Annons

Lönsam affär att äga hyreshus i Skåne

Skåne Det går bra för de privata fastighetsägarna i Skåne - igen. Snittvinsterna för 2017 är fortsatt höga även om de backar något från år 2016. Allra bäst går det för Stena fastigheter. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

I rapporten har Hyresgästföreningen i södra Skåne för tolfte året i rad granskat årsredovisningarna hos 15 privata bostadsbolag som har hyreshus i regionen. I snitt gör bolagen en vinst på 16 947 kronor för en genomsnittlig trerummare under 2017 vilket är en nedgång från året innan dess då motsvarande siffra var 18 471 kronor.

Med rapporten vill Hyresgästföreningen visa att fastighetsbranschen är lönsam med höga vinster. Det står bland annat att förhoppningen är rapporten ska bidra till en ”saklig och nyanserad” debatt om både hyresnivåer, bostadsbyggande och förhandlingssystemet i sig. Att vinsterna bland de privata fastighetsägarna är så pass stabila som de är och att det går att täcka kostnader för både drift och underhåll med god marginal talar, enligt rapporten, knappast för att ”några större hyreshöjningar är nödvändiga”.

Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

– Vi hoppas att resultatet kan nyansera argumenten om att det inte kan byggas nytt för att hyresbostäder är en olönsam bransch eller att den svenska modellen är begränsande för företagens ekonomi, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Stena fastigheter, med lägenheter och lokaler i bland annat Malmö, Lund och Lomma, toppar listan med en vinst på 39 862 kronor i fjor för en genomsnittlig trea.

Annons

– Min uppfattning är att Stena fastigheter går bra samtidigt som man tar ett socialt ansvar och bryr sig om hyresgästerna. Det visar att det går att kombinera lönsamhet med sociala investeringar, säger Joakim Lund.

Läs ocksåForskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Om det nu går så bra för de privata fastighetsägarna – varför går ni med på hyreshöjningar?

– För att de trots allt har kostnadsökningar som de vill ha täckning för. Det handlar också om att ha en balans över tid så att hyresgästerna inte plötsligt drabbas av stora höjningar. Sedan är det en förhandling, säger Joakim Lund.

Rapporten slår också fast:

Annons
Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.
  • Hyran tar cirka en tredjedel av en hyresgästs disponibla inkomst.
  • Boendekostnaden för en hyresrätt har ökat ungefär tre gånger så mycket jämför med den genomsnittliga prisnivån för att leva i Sverige under de senaste tio åren.
  • Privata fastighetsägare lägger över lag mindre pengar på underhåll och drift än de kommunalt ägda bostadsbolagen.
  • Akelius lämnade över 8 miljarder kronor i utdelning till sina ägare 2017.

Läs också:
Om hur Stena fastigheter anställer flest sommarjobbare i regionen

Läs hela rapporten här:
Privatvärdarnas ekonomi 2017_webversion

Fakta: Vinst per genomsnittlig trerumslägenhet

Läs också Hot mot Hyresgästföreningen - två kontor utrymda Ett år med pandemin: tapp av medlemmar och stängda lokaler sätter Föreningen på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.