Annons

Lokala hyresgästföreningar försvinner en efter en

Skåne En av fyra lokala hyresgästföreningar i Region norra Skåne har försvunnit på bara fem år. Engagemanget har kommit att ta sig nya uttryck, fler väljer bort styrelsearbete.
Foto: Fredrik Rubin
Lokala hyresgästföreningar försvinner en efter en i Region norra Skåne. En av fyra har försvunnit på fem år.

Med över en halv miljon medlemmar är Hyresgästföreningen en av landets största folkrörelser. Sedan starten omkring 1915 har föreningens förtroendevalda i grunden påverkat landets boende och bostadspolitik. På lokal nivå har det emellertid blivit svårare att hitta engagerade till de lokala föreningarnas styrelser. Faktum är att en av fyra lokala hyresgästföreningar i Region norra Skåne har försvunnit de senaste fem åren.

– Steget från att vara passiv medlem till att bli engagerad i exempelvis en lokal hyresgästförening har visat sig vara stort. Fler och fler backar inför det steget, säger Richard Mortenlind, regionchef vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

För fem år sedan var antalet lokala hyresgästföreningar i regionen 135 stycken. I år har antalet sjunkit till 95. Petra Lund, enhetschef för kommunikation, bostadspolitik och lokalt utvecklingsarbete vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne, menar att minskningen delvis beror på att engagemanget förändrats på senare tid.

– Det finns många som säger att människor inte vill något längre, men det stämmer inte. De vill bara på ett annat sätt. Engagemanget finns där mer än någonsin, det finns det undersökningar som visar. De vill bara inte sitta med i styrelser, ha hand om administration eller tvingas arbeta med frågor som de inte är intresserade av, säger Petra Lundh.

Annons

Ett exempel på ökat engagemang är det faktum att antalet husombud ökar.
– Som husombud kan man driva just de frågor som man själv tycker är viktiga i huset. Många som engagerar sig på detta vis upplever att man inte har samma förpliktelser som i en styrelse. Man styr sitt egna engagemang, säger Petra Lund.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Men även om engagemanget i regionen inte tycks minska, är det inte helt utan orosmoln som man ser på det minskade antalet lokala hyresgästföreningar. Att förlora en allt för stor an­del av sin demokratiska grund kan på sikt innebära problem.
– Ett bekym­mer kan vara i fråga om representativitet. Om inte vi blir en ga­rant för att fånga ett brett engagemang så brister vi i vår legitimitet och representativitet i hela samhället. Detta gäller inte minst gentemot hyresvärdar, säger Petra Lund.

Svårigheterna att rekrytera yngre förmågor till styrelsen är påtaglig, det menar Kerstin Lindell, ordförande i den lokala styrelsen i Åhus/Rynkaby/Yngsjö.
– Vi letar med ljus och lykta efter yngre medlemmar, men ärligt talat vet vi inte längre vad vi ska göra. Risken finns att föreningen försvinner med oss, säger Kerstin Lindell.

Annons

Att det skulle lida någon brist på aktuella frågor som berör de yngre, är det inte tal om. Hyressättning och nybyggnation är bara några områden som är relevanta för de yngre, menar Kerstin.
– Men vi märker på våra bomöten, årsmöten och aktiviteter att det främst är de gamla rävarna som dyker upp. De yngre lyser med sin frånvaro många gånger, säger Kerstin Lindell.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”
Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.