Annons

Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen

Nyheter Tre trappor upp i en lägenhet väster om Stockholm sitter lungsjuka Anneli Nilsson, 63, omgiven av flyttlådor. Värden Primula hade lovat en flytt till markplan – men sedan blev det tyst. Trapphissen som kommunen erbjudit är hennes enda chans till ett värdigt liv, men bostadsbolaget vägrar lämna sitt godkännande. ”Jag vill ha ett liv som är värt någonting”, säger hon.
Lungsjuka Anneli är fast i sin lägenhet hos Primula
Foto: Kristina Sahlén
Lungsjuka Anneli Nilsson är fast i sin lägenhet, omgiven av flyttlådor. Bytet som värden Primula utlovade blev aldrig av. "Jag undrar bara hur många fler som sitter fast i deras hus", säger hon.

På gångvägen mellan de brunbeiga 50-talshusen i Blackeberg rör sig Anneli Nilsson, 63, sakta framåt. Två kassar på rullatorn och några matvaror i ryggsäcken. Vändan till Hemköp är vanligtvis enda gången hon lämnar lägenheten, men den här veckan blir det dubbelt upp. I morgon ska hon i väg på lungröntgen.

Det är bara drygt hundra meter kvar till hennes hus. Ändå kommer Anneli Nilsson inte vara inne i sin tvårummare tre trappor upp på en halvtimme.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek
Anneli sitter fast i sin lägenhet då hyresvärden inte vill sätta in den trapphiss som kommunen erbjuder.
27 trappsteg står mellan Anneli Nilsson och den friska luften utanför. Att klättra upp för dem tar henne 20 minuter och hela kraftreserven.

Innan hon öppnar porten måste hon sätta sig och vila. En tuff kraftmätning väntar: det är 27 trappsteg upp till lägenheten. Någon hiss finns inte.

– Jag flyttar upp kassarna två trappsteg i taget, sedan måste jag vila och hämta andan. Att ta sig upp brukar ta ungefär 20 minuter. Det är fruktansvärt jobbigt, berättar Anneli Nilsson, 63.

Så här har hennes liv sett ut de senaste tre åren. Anneli Nilsson är diagnosticerad med lungsjukdomen kol och har artros i höften och ländryggen. Jobbet inom äldreomsorgen fick hon ge upp när sjukdomsbilden förvärrades – nu är det i stället hon som behöver hjälp att klara vardagliga sysslor.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Att hyresvärden inte vill möta Annelis behov tar mycket av hennes ork och problemen har tagit livsgnistan från henne.
I tre år har Anneli Nilsson vädjat om ett byte. Trapphissen som kommunen godkänt satte värden stopp för. ”Man trodde att man hade rätten på sin sida, men fick bara ett slag i ansiktet”.

Erbjöds hjälp – men värden sa nej

I åratal har hon vädjat till hyresvärden Primula om att få byta till en lägenhet på markplan. Och löften har utlovats – men aldrig infriats. Till slut såg Anneli Nilsson ingen annan utväg än att söka så kallat bostadsanpassningsbidrag hos kommunen för att få en trapphiss installerad i huset.

– Jag behövde ju komma ut och träna mina ben för att ha en chans att bli bättre.

I höstas kom ett brev från kommunen. Hon hade fått tummen upp för trapphissen men man saknade godkännande från hyresvärden Primula – ett krav för att ingreppet skulle kunna bli verklighet.

Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

Tårarna strömmar längs kinderna när Anneli Nilsson berättar om samtalet med värden.

– Han sa kort och gott att trapphissar är något de inte gillar. Jag bara grät. Man trodde att man hade rätten på sin sida, men fick bara ett slag i ansiktet.

I gengäld lovade värden återigen ett byte – en lägenhet på markplan ett stenkast bort stod praktiskt taget och väntade. Hon skulle kunna flytta in redan nästa månad, allt som återstod var en besiktning av bägge bostäderna.

Anneli Nilsson började genast att packa – men några besiktningsmän dök aldrig upp. Tre månader senare har Primula fortfarande inte återkopplat om vad som hänt.

Annons

– Det brast i mig när jag såg att någon annan flyttat in. Här sitter jag med halva lägenheten i flyttkartonger, jag var så glad över att få byta. Jag har noll livskvalitet.

Anneli flyttade in i lägenheten för 30 år sedan. Hon saknar att få frisk luft annat än från vardagsrumsfönstret.
Varje dag ökar paniken över att sitta isolerad medan sjukdomsbilden förvärras. ”Jag behöver komma ut och träna mina ben men orkar inte gå uppför trapporna”, berättar hon.

Svårt att andas

Hon måste ta en paus innan hon kan fortsätta. Gråten gör det ännu svårare att andas. Något som ytterligare komplicerat kontakten med värden – bara ett telefonsamtal är en stor påfrestning.

Hon har bott i huset sedan 30 år tillbaka och brukade älska området. Nu ser hon det i princip bara genom vardagsrumsfönstret, vid vilket hon brukar stå och andas för att få lite frisk luft.

Redan när Primula köpte hyresområdet för drygt tio år sedan anade Anneli Nilsson oråd. Hon hade hört illavarslande nyheter om bolaget, som enligt Hem & Hyras granskning från 2020 hade högst andel klagomål i hela Stockholmsområdet.

– De är en byggfirma och borde inte ha någonting med hyresgäster att göra. Det finns inget humant i hur de behandlar människor. Jag undrar bara hur många andra som sitter fast i deras hus.

För flera månader sedan packade hon ner sina tillhörigheter i flyttkartonger. De väntar fortfarande på att bli uppackade i en ny lägenhet.
Ivrig över att få flytta packade Anneli Nilsson sina tillhörigheter i flyttkartonger. ”Varje dag blir jag tvungen att leta upp något nytt jag behöver. Det känns så oerhört sorgligt.”

”Trapphissar kan innebära problem”

När Hem & Hyra efter flera försök når Primulas områdeschef Christian Hammerman vill han först ha frågorna skickade i mejl.

Ni har över 3 000 lägenheter – hur kan det ta så här lång tid att hitta en lägenhet åt en svårt sjuk hyresgäst?

– Jag kan inte lämna ut information om vad och varför i ärenden som rör våra hyresgäster. Hyresgästen får gärna ringa igen om hon har frågor.

Ni har pratat flera gånger. Hennes lungsjukdom gör det svårt med telefon – hon får problem att andas.

– Okej, jag ska ringa henne senare i veckan. Jag har väldigt mycket att göra den här veckan.

Hur arbetar ni för att hitta en lägenhet åt henne?

Annons

– Jag berättar ingenting om vad vi gör för våra hyresgäster till andra parter. Det händer att vi har hyresgäster som får problem i sitt boende och då brukar vi försöka göra vad vi kan.

Är det därför ni sa nej till trapphissen hon fått godkänd, menar du?

– Trapphissar kan innebära stora problem i en fastighet.

Förstår ni att det här är en människa som lider svårt och som akut behöver hjälp?

– Det finns ytterligare information i det här ärendet som jag inte kan dela med mig av.

Eftersom Anneli trivs i lägenheten hon bor i ställde hon sig aldrig i någon bostadskö. Nu hoppas hon på Primulas välvilja.
I efterhand ångrar Anneli Nilsson att hon aldrig ställde sig i bostadskön. Allt hon kan hoppas på är värdens välvilja.

För Anneli Nilsson finns inget val än att efter 30 år som hyresgäst i huset hoppas på Primulas välvilja. Hon ställde sig aldrig i bostadskön – eftersom hon redan bodde där hon ville.

Hennes framtida hälsa och livskvalitet vilar nu hos en privat hyresvärd vars främsta mission enligt den egna hemsidan är att ”skapa attraktiva hyresrätter, byggda med stor omsorg”.

– Det finns inget för mig. Inga alternativ. Allt jag vill är att kunna leva ett liv som är värt någonting.

Läs hela Hem & Hyras granskning om bostadsanpassning.

Läs också Fönstret rasade in över Björn-Arne – är rasande över värdens agerande Hyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.