Lundbergs vill komma överens om förhandlingsmetod
Roger Ekström är vice vd för Fastighets AB L E Lundbergs. Han har i år inlett tidiga förhandlingar med Hyresgästföreningen och ser positivt på hur det har fungerat så här långt.
Annons
– Det är glädjande att Hyresgästföreningen vill träffa oss, säger han och konstaterar att överenskommelserna med de kommunala bostadsbolagen tidigare fick utgöra norm för alla.
– Nu har vi möjlighet att gå i bräschen, säger Roger Ekström.
Han har i både Norrköping och Linköping inlett förhandlingar om nästa års hyror. Ekström har lämnat ett förslag på vilka principer man ska följa i förhandlingen.
Taxor för vatten, värme, el och renhållning beslutas utanför bostadsbolagen, hos kommuner och olika bolag.
– Det är tyvärr inget att förhandla om. Det är bara att gilla läget och det borde vara lätt att bli överens om den delen.
Även när det gäller fastighetsskötsel förutsätter han att man kan komma överens när man vet nästa års löneökningar.
Han ser fastighetsskatten som en separat post som löpande ska avgöra hyrans höjning eller sänkning.
Olika fastighetsägare har olika syn och förhållningssätt till underhåll och reparationer.
– Ska en fastighetsägare som lägger mycket pengar på underhåll få högre hyreshöjning, frågar sig Ekström.
För att undvika att enskilda fastighetsägares vilja eller ovilja i att investera i fastigheter ska styra hyresnivån föreslår Roger Ekström att man utgår från vedertagen statistik och ett genomsnitt. Genomsnittet visar vilken nivå underhåll och renoveringar bör ha och vad det, om det utförs, ska ge i hyreshöjning.
Allt annat som företaget har kostnader för bör beräknas enligt kpi-prognosen, konsumentprisindex, tycker Lundbergs vice vd. Det gör att spekulationer om ränteökningar och liknande blir överflödiga.
Han tror att fasta principer underlättar hyresförhandlingarna.
– Allmännyttan har säkert inte ägnat sig åt rita, gissa, spring men det här blir i alla fall mer konkret, anser han.
Resonemanget ställer krav på fastighetsägarna. Den hyresvärd som inte kan eller vill visa upp en resultaträkning och redovisa bolagets ekonomi får svårare att försvara en höjning.
Ekström konstaterar att det är viktigt att Hyresgästföreningen tittar på viljan att sköta fastigheter och bolagens ekonomi.
– Den som inte investerar i sina fastigheter riskerar att få högre kostnader för el, värme och vatten. Ska den då få en högre höjning? Jag blir oerhört besviken om den fastighetsägare som inte har gjort sin läxa, får en högre höjning.
– Likaså tycker inte jag att det är sunt om ett bolag med stora skulder och därför stora utgifter ska få högre hyreshöjning.
Hyresgästföreningen har lyssnat på Ekströms förslag utan att ännu ha tagit ställning till hur man ska förhålla sig till det.
– Men visst är det bra att man funderar på hur man ska förhandla och hur man kan bolla idéer med varandra, säger Kristina Jonsson som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Till vissa delar tycker Hyresgästföreningen att Ekström har rätt, bland annat när det gäller det omöjliga i att påverka taxehöjningar och fastighetsägare som inte gör det man kan förvänta sig.
– Fastighetsägare som inte sköter sina fastigheter får inte lika stora höjningar eller ingen höjning alls, säger Jonsson.
Ekström tycker att fastighetsägarna och Hyresgästföreningen borde göra gemensam sak i att uppvakta dem som fattar beslut om taxehöjningar.
– Vi är jättegärna med.
Det gillar Hyresgästföreningen.
– Absolut, säger Kristina Jonsson.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.