Ljög om lön och jobb – 23-åring döms till böter för lägenhetsfusk
Drygt 126 000 personer köar hos Boplats Syd för att få en hyresrätt i Skåne eller Blekinge. För tre år sedan blev 23-åringen i Göteborg en av dessa. För att alls kunna få en lägenhet hos de flesta värdar måste sökande kunna bevisa att de har ett stabilt jobb och en tillräckligt hög inkomst.
Men när 23-åringen laddade upp sina digitala intyg på förmedlingens sajt och senare hamnade först i kön för en specifik lägenhet började varningsklockorna ringa. Boplats Syds granskare blev misstänksam och larmade polisen. Enligt domen i Malmö tingsrätt försökte 23-åringen fuska sig fram via falska digitala dokument.
Detta har polisutredningen visat:
- Tjänstens form, som telefonförsäljare på ett bemanningsföretag, hade ändrats på hans anställningsavtal. Från provanställning till tillsvidareanställning.
- Hans lönespecifikationer visade en högre lön än den verkliga. ”Det är absolut inte vår lönespecifikation”, uppgav ansvariga på företaget vid en förfrågan.
Erkände köfusket för polisen
Nu döms mannen villkorligt för urkundsförfalskning till dagsböter på 2 700 kronor. Under rättegången har han nekat till brott och skyllt på tekniska misstag och att han inte förstått. Men under det första förhöret berättade han en annan version.
”Jag har ändrat med krysset att jag var tillsvidareanställd. Dokumentet är digitalt så det var lätt att ändra”, sade han till polisen.
23-åringen har förklarat med att han var i akut behov av en bostad, flyttade runt som inneboende och riskerade att bli hemlös. Malmö tingsrätt väljer att tro på det han först berättat och anser att det som kommit fram under rättegången är påhittat i efterhand.
Men mannen döms bara för det förfalskade anställningsavtalet. Rätten anser inte att det gått att styrka urkundsförfalskning för lönespecifikationerna, att det var för otydligt var originalen kom från och exakt vad som hade ändrats. Åklagaren menar dock att det ändå är tydligt vad lagen säger och vad man får göra och inte.
– Det är inte fritt fram att göra så här. En lönespecifikation kan vara en urkund men det har varit svårt här att veta vad han har förfalskat, säger kammaråklagaren Emelie Petersson Kornelius.
Fusket med falska intyg till bostadskön har pågått under lång tid i Skåne och anmäls regelbundet av Boplats Syd. Enligt bolagets vd Krister Hjelm är 23-åringen den första person som har dömts i en domstol för den typen av försök till genväg till lägenhet.
– Vi har länge irriterat oss på att polisen alltid vill lägga ner utredningarna direkt. Man har haft en konstig bild av att eftersom vi har upptäckt fusket, och handlingarna inte har använts, så skulle det inte vara ett brott. Det är ett underligt sätt att resonera. Vi har konsekvent överklagat besluten. Det är allvarligt att försöka tränga sig före i kön med hjälp av förfalskningar, säger han.
58 hyresgäster blev polisanmälda
För två år sedan slog Boplats Syd larm om en omfattande härva som både rörde förmedlingen och bolag utanför kön. Det handlade främst om nybyggda lägenheter i Helsingborg men även i Malmö och Trelleborg. Förmedlingen kopplade då samman ett åttiotal personer – misstänkta fuskare som skulle ha använt sig av falska dokument för att komma över eftertraktade hyreskontrakt. 58 personer polisanmäldes och ytterligare köande spärrades i systemet. (Grafiken nedan visar hur det gick till vid det tillfället.)
Enligt Boplats Syds interna utredning hade de utpekade använt falska intyg av av inkomst, anställningar och bankkontoutdrag. I flera fall kopplades de falska anställningsuppgifterna till ett skandalomsusat bolag i Stockholm som varit inblandat i miljonfusk med assistansersättning. I Skåne lyckades flera personer på det här sättet, via de falska uppgifterna, få hyreskontrakt och flytta in i lägenheter. Efter avslöjandet inledde flera bolag uppsägningsprocesser mot hyresgäster motiverat med dokumentfusk.
– Jag ringer regelbundet polisen och frågar hur det går men de säger att de inte har börjat utreda det här än. Men det är inte nedlagt, säger Krister Hjelm.
Den skånska köförmedlingen har alltid granskat blivande hyresgästers dokument visuellt. Men efter att härvan i Helsingborg uppdagades har arbetet förstärkts. Men exakt hur det går till är hemligt.
– Det vill jag inte berätta. Men vi har verktyg till vår hjälp, säger Krister Hjelm.
Dokumentfusket på bostadsmarknaden är inte unikt för Sydsverige. Hem & hyra har tidigare rapporterat om liknade härvor bland hyresgäster i bland annat Uppsala och Stockholm.
Boplats Syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö i 21 skånska kommuner och en i Blekinge. Uppdragsgivare är 10 kommunala bostadsbolag och en rad privata fastighetsägare. Idag står drygt 126 00 personer inskrivna i kön men långt ifrån alla är aktivt sökande.
Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett hyreskontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, anställning, inkomst och antalet boende i lägenheterna.