Annons

Loftgång rasade trots varningar

Karlstad Anton Bernell stod och snackade med några vänner när han såg hur inte bara en, utan flera ambulanser körde i ilfart mot hans hem. "Det var sjukt! Men jag var inte förvånad", säger han.
Foto: Läsarfoto: Anton Brenell
Loftgången i ett studentboende föll ner i våras. En förundersökning pågår för att reda ut om något fel i konstruktionen föranlett olyckan.

En kväll i slutet av maj 2018, när vårterminen lider mot sitt slut, är det studentfest på Kvintettgatan i Karlstad.

På en loftgång dansar cirka tio studenter och när någon byter låt till Håkan Hellström är glädjen så total att flera börjar hoppa i takt.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Då. Plötsligt. Brakar loftgången.

Eller, så plötsligt var det kanske inte? Studenterna har ända sedan 2009, då huset var nytt, påtalat att lägenheterna har flera byggfel. Bland annat är husgrunden skev. Vattnet rinner ut på golvet i stället för ner i golvbrunnen, ytterdörren är skev så att det antingen drar in kyla eller så fryser den fast. Flera har gått så långt att de kallat det fuskbygge.

Annons

– Alla på festen bodde inte i huset, för vi som bor här vet att det är instabilt och skulle aldrig hoppa, säger studenten Anton Bernell.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.
Anton Bernell bor snett under loftgången som rasade.

De fyra som fördes till sjukhus vid raset överlevde. En förundersökning pågår för att reda ut om något fel i konstruktionen föranlett olyckan. För enligt Boverket ska en loftgång klara tio hoppande personer.

Där raset skedde lyser det nya trät ljust. Även pelarna är förstärkta. Ändå känns loftgången svajig när Hem & Hyra provgår.

– Varje gång jag går känner jag hur det gungar och sviktar. Men så länge jag inte påfrestar i onödan, tror jag inte det händer något, säger Marcus Thalin som bor på övervåningen och använder loftgången dagligen.

Annons
Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Just terrasser, balkonger och loftgångar pekar Boverket ut som problemområden i nybyggda hus.

– Det var obehagligt att det här skulle behöva hända, men jag hoppas att det leder till att de får upp ögonen för fel som påpekats i flera år, säger Anton.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.