Lugna privata förhandlingar i Mitt
Fastighetsägarna, de privata värdarnas organisation, har i årets hyresförhandlingar på flera håll i landet, valt en annan, hårdare, linje än i tidigare års förhandlingar. I bland annat Uppsala och Göteborg har Fastighetsägarna strandat förhandlingarna för över 70 000 hyresgäster.
I region Mitt, där Dalarna ingår, har Hyresgästföreningen dock inte märkt av några skillnader från tidigare år.
En förklaring till detta kan enligt förhandlingsstrateg Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen i Borlänge vara att Fastighetsägarna visat större lyhördhet för sina hyresgäster i regionen:
– Här finns det flera små industriorter med en svagare bostadsmarknad och det har Fastighetsägarna tagit hänsyn till. Vi har haft lika bra relationer till de privata fastighetsägarna i år som vi alltid har haft.
Eva Jonsborg på Fastighetsägarna i Örebro kommenterar:
– För oss är det viktigt att i förhandlingarna skapa utrymme för en fortsatt god förvaltning och ett ansvarsfullt underhåll. Det gynnar båda parter och är viktigt för hyresrättens långsiktiga överlevnad.
I Falun är inte hyresförhandlingarna på privatsidan klara förrän om några veckor. Där tas de nya hyrorna ut först från 1 april. Av tradition brukar de privata värdarna följa de allmännyttiga bostadsföretagens höjningar.
Men vad händer när de kommunala bolagen ska renovera och har större behov än vanligt av att höja hyrorna, kommer de privata att följa efter även då?
– Nej, renoveringarna förhandlas alltid separat. Den generella höjningen kan vara den samma men dessutom får de som får renoverat ytterligare en hyreshöjning. Det är likadant för privathyresgäster, renoveringar förhandlas separat, säger Emmeli Wulfstrand, boinflytandestrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.
De privata fastighetsägarnas ekonomi utgör inte underlag vid hyresförhandlingarna utan den allmänna kostnadsutvecklingen för förvaltning av bostäder på orten. Den ska vägas mot hyresgästernas ekonomi och betalningsförmåga.
Förhandlingarna sker fastighet för fastighet. Innan detta sker är det vanligt att ramavtal träffas med Fastighetsägarna på orten. Dessa ramavtal tillämpas sedan på de enskilda fastigheterna och lägenheterna.
Källa: Hyresgästföreningen