Annons

Ljud av fotsteg hotar parets hyreskontrakt

Lund Kvin­nan störs av ljud från grannlägenheten och nu för­söker värden kasta ut paret intill. Kom­munens ljud­mät­ning an­vänds som främs­ta be­vis trots att den inte alls var tänkt till det.

En en av de boende i huset har klagat så pass myc­ket på gran­narna att värden har rivit parets kon­trakt. Huset byggdes i bör­jan av 1900-talet och ligger i cen­trala Lund. Äga­ren, en mind­re pri­vat värd, har gått till hy­res­nämnden för att få ige­nom upp­säg­ningen.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

De hoppar, springer och går över golven. De spelar även mu­sik och sjunger. Så lyder an­kla­gel­serna som lagts fram i nämnden. Men mannen i det utpekade hus­hållet har en helt an­nan bild. Han menar att det gam­la husets kon­struk­tion är boven som gör att ljud och skak­ningar lätt sprids mel­lan vå­ningarna.

– Det är väl­digt ly­hört. Vi bor längst upp och hör när folk går på vinden. Det här är ett väl­känt pro­blem. Vi går jättetyst och har slutat spela mu­sik. Golvet skakar när man går men man kan ju inte gå på tå hela livet, säger han.

– Det här känns väl­digt trist och dess­utom väl­digt onö­digt.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.
Så här såg det ut när Miljöförvaltningen mätte i början av februari i år.

Den miss­nöjda gran­nen har spelat in ljud men även kopplat in kom­munens mil­jö­för­valt­ning för mät­ningar. Två till­fäl­len med ljud­toppar på 45 dBA noteras i kom­munens pro­to­koll, ett på ef­ter­mid­dagen och ett an­nat strax före mid­natt.

Mil­jö­för­valt­ningen menar att Folk­häl­so­myn­dig­hetens rikt­vär­den över­skrids och att ljudet av fot­steg kan vara en “olägenhet för män­ni­skors hälsa”. Mil­jö­för­valt­ningen po­äng­terar sam­ti­digt att det är fas­tig­hets­ä­ga­rens upp­gift att rätta till pro­blem och kräver in en åt­gärds­plan. Men här fallet tar en udda vänd­ning.

Annons

Värden gick istället vidare med en upp­säg­ning och med kom­munens pro­to­koll som främs­ta be­vis. Detta trots att in­spek­törernas upp­gift inte är att han­tera stör­ningar utan pro­blem med fas­tig­heter och med äga­ren som mot­part. Nå­got som skulle kun­na re­sul­tera i krav på för­bättrad iso­le­ring. Mil­jö­in­spek­tören Elin Holgersson har haft hand om ären­det:

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Vad är syf­tet med era ljud­mät­ningarna?

– Mät­ningen var för att göra en be­döm­ning om det här är en olägenhet för män­ni­skors hälsa en­ligt mil­jö­balken. När det är en stör­ning mel­lan gran­nar gäller hy­res­lagen och då är vi inte in­blan­dade.

Men nu blev ni det ändå. Vad tänker du om det?

– Det kan vi inte uttala oss om. Vi är inte en del av det ären­det. Inspektionsrapporten är en of­fent­lig hand­ling och det står i den vad vårt ärende handlar om.

Nu ska miljöförvaltningen gå vidare med sitt ärende och meddela ägaren ett förslag till beslut.

Annons

– Vi kan till exempel ställa krav på utredning av ljudisoleringen. Det är alltid ägarens ansvar att visa att man uppfyller kraven i miljöbalken, säger Elin Holgersson.

Malou Gamborn, jurist på hyresgästföreningen.

Lunda­paret får ge­nom Hy­res­gäst­fö­re­ningens ju­rist Ma­lou Gamborn hjälp med pro­cessen i hy­res­nämnden.

Hon vill ännu inte kom­men­tera fallet men menar att ljud­pro­blem ge­ne­rellt kan ha att göra med hur en fas­tig­het är byggd och att detta ibland kan gå att åt­gärda med en mind­re om­bygg­na­tion.

– Sånt här är kne­pigt efter­som det är så sub­jek­tivt hur man upp­fattar ljud. Det kan låta myc­ket men be­höver inte vara en hy­res­gästs fel. Det kan vara så att det bara är ly­hört, säger hon.

Fakta: Så mycket låter en motorsåg

Kan vara irriterande:

  • Prassel från löv: 10 dBA
  • Vanligt samtal: 70 dBA
  • Personbil: 70 dBA

Och här börjar det bli skadligt.

  • Motorsåg: 100 dBA
  • Jetmotor: 140 dBA
  • Gevärsskott: 150 dBA
  • Granatgevär: 170 dBA
Källa: Wikipedia
Läs också Hundratals kilo rakt ner i golvet - muskelbyggarnas nattliga stök plågar grannarna: ”Vi har haft ett helvete” Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.