Annons

Outhärdligt ljud i trapphuset – nya tekniken kan ersätta kamerabevakning

Stockholm Svenska Bostäder har gått från nästan 400 övervakningskameror till endast ett 60–tal. I stället testar de avancerade ljudstörare som aktiveras när det blir för livat i trappuppgångar. "De är oerhört effektiva", säger Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder.
Foto: Pixabay/Linda Dahlin
Sedan ett år tillbaka testar Svenska Bostäder avancerade ljudstörare i trapphus som aktiveras via en dator. Svenska Bostäder är bland de första bostadsbolagen som testar den nya tekniken.

För sex år sedan var Svenska Bostäder det bolag som hade flest övervakningskameror när Hem & Hyra listade antalet kameror i hyreshus i Stockholm.

Sedan den nya kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen (GDPR) kom 2018 har det blivit mer reglerat för de kommunala bostadsbolagen om hur de får övervaka. Kamerabevakning får bara användas när övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

Läs ocksåFler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappanFolkets hus i Helsingborg.

Trots det har antalet kameror fördubblats bland de 38 största bostadsbolagen i Stockholm de senaste sex åren, visar Hem & Hyras granskning. Från totalt 427 stycken i december 2015 till 851 kameror i dag. Men ett bolag sticker ut bland de listade – Svenska Bostäder – som har gått från nästan 400 kameror som mest till endast ett 60-tal.

– När nya kamerabevakningslagen och GDPR kom så har vi sett över alla kameror vi hade och tittat på om de uppfyller lagkraven. Övervägande delen av kamerorna hade verkat mot problemen de sattes upp för, och då kunde de inte längre vara kvar då det inte längre fanns behov, säger Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder.

Nya rutiner för kameror

Han har varit med och utformat en ny rutin för uppsättning av kameror, där utgångspunkten är att bolaget ska göra en behovsanalys utifrån rådande situation och se om kamera är det som ska användas eller andra åtgärder, då den personliga integriteten väger tungt.

– Vi har bara kameror inomhus. Men det händer att vi hjälper polisen att sätta upp kameror på våra fastigheter för bevakning av allmän plats, säger Krister Bergh.

Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder, säger att ljudstörarna är effektiva.

Sedan drygt ett år tillbaka testar Svenska Bostäder avancerade ljudstörare i trapphus som aktiveras via en dator. Svenska Bostäder är bland de första bostadsbolagen som testar den nya tekniken.

Annons

Det är ett intelligent system som känner av om personer uppehåller sig i lokalerna, och då aktiveras systemets inbyggda högtalare och avger ett högfrekvent ljud som gör det outhärdligt att stanna kvar under längre tid. Ljudet är obehagligt men skadar inte hörseln.

Läs ocksåSå får värdarna övervaka dig – det här gäller för kamerabevakning

– De är oerhört effektiva om det samlas ungdomar i trapphus till exempel. Sedan vi har kört med ljudstörare har det blivit lugnt i trapphusen inom loppet av några dagar, säger Krister Bergh.

Ljudstörarna är inte samma som de så kallade knarkskrämmorna som sattes upp för några år sedan, och som blev väldigt kritiserade.

– Nej, det är det verkligen inte. Det här är sofistikerade ljudstörare som lyssnar efter de frekvenser som vi människor skapar då vi pratar, går över ett golv och liknande. Den är också appstyrd så att till exempel om man har personal som är orolig för att gå ner i en källare eller liknande så kan de använda en app och trycka igång ljudstöraren i x antal minuter innan de går ner i källaren, säger Krister Bergh.

Läs ocksåÖvervakar studenter med elva kameror: "Har skapat ett storebrorssamhälle"
Kan kopplas till väktare

Systemet styrs via en dator och går att flytta mellan fastigheter. Det går även att koppla in väktarbolag som rycker ut om ljudet aktiveras flera gånger på raken.

Exakt hur många ljudstörare de har satt upp och var de finns vill Krister Bergh inte avslöja.

Annons

– Vi har köpt in ett antal som vi testar i hus där vi har problem med häng i portuppgångar eller med folk som sover i källare till exempel. Var vi har dem beror på var behovet finns, och vi vill inte berätta för mycket, då förtar vi effekten av systemet, säger han.

Men det är inte alltid det passar med ljudstörare, och då kan det vara bättre med en kamera.

– Återigen handlar det om vilken analys vi gör av problemet. Rätt sak på rätt plats. Säljs det narkotika i trapphuset kanske en kamera passar bättre, andra gånger en ljudstörare eller någon annan åtgärd eller kombination av åtgärder, säger Krister Bergh.

Samarbetar med polisen

Svenska Bostäder har också ett pilotprojekt i form av Trygga Trappan som är ett samarbete med polisen kring just häng i portuppgångar.

– Kortfattat går det ut på att vi gör det olagligt att hänga i portuppgångar om du inte har ett syfte att vara där. Det ger polisen en möjlighet att bötfälla på plats för olaga intrång vilket har visat sig vara väldigt effektivt enligt erfarenheter från Malmö, säger Krister Bergh.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.