Lulebohärvan växer – flera företagare har anhållits
Förra våren häktades en tidigare chef inom Lulebo, misstänkt för att ha svindlat bolaget på mångmiljonbelopp. Snart väcktes misstankar även mot ännu en tidigare anställd.
Under de senaste tio månaderna har brotten utretts och i början av veckan arbetade ett trettiotal poliser med en insats som ledde till att flera ytterligare personer anhölls. Det handlar nu om flera företag som misstänks vara knutna till brottsligheten som rubriceras som grov trolöshet mot huvudman, alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri, uppger Åklagarmyndigheten.
Brottsligheten tros ha pågått i ett par år.
Lulebo kallade på tisdagseftermiddagen till en presskonferens för att informera media om var man står idag.
– Vi vill göra det möjligt för våra hyresgäster och för allmänheten att förstå vad vi på Lulebo har gjort och hur vi har arbetat under det gångna året för att uppnå tre viktiga mål, säger vd Erik Öhrling som var helt ny på posten när brotten uppdagades.
Det första målet är att den pågående brottsutredningen ska leda till fällande domar och skadereglering för Lulebo.
Det andra är att processer, rutiner och verktyg granskas och förbättras för att förhindra att någonting liknande ska kunna ske. Omgående infördes därför så kallade dubbelattest.
– Jag kan inte ens kontera en faktura på tre kronor och sedan attestera den, utan att någon mer godkänner den, säger Erik Öhrling.
Det tredje målet är att samtidigt se till att ordinarie verksamheten fungerar.
Lulebo medger att man har tappat tid i utvecklingsarbetet eftersom den chef som avskedades efter brottsmisstankarna ansvarade för flera underhållsprojekt. Men det lovar Erik Öhrling att man ska försöka ta igen nu.
– Vi ska enligt planen genomföra underhållsarbeten på motsvarande tre miljarder kronor under perioden 2020–2039. Vi har tappat ett år, men har 19 år kvar, säger han.
Hur känns det att bli lurad av flera företag som man har samarbetat med?
– Det kan jag väl ärligt säga att under det här året har jag varit förbannad mer än hälsosamt under långa perioder. Det är skitjobbigt för mig personligen. Jag anställdes ju inte för att leta brott, utan för att underhålla bostäder.
Han vill inte beskriva sig själv som naiv, men ändå har det varit svårt att ta in.
– Det är så otänkbart så först vill man inte tro att det är sant. Det är ju på det sättet som brottslingar kanske klarar sig, att man vill tro gott om folk. Börjar man titta på det och tro att det kan hända, så ser man det – annars ser man det inte.
Tror du att de oegentligheter som förekommit runt Lulebo kan vara ett vidare problem, att det kan finnas en ännu mer utbredd ekonomisk brottslighet i Luleå?
– Det kan man inte utesluta. Det kommer nog att klarläggas i så fall under polisutredningens gång, säger Erik Öhrling.