Annons

Lurade bostadssökande på över en miljon – ”han ville ha 50 000 kronor cash”

Sundbyberg Minst 14 personer har betalat sammanlagt över en miljon kronor till en man från Sundbyberg som påstod att han kunde ordna lägenhetskontrakt och bostadslån. Daniel, 35, blev hemlös när bedragaren slog till.
Foto: Polisen/Getty Images Obs: Montage
38-åringen från Sundbyberg har lurat bostadssökande på både pengar och lägenheter.

De bostadsökande har träffat mannen på ett hotell på Östermalm, på Pressbyrån, på ett kafé eller genom gemensamma bekanta.

Bedrägerierna har haft ett liknande upplägg. Mannen har i många fall erbjudit sig att skaffa fram en bostad snabbt. Han har även uppgett att han kan fixa lån eller körkort eller till och med rensa skulder hos Kronofogden.

Läs ocksåLägenheten var en ren bluff – nu döms Märstabon för bedrägeri

Han har förklarat att han känner folk på Stockholmshem eller HSB som kan hjälpa till med lägenheter. Han har även sagt sig ha kontakter på Kronofogdemyndigheten, Polisen eller Skatteverket. En gång utgav han sig för att vara polis.

Daniel, som egentligen heter något annat, kom i kontakt med mannen via en bekant som visste att han sökte bostad. Mannen visade honom en lägenhet på Drottningholmsvägen vid Fridhemsplan i Stockholm.

– Han ville ha 50 000 kronor cash. Han sa att andra var intresserade men att jag skulle hamna först i kön då.

Läs ocksåBlocketbedragaren i Värmland åtalad

Han hade inte de pengarna och till slut kom de överens om 10 000 kronor.

– Jag swishade summan till honom.

Han mådde inte alls bra under den här tiden och kände panik över sin bostadssituation, berättar han.

Läs ocksåTerminsstart lockar fram bedragareFalska bostadsannonser cirkulerar på nätet. Denna annons om en lägenhet i Lund "två minuter från tunnelbanan" riktar sig till utländska studenter som söker bostad.

Efter att han hade swishat pengar hände ingenting. Han ringde och sms:ade och fick svar ibland. Det gick flera dagar, veckor. Mannen sa att han skulle få en nyckel till lägenheten, men gick till slut inte att nå. Han hade stängt av sin telefon.

– Nu har jag hört att han har lurat många på det här sättet.

Dokument från polisens förundersökning visar att bostaden som visades upp var en av Familjebostäders lägenheter där mannen var skriven tillfälligt.

Daniel tog sms-lån för att kunna betala summan som mannen krävde. På nätet hittade han Ferratum som erbjöd snabba lån utan säkerhet. Han tvingades betala höga räntor på över tusen kronor per månad.

– Det var jättedyrt. Men jag var arbetslös så jag hade svårt att få lån på annat sätt.

Sedan dess har han varit utan fast bostad. Han sover hos vänner och släkt. Det tär att flytta runt och aldrig veta var han kan ha sina saker, säger han.

Annons

Det är tufft på bostadsmarknaden och det är en anledning till att sånt här kan hända, menar han. Själv har han stått i bostadskö i Stockholm i sju år men har fortfarande inte något stabilt boende.

Det dröjde tre år från Daniels anmälan till dess att mannen nyligen dömdes i tingsrätten.

Sms-konversation med bedragaren som lovar att överlämna kontrakt och nycklar.

Daniel är långt ifrån ensam om att ha blivit lurad av mannen. Under flera år fortsatte mannen att lura mängder av människor på samma sätt, i vissa fall på uppemot sexsiffriga belopp. Sammanlagt har mannen lurat till sig summor på över 1,5 miljoner kronor.

Kontakten har varit intensiv fram till dess att pengarna överförts, sedan har saker och ting förhalats i veckor och ibland månader. Mannen har blivit allt svårare att nå. Till slut har han inte svarat alls.

I minst åtta fall har han utlovat förstahandskontrakt på lägenheter i Stockholm. Förutom på Drottningholmsvägen, handlar det bland annat om lägenheter på Odengatan, Valhallavägen och Tulegatan i Sundbyberg. Nio personer har lurats att betala pengar för att få hjälp med bostadslån.

Kontoutdrag, sms, hyreskontrakt, lånelöften, videofilmer, kvitton och köpekontrakt har nu använts som bevis mot mannen i tingsrätten.

Enligt tingsrätten har mannen haft stora svårigheter att redogöra för vem som ägde och vem som skulle hyra ut de lägenheter som han skulle ordna kontrakt på. Mannen menar själv att pengarna han tagit emot i vissa fall utgjort lån till honom och inte har något med lägenhetskontrakt att göra.

Han nekar till brott men har inte lyckats förklara varför personer som han inte känner sedan tidigare, samtliga bostadssökande, skulle låna ut pengar till honom. Flera av hans påståenden motsägs av sms-konversationer och vittnesmål.

Mannens kontoutdrag visar samtidigt att han har betalat stora summor pengar till olika spelbolag under den aktuella perioden.

Den 38-årige Sundbybergsbon som tidigare är ostraffad, har nu dömts i Stockholms tingsrätt för 13 fall av bedrägeri och ett fall av grovt bedrägeri till fängelse i ett år och sex månader. Totalt har han dömts att betala över 1,5 miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.

Kvitto på handpenning undertecknat av mannen som lurat många bostadssökande.

Mannen har nyligen överklagat till hovrätten. Han vill ha lindrigare straff och slippa betala skadestånd.

Gemensamt för de drabbade är att de har en svag ekonomi. De flesta har inte haft någon fast bostad. De har inte sett någon annan möjlighet att få hyreskontrakt eller lån.

De som råkat ut för bedragaren har beskrivit det som traumatiskt.

Annons

– Vissa var hårt drabbade psykiskt. De hamnade i en väldigt svår situation och stod plötsligt utan boende. Någon var tvungen att flytta in i en källare, berättar kammaråklagare Jens Nilsson.

Enligt honom är den här typen av ärenden, där folk blir lurade på både pengar och lägenhet, inte helt unika.

Men om de som blivit av med stora summor kommer att få pengar tillbaka är högst oklart. Det är inte säkert att mannen kommer att kunna betala skadestånden.

– De drabbade kan vända sig till Kronofogdemyndigheten eller direkt till mannen och försöka få honom att betala. Men har han inga pengar så är det inte säkert att de får tillbaka något i slutändan.

Han menar att det är anmärkningsvärt att situationen är sådan att folk är villiga att betala så mycket för en lägenhet, att de inte kan få en bostad på vanligt sätt.

– Den här mannen har verkligen utnyttjat situationen på bostadsmarknaden.

Till Hem & Hyra säger mannen som dömts att det inte stämmer att han lurat folk.

– Jag har hjälpt folk med andrahandskontrakt.

Men det finns bevis för att personer fört över stora belopp till dig och att du utlovat lägenheter och kontrakt som de aldrig fått.

– Det stämmer inte. Jag förnekar det här. Det handlar om lån.

Mannen hänvisar vidare till sin advokat.

Läs också Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.