Mordhot skäl för vräkning – därför tvingas hyresgästen bort
Hyresgästen, en man i femtioårsåldern, hade bott i flerfamiljshuset i utkanten av centrala Malmö i nästan tio år när han började klaga på grannarna. Han hörde ljud i huset och kände sig allmänt störd. Hyresvärden MKB undersökte klagomålen men det verkade inte stämma. I verkligheten var det i stället den klagande mannen som stod för störningarna.
Det visade sig att grannarna uppfattade mannen som både hotfull och obehaglig och de berättade att han ryckte i trapphusets dörrar. Förra hösten kulminerade problemen när mannen ringde och skickade aggressiva sms till en granne: ”Hota mig en gång till, du kommer att få se”, ”Passa dig jävligt noga” och ”Jag har folk som kan ta hand om dig”, skrev han.
När hyresvärden kontaktade den hotfulla hyresgästen framförde han ännu allvarligare hot mot de övriga boende i huset. Han ville skära av halsen av någon och även mörda en grannes fru. Så sa han till MKB:s personal. De blev oroliga och slog larm till psykiatrin. Mannen hämtades av polis och vårdas sedan dess för sina psykiska problem.
Så säger hyresnämnden om fallet
Men det räckte inte att hyresgästen fick vård, ansåg värden som ville komma tillrätta med den urspårade situationen i hyreshuset. Enligt MKB var grannarna ”jätterädda, oroliga och frustrerade”. MKB sade därför upp mannen. Han var inte längre välkommen. Men han ville inte flytta och nu har hyresnämnden prövat fallet.
Läs mer: Psykisk ohälsa bakom vräkningar – vanligt att grannar drabbas av störningar
Nämnden går på hyresvärdens linje. Det handlar om så pass allvarliga hot om våld, att mannen nu måste flytta, menar hyresnämnden.
En tidigare granskning av Hem & Hyra visar att bara under de fyra senaste åren har hyresnämnden i Skåne hanterat ett fyrtiotal tvister med tydlig koppling till psykisk ohälsa. Det rör ofta personer med ett beteende som gör att de riskerar förlora sina lägenheter. Det kan vara slarv med hyror som ingen annan märker, men även störningar som innebär stora påfrestningar för den som bor intill.
Hem & Hyra har även publicerat en relaterad artikelserie, ”För sjuk för ett hem”, med fokus på hyresgästerna som lider av psykisk ohälsa. Läs artiklarna här och här.