Ljud av fotsteg hotar parets hyreskontrakt
En en av de boende i huset har klagat så pass mycket på grannarna att värden har rivit parets kontrakt. Huset byggdes i början av 1900-talet och ligger i centrala Lund. Ägaren, en mindre privat värd, har gått till hyresnämnden för att få igenom uppsägningen.
De hoppar, springer och går över golven. De spelar även musik och sjunger. Så lyder anklagelserna som lagts fram i nämnden. Men mannen i det utpekade hushållet har en helt annan bild. Han menar att det gamla husets konstruktion är boven som gör att ljud och skakningar lätt sprids mellan våningarna.
– Det är väldigt lyhört. Vi bor längst upp och hör när folk går på vinden. Det här är ett välkänt problem. Vi går jättetyst och har slutat spela musik. Golvet skakar när man går men man kan ju inte gå på tå hela livet, säger han.
– Det här känns väldigt trist och dessutom väldigt onödigt.
Den missnöjda grannen har spelat in ljud men även kopplat in kommunens miljöförvaltning för mätningar. Två tillfällen med ljudtoppar på 45 dBA noteras i kommunens protokoll, ett på eftermiddagen och ett annat strax före midnatt.
Miljöförvaltningen menar att Folkhälsomyndighetens riktvärden överskrids och att ljudet av fotsteg kan vara en “olägenhet för människors hälsa”. Miljöförvaltningen poängterar samtidigt att det är fastighetsägarens uppgift att rätta till problem och kräver in en åtgärdsplan. Men här fallet tar en udda vändning.
Värden gick istället vidare med en uppsägning och med kommunens protokoll som främsta bevis. Detta trots att inspektörernas uppgift inte är att hantera störningar utan problem med fastigheter och med ägaren som motpart. Något som skulle kunna resultera i krav på förbättrad isolering. Miljöinspektören Elin Holgersson har haft hand om ärendet:
Vad är syftet med era ljudmätningarna?
– Mätningen var för att göra en bedömning om det här är en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken. När det är en störning mellan grannar gäller hyreslagen och då är vi inte inblandade.
Men nu blev ni det ändå. Vad tänker du om det?
– Det kan vi inte uttala oss om. Vi är inte en del av det ärendet. Inspektionsrapporten är en offentlig handling och det står i den vad vårt ärende handlar om.
Nu ska miljöförvaltningen gå vidare med sitt ärende och meddela ägaren ett förslag till beslut.
– Vi kan till exempel ställa krav på utredning av ljudisoleringen. Det är alltid ägarens ansvar att visa att man uppfyller kraven i miljöbalken, säger Elin Holgersson.
Lundaparet får genom Hyresgästföreningens jurist Malou Gamborn hjälp med processen i hyresnämnden.
Hon vill ännu inte kommentera fallet men menar att ljudproblem generellt kan ha att göra med hur en fastighet är byggd och att detta ibland kan gå att åtgärda med en mindre ombyggnation.
– Sånt här är knepigt eftersom det är så subjektivt hur man uppfattar ljud. Det kan låta mycket men behöver inte vara en hyresgästs fel. Det kan vara så att det bara är lyhört, säger hon.
Kan vara irriterande:
- Prassel från löv: 10 dBA
- Vanligt samtal: 70 dBA
- Personbil: 70 dBA
Och här börjar det bli skadligt.
- Motorsåg: 100 dBA
- Jetmotor: 140 dBA
- Gevärsskott: 150 dBA
- Granatgevär: 170 dBA
Källa: Wikipedia