Lyckad mix av hyrt och köpt på Öckerö
Insikten drabbade Britt-Inger Nilsson en sommardag för fyra år sedan, på en solvarm klipphäll i Göteborgs norra skärgård.
– Jag måste hit!
Sedan barndomens 50-talssomrar som badgäst på Hönö hade längtan till havet bara vuxit. Samma dag som hon fattade sitt beslut ställde hon sig i Öckerös kommunala bostadskö, inställd på att drömmen skulle ta tid att förverkliga.
Kommunägda Öckerö Bostads AB hade i åratal planerat för lägenheter på sydvästra Öckerö, ett stenkast från kyrkan och med Västerhavet som närmsta granne. Ungefär samtidigt som Britt-Inger Nilsson tog färjan tillbaka mot Hisingen den där sommardagen 2008 började planerna för Breviksängar att konkretiseras.
Kalkylen återstod dock att lösa. Bostadsbolaget sneglade på alternativa upplåtelseformer, i praktiken bostadsrätter. Men så, våren 2009, infördes ett tredje alternativ i Sverige: ägarlägenheter. I dag kan man konstatera att det svala intresset hittills har resulterat i en nationell flopp.
Men på Öckerö visade det sig vara ett framgångsrecept. Bostadsbolaget sålde 30 av de 50 lägenheterna, fler än man från början räknat med, och bekostade på så sätt en stor del av bygget. Därmed blev hyresnivån bland de lägsta i landet vad gäller nyproduktion för hyresgästerna som flyttade in sommaren 2010.
Gruset knastrar under fötterna på stigen som leder mot badplatsen Saltasviken. På fjärden surrar en motorbåt, havsbrisen luktar tång. Britt-Inger Nilsson var en av dem som erbjöds flytta hit. Och tack vare inslaget av ägarlägenheter kunde hon som nybliven pensionär unna sig sitt drömboende, trots att tvårumslägenheten är någon tusenlapp dyrare i månaden än kolonilotten och den gamla lägenheten i Björkekärr.
– Att ta en dyrare lägenhet är knepigt, säger Britt-Inger. Men jag gör det ändå. Så länge jag har råd så kan jag lägga pengarna på livskvalitet, i stället för resor eller fritidsboende.
Hyresrätter och ägda lägenheter är mixade huller om buller i det lilla bostadsområdet. Och det är gott så, tycker Gill Englund som sålde villan och köpte lägenhet här i stället.
– I det här huset är det fyra som har köpt och fyra som hyr, säger hon. Men man har egentligen ingen koll på vilka som äger.
Gill, som kunde lägga en stor kontantinsats, har en låg månadskostnad för sitt boende. Grannen Erica Ladestam och hennes familj är mer konjunkturberoende.
– När vi köpte skilde det inte så mycket på att äga och hyra. Men räntorna har gått upp rätt mycket. Och vi har inte ägt något innan, så vi har ju höga lån, konstaterar hon.
Öckerö Bostads har inte ångrat satsningen på ägarlägenheter. Enligt vd Thomas Aebeloe, som tillträdde efter att Breviksängar stod klart, tog hans företrädare rätt beslut.
– Det gav ett bra genomslag rent ekonomiskt. Vi kunde jobba med hyressättning på ett annat sätt, säger han.
– Och sedan tyckte de nog att det var lite fräckt att vara först med det också, tror jag.
Läs mer om ägarlägenheterna på Öckerö här.
Ägarlägenheter har ibland kallats ”radhus på höjden”, eftersom man äger själva lägenheten och inte bara rätten att bo där (bostadsrätt).
Vanlig upplåtelseform utomlands, till exempel i Europa och USA. Infördes i Sverige 1 maj 2009.
Ägaren är medlem i och betalar månadsavgift till en samfällighetsförening som ansvarar för gemensam fastighetsförvaltning.
Vid årsskiftet fanns cirka 180 ägarlägenheter i landet, varav närmare hälften i Västra Götaland
Källa: Boverket, SCB.