Annons

Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Malmö Höga halter av legionellasmitta upptäcktes i hyreshusets vattenledningar. Nu två år senare kan problemet vara löst. ”Det är otroligt dåligt att det har tagit så lång tid att få bort det”, säger hyresgästen Annika Eriksson Steggo.
Hyreshus legionella vatten
Foto: Anders Paulsson

Spola varmvatten i fem minuter innan du duschar. Allt för att undvika farlig och potentiellt dödlig smitta i vattenrören. Rekommendationen gick ut till de boende i det stora hyreshuset vid Folkets park på Möllevången för två och ett halvt år sen. Nu kan problemet vara på väg att lösas.

– Det är otroligt dåligt att det har tagit så lång tid att få bort det. Åtgärderna som de har vidtagit har inte varit tillräckliga, säger hyresgästen Annika Eriksson Steggo som har bott tio år i huset.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Bakterierna upptäcktes i duschar

Fastigheten på Möllevången har strax över tvåhundra lägenheter. Legionellan i vattnet upptäcktes våren 2021 vid en egenkontroll av duscharna i ett gym som ligger i fastigheten. Värdena beskrevs då som höga. Sedan dess har fastighetsägaren, då Akelius och idag Heimstaden, genomfört en lång rad åtgärder. Det rör sig bland annat om höjningar av temperaturer, sanering av systemet, byte av utrustning i duschar och till slut ett stambyte där gamla rör helt plockas bort.

Heimstaden Dimman 12

– De har haft många problem med systemet och det har hela tiden upptäckts nya som sedan har åtgärdats. Det har mycket att göra med att det är en stor fastighet och det har inte alltid varit så enkelt. Vår uppfattning är ändå att fastighetsägaren har gjort utredningar och åtgärder hela tiden, säger Elin Karlsson, miljöinspektör på Malmö stad.

Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

Robin Wilhelmsson är kommunikationschef på Heimstaden.

Annons

– Legionella är en väldigt svår sak att bekämpa för det kan handla om väldigt små ytor som ger utslag på hela systemet, så det är svårt att ringa in exakt var problemet finns även om vi såklart har försökt. Rörsystem är, i brist på bättre beskrivning, rörigt i fastigheten. Periodvis har vi fått ner det till bra nivåer och att det hållit sig där, men sedan sett att det har gått upp igen. De har varit lite av en jojo, och så kan varken vi eller våra hyresgäster ha det, säger han.

Robin Wilhelmsson, Heimstaden
Robin Wilhelmsson, Heimstaden

Under de drygt två åren som smittan har funnits i huset har ingen av hyresgästerna i huset insjuknat.

Flera möjliga smitthärdar

Under arbetet har det dykt upp möjliga orsaker till att bakterierna har trivts, bland annat:

  • Flera rörstumpar i systemet, så kallade blindledningar, där vatten blir stillastående.
  • Vattenburna handdukstorkar, idag är ett vanligt inslag vid standardhöjande renoveringar i lägenheter. Enligt Heimstadens rekommendation ska en tork alltid stå på för att det inte ska bildas bakterier som sedan sprids inom systemet.
  • En avstängd ventil som gett dåligt tryck i en specifik rörstam.

Hyresgästen Annika Eriksson Steggo har reagerat på hur rörsystemet har sett ut på vissa ställen i fastigheten.

– Det är lappat och lagat med igenproppade gamla rör nere i källaren. Det är många stumpar i det här huset trots att det inte är så gammalt, säger hon.

Läs ocksåBeordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”
Annika Eriksson Steggo

– Jag har inte tagit det här så allvarligt. I början spolade jag vatten i tio minuter men slutade med det. Jag undviker alltid att spruta vatten så att det ångar, oavsett legionella.

Annons

Ingen legionella i senaste testet

De senaste proverna, från september i år, visade ett negativt testresultat både för bostäder och lokaler. Nya provtagningar är planerade till årsskiftet.

Legionella kan vara allvarligt och i värsta fall dödligt, främst för personer som har ett nedsatt immunförsvar. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om flera fall i hyreshus runt om i landet där hyresgäster blivit sjuka. Hittills i år har 124 personer runt om i landet insjuknat, det visar Folkhälsomyndighetens statistik. 23 av dessa personer har bott i Skåne och alla utom två tros ha smittats i Sverige. Det är historiskt sett också det vanligaste scenariot.

vattenkran legionella
”De var här idag och testade de nya rören så det inte läckte”, säger Pim Kennedy.

Hyresgästen Pim Kennedy låter vattnet strila ner i duschen. Han har bott ett halvår i det drabbade huset på Möllevången och har precis fått nya vattenrör indragna i lägenheten. De sitter uppe vid taket och döljs av en ny trälåda. Han har funderat över bakterierna men mer störts av det återkommande oljudet från det pågående stambytet.

– När jag fick papper om att det fanns legionella så undrade jag en del vad det skulle leda till och googlade på det. Jag har ju duschat jättemycket hela tiden men inte märkt något. Jag har mer tänkt att det här är något som kan vara dåligt för äldre, säger han.

Fakta: Legionellasmitta
Legionella
Mikroskopbild på Legionella pneumophila.

Legionellabakterier är vanligt i jord och vattensamlingar men kan också spridas via vattenledningsrör, klimatanläggningar, pooler eller duschar. Bakterierna trivs bäst i temperaturer på mellan 20 och 45 grader. Människor smittas genom inandning av vatten i aeorosolform men kan inte smitta vidare till andra personer. Legionellabakterierna kan orsaka två typer av sjukdomar:

  • De kan ge en mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber. Den påminner om influensa med feber och muskelvärk och brukar gå över på några få dygn.
  • Den även orsaka allvarlig lunginflammation, vilket kallas legionärssjuka, med hög feber samt huvud- och muskelvärk. Sjukdomen kan var mycket allvarlig då den ofta drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Även rökare och äldre är riskgrupper. Dödsfall inträffar i mellan 5 och 20 procent av fallen.

Det är alltid ägaren till ett hyreshus som är ansvarig för att vattensystemen fungerar och som ska se till att legionella inte sprids.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Malmö stads miljöförvaltning

Fakta: Hyresgäst med legionella i huset

Om en lägenhet av någon anledning inte kan räknas som brukbar kan en hyresgäst ha rätt till nedsättning av hyran. Det skulle till exempel kunna bli aktuellt om vattnet i ett hus stängs av helt och hållet en tid. Hyresgästföreningen har tidigare drivit skadeståndskrav på uppdrag av hyresgäster som smittats av legionella.

Buller från renoveringar, som ett stambyte, kan vara skäl för nedsättning. Men det beror alltid på hur omfattande problemet är, hur ofta det sker och blir en bedömning från fall till fall.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Främmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälper Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.