Annons

Lös parkett sänker inte hyran

Malmö ​Lös parkett borde ge lägre hyra. Det menar en hyresgäst på Sallerupsvägen i Malmö som protesterar mot sin hyreshöjning. Nej, svarar Hyresgästföreningen. Däremot har man som hyresgäst rätt att få bristen åtgärdad.
Efter att hyresvärden Heimstaden begärt bruksvärdering av lägenheterna i huset ökade hennes hyra med 436 kronor i månaden. Märkligt, tyckte hyresgästen, eftersom ingen, vare sig hyresvärd eller någon från Hyresgästföreningen varit och tittat på hennes specifika lägenhet.
 
I en inlaga till hyresnämnden påpekar hon att man borde komma in och titta om man ska kunna värdera något. ”Inredningen i mitt kök och badrum är från 1940-talet då huset byggdes. Parketten i mitt vardagsrum har flera lösa plattor”, skriver hon och kräver att hyran sänks till ”en skälig kostnad”.
 
Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, konstaterar att det är varje hyresgästs rätt att pröva hyran i hyresnämnden men att Hyresgästföreningen är överens med Heimstaden i frågan.
 
Han menar inte att Hyresgästföreningen behöver besöka varje lägenhet man förhandlar om.
 
− Hon har en lägenhet med grundstandard och får en hyra därefter. Andra med ombyggda kök och liknande betalar en högre hyra. Lösa plattor i parketten är inget som påverkar hyressättningen. Det är en brist som hon har rätt att få åtgärdad av värden.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.