocksåHyresgästföreningen självkritisk i fråga om skandalhusen i Åmål

Ahmad säger att han är tacksam att han valt att ha försäkring, det ger honom tak över huvudet i alla fall.

Han berättar att han nu bor på hotell, men att han måste hitta en ny bostad. Han söker så fort han har tid, men han måste också hinna att jobba.

Ahmad Esmael var en av få i huset som hade hemförsäkring. Nu bor han på hotell, men vet inte hur länge han får göra det. Samtidigt som han jobbar måste han leta en ny bostad. ”Det är tungt”, säger han.

 

Ahmad säger att grannarna nu försöker hjälpa varandra. Några av hyresgästerna kan bo hos släktingar och vänner, de som har försäkringar får bo på hotell.

– Men jag har fått besked att jag inte kan bo på hotell mer än till på måndag. Vad gör jag sedan, säger han.

Annons

Han beskriver sin vardag som ett enda kaos. Han kan äta frukost på hotellet, men lunch och middag får han äta på restaurang.

– Det blir dyrt. Jag brukar laga min egen mat, men nu har jag inget kök, säger han. Jag klarar mig, men tänk på dem som är fyra, fem i familjen. Det är jättedyrt för dem.

För den som har hemförsäkring är man tryggad till dess man fått en ny bostad. Då har man rätt till ersättning för sina merkostnader under i minst ett år. Under tiden som det brunna hemmet renoveras eller återställs.

I flera andra europeiska länder krävs det en obligatorisk hemförsäkring om man bor i ett flerfamiljshus, men den lagen finns inte i Sverige. Men allt fler bostadsbolag kräver hemförsäkring när man skriver kontrakt. Det görs dock ingen uppföljning om hyresgästen fortsätter att betala sin försäkring.

Försäkringsbolagets tekniker är på plats för att säkra eventuella spår av brännbara vätskor. Det finns misstankar om att branden som gjorde 15 hushållhemlösa är anlagd.

Maria kommer tillbaka. Hon stödjer den äldre kvinnan och de pratar med varandra. De undrar hur de ska få sin post. Det kan vara viktiga saker som de nu inte kommer åt.

Samir kommer gående. Han har sin lägenhet på första våningen och räddades av sin hund under brandnatten. När hunden skällde vaknade han och tog sig ut. Han fick inte med sig mer än sin hund och sin mobiltelefon. Nu bor han hos en kompis, har kunnat köpa lite nya kläder och låna en del. Men annars har han bara det han går och står i.

– Vi har länge försökt att få hyresvärden att sätta in lås i porten, säger Samir. Det kommer in obehöriga och sover på vinden. Folk vågar inte gå ner i källaren för att tvätta, för man vet aldrig vilka som håller till där.

– Alla andra hus här är låsta, men inte detta. Vi har fått ringa polisen många gånger som fått komma och köra ut folk. Det kan ligga fyra, fem personer på vinden och sova, säger Samir.

– Hyresvärden har inte lyssnat på oss.

Mhd Matei Baji har sin familj boende i det förstörda huset. Tidigare bodde han själv där, men så fort han fick chansen att flytta valde han att göra det. Nu har han hela sin familj boende i sin lägenhet och han kommer att göra allt för att få dem att hitta en annan bostad.

– Det är ett farligt hus, säger han. Och hyresvärden bara lovar att han ska förbättra saker. Och han har lovat att betala det man själv renoverar, men det har han aldrig gjort.

Olåsta och uppbrutna dörrar har länge varit ett problem i det nu brunna huset. Här han vem som helst kunnat ta sig in. Vädjan om lås har inte hörsammats av värden.

– När jag bodde här gjorde jag i ordning lägenheten för tusentals kronor. När jag ville ha ersättningen som Mohammed lovat, skakade han bara på huvudet och jag fick inga pengar.

Maria berättar att hon egentligen skulle vara på sin praktikplats nu, men hon är desperat över att få komma in i lägenheten och hämta sina saker. Hennes blick är tom och allt är i kaos.

Hon berättar att hon drömmer om att bli barnmorska, som sin mamma. En liten strimma av glädje lyser upp i hennes ögon. Men det slocknar snabbt och verkligheten kommer i kapp. Hon säger ännu en gång:

– Nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag måste få någonstans att bo. Jag ska sommarjobba i hemtjänsten, men det går ju inte om jag inte har något hem. Vad ska jag göra?

Annons

Socialtjänsten har sagt att de inte kan hjälpa henne. Hyresvärden har inget alternativ. Och utan hemförsäkring har hon inget ekonomiskt skydd.

– Det är extra svårt för alla som är nya i Sverige, som inte förstår att man måste ha försäkring och känner till de svenska lagarna, säger en av männen som står vid avspärrningarna. Hur kan en hyresvärd få ha det så här? Det förstår jag inte.

Förvaltningens ansvar

Hem & Hyra får kontakt med kommunalrådet Ylva Lengberg, Socialdemokrat, men hon hänvisar till tjänstepersonerna på individ- och familjeomsorgsförvaltningen.

– Jag är bekymrad över hyresgästernas situation, men kan inget säga om hur de ska tas omhand. Det är förvaltningen som sköter detta, säger hon.

Morgan Högrell jobbar med krisgruppen i Borås och var med i det akuta skeendet efter branden. Han säger att under natten och dagen efter branden var det ett bra omhändertagande för de drabbade.

– När vi lämnade platsen var vår uppfattning att alla fått stöd och någon form av boende, säger han.

Han har också varit i kontakt med hyresvärden Mohammed Radjaian som har berättat att ett par familjer inte kunnat lösa sitt boende.

Morgan Högrell säger att socialförvaltningen har det yttersta ansvaret för dem som inte har ordnat boende och att det då görs en sedvanlig utredning.

– Mitt ansvar var egentligen bara den akuta situationen och jag tycker att vi på bästa sätt försökte förklara och ta hand om människorna på plats.

”Förstår att det är svårt”

Hans Abrahamsson är chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen. Han säger att de drabbade, som inte har något boende ordnat, ska vända sig till arbetslivsförvaltningens försörjningsstödsenhet för att få hjälp. Han säger att han förstår att det kan vara svårt för dessa personer som lever utsatt att hitta rätt i den kommunala djungeln, men att det nu är den enheten som tar över ansvaret.

– Självklart förstår jag att det är svårt för dem. De är nog flera som inte har så stort nätverk eller något skyddsnät, vilket gör det extra svårt, säger Hans Abrahamsson. Jag vet inte vilken hjälp eller stöd hyresvärden ger i det här fallet.

På onsdagseftermiddagen kommer ett mejl till Hem & Hyra från Lennart Gustavsson, verksamhetschef för Borås stads arbetslivsförvaltning. Han skriver så här i sitt mejl:

”Jag blev inringd ca. 05.30 och fick då information om händelsen. Jag behövde inte åka dit då det fanns personal från Borås stad på plats. Jag fick information löpande och jobbade tillsammans med berörd personal hur vi skulle kunna ordna ett akut boende för dom som inte kunde lösa det på egen hand. Vid sådana här händelser så försöker vi ordna ett boende på vandrarhem eller likande, vi hade även tillgång till campingstugor på den närbelägna campingplatsen. Har man inga egna medel för sitt akuta boende så har man rätt att söka ekonomiskt bistånd för boende och mat mm. Jag informerade chefer på Försörjningsenheten på morgonen att det kunde komma akuta ärenden som behövdes hanteras omgående. Den information jag fick från krisledningsgruppen som var på plats att alla som inte kunde lösa sitt boende själva hade erbjudits ett boende, några hade tackat nej till vårt erbjudande. Vi har även varit i kontakt med AB bostäder där dom har erbjudit sig att hjälpa till med bostäder där man inte kommer att kunna flytta tillbaka till sin lägenhet under relativt lång tid.”

Hem & Hyra har sökt hyresvärden Mohammed Radjaian utan resultat.

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Rekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.