Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota – ”Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar”
Den varken syns eller hörs särskilt mycket. Luftvärmepumpen, som just installerats ovanför soffan hemma i Bertil och Malin Svenssons hyresradhus på Hasselösund strax norr om Smögen.
– Än så länge har vi bara provkört den en ruggig morgon. Riktigt skarpt läge blir det väl först längre fram i höst när kylan sätter in, säger Bertil.
Sedan ett par år tillbaka hyr de en trea på 80 kvadrat av kommunala Sotenäsbostäder. De trivs bra, inte minst med läget. Härifrån har man utsikt över fiskesamhället, granithällar och öppet hav.
De enda nackdelarna är att bostaden värms med direktverkande el och har kallhyra. Något som blivit extra kritiskt i dag med tanke på dagens rusande elpriser.
– Den värsta månaden förra vintern låg vår elkostnad på 3 500 kronor och i år lär det ju elen bli ännu dyrare, säger Bertil.
Hur mycket kommer luftvärmepumpen att sänka era elkostnader?
– Vi hoppas och tror att den drar ner våra elkostnader med tre fjärdedelar, säger Bertil.
Grundhyran för lägenheten är 6 729 kronor i månaden. Utöver det betalar Bertil och Malin 90 kronor för duschkabinen i badrummet och, sedan en månad tillbaka, 300 kronor för luftvärmepumpen.
– Vi hade funderat på att köpa en egen luftvärmepump och sätta in. En del grannar har gjort det. Men så kom Sotenäsbostäder med erbjudandet om luftvärmepump som tillval. Och vi nappade, säger Bertil.
Hur ser ni på priset, 300 kronor i månaden för all framtid?
– Jag är tudelad. Det hade helt klart blivit billigare för oss att köpa en egen pump och sätta in. Man kan få en för 10 000 kronor och få den installerade för 5 000. Det här upplägget blir dyrare. För säg att vi bor här i 20 år och betalar 300 kronor i månaden, det blir mycket pengar. Å andra sidan verkar det här vara en bra pump. Vi slapp installationskostnaden och händer det något med pumpen så är det bara att ringa Sotenäsbostäder. Det är en fördel, säger Bertil.
Gör ni något mer för att spara el?
– Jag har köpt gummilister för att täta våra dragiga dörrar. Och så sätter vi upp ett draperi mellan vardagsrummet och övriga lägenheten för att hålla kvar värmen här inne där vi sitter om kvällarna, säger Bertil.
Paret har även en så kallad spisbränslekamin som, förutom att vara dekorativ, ger en del extra värme. De har bytt ut gamla glödlampor till mer energieffektiva ledvarianter. De laddar mobilerna när de är ute och kör bil. Och de låter bli att använda torktumlaren samt tvättar på tider när elen är billig.
– Vi kollade med grannen om det var okej att vi körde vår tvättmaskin på sena kvällar och nätter. Egentligen får man ju inte det eftersom det kan störa. Men han gav oss klartecken, säger Malin.
Annat som de tänker på i vardagen är att inte diska under rinnande kran, förkorta duschandet och släcka belysningen i rum de inte använder.
– Vi tänker båda att vi kan ta på oss en extra tröja och raggsockar. Och sen kan ju en whiskey värma gott också, skrattar Bertil.
Ovanligt många lägenheter med kallhyra
Sotenäsbostäder har totalt 1 150 lägenheter. Cirka 400 av dem har, precis som makarna Svenssons, direktverkande el och kallhyra. Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman är det ovanligt många.
– Sotenäsbostäder har ungefär dubbelt så många lägenheter med kallhyra som andra jämförbara bostadsbolag, säger han.
Under de fem år som Jakob Agirman har förhandlat hyrorna med Sotenäsbostäder har han flera gånger framfört problemen med kallhyror. Han menar att hyresgästerna drabbas i de fall där lägenheterna är dragiga och dåligt isolerade och att detta blir extra påtagligt i tider då elkostnaderna skenar.
– Därför välkomnar vi att Sotenäsbostäder nu erbjuder luftvärmepump som tillval. Det gör att hyresgästerna kan påverka sin energiförbrukning, säger han.
Stort intresse
Enligt Sotenäsbostäders vd Tomas Reuterberg har drygt 30 pumpar redan installerats och cirka 60 ytterligare är beställda. Och han ser att intresset ökat i takt med att elpriserna gått upp.
Varför har ni så många lägenheter med kallhyra och direktverkande el?
– För att en stor del av vårt bestånd byggdes under 80- och 90-talet. Och på den tiden medgav byggreglerna låga krav på husens energiprestanda. Direktverkande el var helt enkelt vanligt då, säger Tomas Reuterberg.
Varför erbjuder ni tillvalet luftvärmepump?
– Vi förstår ju att den som är beroende av direktverkande el för sin uppvärmning är utsatt på dagens elmarknad. En del hyresgäster har själva valt att köpa och sätta in luftvärmepump. Nu kan de göra det med vår hjälp. Genom vår upphandling får de tillgång till en kvalitetspump för en självkostnadspeng. Vi tror att den kommer att betala sig för dem ganska fort. En luftvärmepump kan snabbt och effektivt få ner energikostnaderna.
Hur kom ni fram till priset, 300 kronor i månaden, för alltid?
– Kalkylen bygger på kostnaden för pumpen, installationen, avskrivningstiden, underhållet och att det är vi som sätter in en ny när den gamla gjort sitt.
Är det här den enda energieffektivisering som ni erbjuder hyresgästerna med kallhyra?
– Nej, det är inte så att vi sätter in en luftvärmepump och sedan låter vi allt annat vara. Vi har under de senaste åren fokuserat på att byta tak på våra områden. Och just nu upprättar vi nya energideklarationer för våra fastigheter och med med avstamp i dem ser vi över hur vi kan förbättra energiprestandan i våra hus. Vissa saker är lätta att åtgärda, som att täta fönster. Annat är mer kostsamt. Kalla golv kan bero på dåligt isolerade bjälklag. Även vindar och väggar kan behöva tilläggsisoleras. Men då handlar det om omfattande ingrepp, som vi måste budgetera för under de kommande åren.
- Har en utomhusdel och en inomhusdel.
- Fungerar genom att utomhusdelen tar värme från luften utomhus och överför den till inomhusdelen, som sedan värmer inomhusluften.
- Eftersom pumpen använder sig av utomhusluft kan verkningsgraden variera med utetemperaturen. Sjunker temperaturen ger värmepumpen mindre värme till huset samtidigt som energibesparingen minskar.
- För varje kWh el den drar avger den i snitt 3,4 kWh värme. Mellanskillnaden är gratis energi från uteluften.
- Pumpen ska ses som ett komplement till nuvarande uppvärmning.
- Hur stor besparingen blir beror på var i landet du bor, på husets uppvärmningsbehov och planlösning samt hur stor temperaturskillnad du accepterar mellan olika rum.
- En luftvärmepump kan minska uppvärmningsbehovet av bostaden med upp till 55 procent.
Källa: Vattenfall