Annons

M-politiker: Lurendrejeri och fruktansvärt girigt

Södertälje ”Det här är ju lurendrejeri och fruktansvärt girigt.” Så kommenterar Cecilia Magnusson, (M), att hyresvärdar ombildar i hemlighet. Hon lyfte problemet i riksdagen redan 2007.
Cecilia Magnusson, (M) och Johan Löfstrand, (S), enas i kritiken mot ombildningen i Södertälje.

År 2007 gick en hyresvärd i Göteborg bakom ryggen på hyresgästerna och ombildade huset i hemlighet. Det fick riksdagsledamoten Cecilia Magnusson, (M), som bodde granne med hyresgästerna, att reagera.

Hon frågade dåvarande justitieminister Beatrice Ask, (M), vad hon tänkte göra för att se till att täppa till kryphålet i lagen.
Svaret från Ask var tydligt. ”Det är viktigt att hyresgästerna har ett gott inflytande i ombildningsprocessen.” För att en ombildning ska vara giltig krävs ”att en kvalificerad majoritet av hyresgästerna i de uthyrda lägenheter som omfattas av förvärvet har gått med på beslutet”. ”Beslut om förvärv i strid med dessa regler leder till att förvärvet av fastigheten är ogiltigt.”

Läs ocksåStyrelsen svarar på kritiken: ”De får ju bo kvar”

Cecilia Magnusson blir lite förvånad när Hem & Hyra berättar att vi hittat fyra ombildningar som skett bakom ryggen på hyresgästerna.
– Jag trodde man gjort en lagändring så att det inte var möjligt längre.

Du reagerade på det här 2007, men kryphålet finns kvar trots att alliansen styrde fram till 2014, kommentar?
– Vi gjorde mycket när vi satt vid makten men inget åt det här. Det är synd att vi inte orkade göra det. Det är angeläget.

Vad gör du nu?
– Jag ska kontakta Mats Gren som sitter i Civilutskottet förr oss. Jag tror inte det råder någon partiskillnad när det gäller det här. Det borde göras en utredning av frågan.

Läs ocksåKänd advokatbyrå bakom ombildningsbluff

Vad tycker du om att det pågår?
– Det här är ju lurendrejeri, riktigt elakt och girigt. Att man kan bete sig så här är för jäkligt. Det är inte ett hål i lagstiftningen, det är en avgrund.

Hon pekar på att både hyresgästerna och ombildningsbranschen drabbas av det här.

Annons

– Enskilda hyresgäster som kanske har bott där i hela sitt liv blir ju kidnappade och kan inte påverka vad som ska hända med deras hem.

Det är ingen hemlighet att moderaterna tycker det är en god ide att äga sin bostad. Hon tror att det här beteendet också ger ombildningsbranschen dåligt rykte och minskar förtroendet för ombildningar.

– Sådant här solkar ju ner hela ombildningsbranschen och tilltron till att äga sitt boende. Det är en jätteviktig fråga och jättebra att du gräver i det här. De sätter ju hyresgästerna på pottkanten när de gör så här.

Hon säger att fastighetsägaren hade tjänat stora pengar om de sålt huset som hyresfastighet eller gjort en vanlig ombildning.
– Men de ville tjäna ännu mer till hyresgästernas förfång. Det är fruktansvärt girigt så här i juletider. Det är en jäkla palatsrevolution för att få så mycket avans som möjligt.

En annan som reagerar på ombildningen i Södertälje är Johan Löfstrand, riksdagsledamot (S) i civilutskottet, dit bostadsrättslagen sorterar. Han känner inte till att värdar utnyttjar möjligheten att runda bostadsrättslagen och ombilda utan att fråga hyresgästerna.

– Jag vet att det finns värdar som ombildar även om hyresgästerna inte vill, men inte att de inte ens får rösta om ombildningen, säger han.

Annons

Hur ser du på att bostadsrättslagen, som var tänkt att skydda hyresgästerna sätts ur spel och att hyresgästerna blir rättslösa när värdarna utnyttjar kryphålet för att ombilda?
– Det låter förskräckligt. Det här är något vi får diskutera i de kommande bostadspolitiska samtalen. Konsumentskyddet för de som bor i hyresrätt och bostadsrätt är jätteviktiga, säger han.

Hur ofta bostadsrättslagen rundas vid ombildningar är oklart. Hem & Hyras granskning av personerna bakom ombildningen i Södertälje visar att de ombildat fyra fastigheter genom att runda bostadsrättslagen de senaste tre åren.

Hur tänker ni agera med kunskapen att det inte går rätt till?
– Finns det sådana här problem måste vi se över lagstiftningen och se till att det ändras, säger han.

Han lyfter fram att det pågår ett arbete med att stärka konsumentskyddet för hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. Regeringen föreslog i augusti skärpt lagstiftning för att komma åt problemen med svarthandel med hyresrätter. Samtidigt ligger det en utredning från 2017 om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden, för att skydda bostadsrättsägare. Inget av förslagen har blivit lagstiftning än så länge.

– Men vi ska ju ha bostadspolitiska samtal med de andra partierna när en ny regering är på plats och jag kommer att ta upp det här i de diskussionerna, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.