Lobby-skola för förtroendevalda
Hyresgästföreningen Norrland har bildat ett bostadspolitiskt nätverk där de förtroendevalda lär sig mer om bostadspolitik för att hjälpa till att driva föreningens frågor och påverka kommunpolitiker och andra beslutsfattare. Upptakten för nätverket hölls nyligen i Umeå.
I dag råder det stor bostadsbrist i en stor del av landet vilket gör det svårt för unga att flytta hemifrån, svårt att ta arbete på annan ort och svårt för de nyanlända att skaffa sig en första egna bostad.
Hyresgästföreningen arbetar mycket med att få politiker att vidta, som man ser det, de nödvändiga förändringar som behövs inom bostadspolitiken för att motverka de utvecklingen. Föreningen anser att dagens hyressättningsmodell som en del politiska partier diskuterar att genomföra skulle orsaka försämringar och ännu större obalans på bostadsmarknaden.
Nu ska också förtroendevalda i regionen invigas i arbetet. De får lära sig mer om bostadspolitik, hur läget ser ut med byggandet och var de olika politiska partierna står i frågorna man vill driva. De får också utbildning i hur man konkret arbetar med opinionsbildning.
Deltagarna som kom från Kiruna i norr till Sundsvall i söder fick under en heldag tanka kunskap och inspireras av regionens bostadspolitiska utredare och opinionsbildare Ali Qadiri. Även grundläggande medieutbildning hanns med under dagen.
– Det här var fantastiskt intressant och nyttig kunskap. I nätverket kan vi stötta varandra och få fler infallsvinklar. En del föreningar jobbar redan bra med att uppvakta politiker och informera allmänheten så de kan inspirera andra, säger Gunilla Bergström, Hyresgästföreningen Ådalen.
– Vi har fått många flyktingar till Kramfors och från att det bara varit utflyttning får vi nu nya invånare och de behövs ju så det är viktigt att det nu börjar byggas nya bostäder, men med rimliga hyror, säger Bergström.
Kenneth Engström är ordförande i sin lokala hyresgästförening Samariten i Gällivare, men är även ledamot i regionstyrelsen. Han tycks nöjd med deltagandet i nätverket:
– Riktigt bra, det har varit mycket och bra information. Man blir peppad att jobba med opinionsbildning när man får mera kött på benen för att kunna påverka politiker – och träffa reportrar. Jag ser redan fram mot nästa träff, säger han.
Omfattar:
4 län: Jämtland-Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.
45 kommuner.
ca 37 000 medlemmar.