Lyftet som blev en besvikelse
Efter 15 år i samma trea i Skäggetorp fick Elisabet och hennes man veta att värden skulle renovera grannlägenheten, en tvåa, enligt konceptet Willhemlyftet. Ett gyllene tillfälle att byta till en mindre lägenhet och samtidigt få en bättre standard, tyckte paret.
De var införstådda med att den högre standarden också skulle innebära en högre hyra. Men när de i höstas flyttade in i den nyrenoverade tvåan blev de besvikna.
– Det är inte den standard vi förväntat oss, säger Elisabet.
Bland annat saknas förvaringsskåp i badrummet och paret har byggt hyllor av en gammal tv-bänk och ett par sängbord. Fönstren har inte renoverats som utlovats och brevlådan är för liten.
– Lägenheten är inte prisvärd, tycker Elisabet.
Värden har begärt en hyra på närmare 8 000 kronor i månaden, vilket är 2 500 kronor eller cirka 50 procent mer än före renoveringen. För tillfället betalar paret en preliminär, något lägre, hyra. Willhem och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om hur mycket standardhöjningen är värd och vilken hyra som ska gälla för de renoverade lägenheterna. Förhandlingen har pågått över ett halvår.
– Man förbättrar inte så mycket att den stora hyresskillnaden mot övriga lägenheter i området är motiverad, menar Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.
Han konstaterar att fler stora privata värdar renoverar på samma sätt och att det riskerar att driva upp den generella hyresnivån i Linköping på sikt.
– Om vi inte kommer överens måste värden gå till hyresnämnden och begära att få höja, säger Benny Andersson.
Tills vidare fortsätter Elisabet betala den preliminära hyran.
– Hade vi vetat hur det skulle bli hade vi aldrig tagit lägenheten, säger hon.
Under 2013 och 2014 har 55 av hyresvärdens 2 500 lägenheter i Linköping renoverats enligt konceptet Willhemlyftet.
Johan Fogelberg, fastighetsdirektör hos Willhem, tycker att kritiken är svår att förstå.
”De som valt att hyra en Willhemlyft lägenhet är väl medvetna om hyran från början och eftersom vi uppgraderar allt i lägenheten och vi är överens om nivåerna på hyran med hyresgästen och Hyresgästföreningen på liknande områden med samma uppgraderingskoncept så tycker vi att kunden får mycket för hyran”, skriver han i ett mejl till Hem & Hyra.
Han betonar att husen, som är drygt 40 år gamla, behöver renoveras och menar att det är naturligt att då uppgradera till dagens standard.
Fotnot: Efter att Hem & Hyra kontaktade Willhem för att ställa frågor om Willhemlyftet har de flesta av de problem Elisabet upplevde i sin lägenhet åtgärdats. Hon tycker dock att hyran fortfarande är för hög i förhållande till vad hon och maken får för pengarna och ifrågasätter varför deras lägenhet inte fått samma standard som andra som renoverats i området.
Willhemlyftet innebär att värd-en renoverar lägenheter som blir tomma innan de hyrs ut igen.
Tanken är att lägenheterna ska få samma standard som nybyggda.
Även Victoria Park, som äger cirka 1 400 lägenheter i Linköping, renoverar på ett liknande sätt.
Inte heller där är man överens om hyrorna.
Källor: Willhem, Victoria Park och Hyresgästföreningen.