Ljus och konst knyter ihop Trollhättan

Trollhättan Kronogårdsborna är rädda för att gå ut när när det är mörkt. Nu ska det bli ändring. Belysning och konst ska göra gång- och cykelvägarna säkrare och trevligare.
Foto: Trollhättans stad
Under projektet ska ett 60-tal armaturer som belyser mörka partier längs gång- och cykelvägarna mellan Kronogården och Trollhättans centrum sättas upp. Bilden är tagen vid en provbelysning.

– Jag hoppas att projektet ska få fler ska gå och cykla. Vi vill göra Kronogården och gång- och cykelvägarna till och från centrum tryggare. Skapa en bättre stadsmiljö helt enkelt.

Det säger Susanna Wallin, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen vid Trollhättans stad.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Bakgrunden är att kommunen sökt och beviljats stadsbidrag för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. Pengarna ska användas för att göra miljön tryggare och mer attraktiv, samtidigt som insatserna ska resultera i aktiviteter och social gemenskap. Trollhättan fick 1,4 miljoner i bidrag och kommunen satsar lika mycket själv i ett tvåårigt projekt. Förutom kommmunen så deltar det kommunanala bostadsbolaget Eidar, idrottsklubben IFK Trollhättan samt Kronans skola i arbetet.

Målet är trygghet och trivsel.

– Först och främst vill vi skapa trygghet och binda ihop Kronogården med Trollhättans centrum. Det gör vi genom så kallad bakbelysning och gobosbelysning, säger Susanna Wallin.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

När man bakbelyser fäster man lampor på befintliga stolpar och lyser upp dunkar och skogspartier som upplevs som otrygga. Även gobosbeslysningen fäst på befintliga stolpar men här handlar det om spotlights med speciella linser som ger lysande mönster i själva gång- och cykelbanan.

– Vi kommer att jobba med återkommande motiv och teman som ska binda ihop vägen till och från Kronogården och centrum, säger Susanna Wallin.

För att öka trivseln satsar man även på konst. Någon gång under projektstiden ska tre till fyra platser längs gång- och cykelvägarna få konstnärlig utsmyckning. Vad det blir för konst är ännu oklart men barn och unga i området kommer få bidra med förslag och ha workshops med konstndärer.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

– Vi kanske kommer att låta barn från båda sidor om Kronogårdsporten mötas och sätta sina handavtryck i tunneln. Då blir det ett konstverk som består, säger Susanna Wallin.

Totalt handlar det om fyra kilometer gång- och cykelväg, och först ut är sträcken från Flottbergsrondellen, under E45, förbi Håjums kyrkogård och via Kronostigen till Slåttervägen. Etapp nummer två går från Slåttervägen till Flottbergsrondellen, via Karlstorpsvägen och Hjortmossegatan.

Mer om stadsbidraget för att förbättra utemiljön i socioekonomiskt utsatta områden hittar du här: Boverkets bidrag går till gemensamma odlingar i Skövde

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.