Annons

”Lyssna på oss som bor på Ryd”

Skövde Fördomar och bristande reklam. Det var det som knäckte högstadiet i Södra Ryd. Hem & Hyra har träffat fem besvikna ungdomar.
Foto: Karin Gistedt
Elevrådsrepresentanterna Isak Boström, Elias Dovkrans, Moses Touma, Matti Al Hanota och Olivia Nielsen tycker att stadsdelen Södra Ryd i Skövde behöver sitt högstadium.

– Dom som bor i stan vet ingenting om Ryd.

Orden kommer från Elias Dovkrans. Femton år och en av eleverna på Rydskolans högstadium. Ett högstadium som ska läggas ner.

Läs ocksåPrestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgästerI Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.
Elias Dovkrans

Vi träffar honom och ytterligare fyra ungdomar i Rydskolans elevråd.

– Det värsta är att ingen lyssnar på oss som bor här på Ryd och som det verkligen berör, säger Olivia Nielsen, elevrådets ordförande.

Olivia går i sexan. Hon gillar språk och hade tänkt att välja internationell profil inför årskurs sju på Rydskolan. Nu blir det inte så. Högstadiet ska läggas ner och Olivia har sökt till den fristående skolan Raul Wallenberg inne i stan.

Annons
Läs ocksåVar du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, och Sam Sejdi, Sjöbo i Borås.

– Vi fattar inte hur politikerna tänker. Först satsar de på den här skolan. Bygger fina lokaler och drar igång jättebra profiler. Sedan, efter bara ett och ett halvt år, bestämmer de sig för att lägga ner alltihop, säger Olivia.

Olivia Nielsen

För att få politikerna att ändra sig drog elevrådet igång en namninsamling. Över 900 personer skrev på listan om att högstadiet borde få vara kvar. Men protesterna hjälpte inte. Enligt politikerna är det för få som vill gå på Rydskolans högstadium. Men det är argument som eleverna inte köper. Enligt dem handlar problemet om fördomar och bristande reklam. Att folk som aldrig satt sin fot i Södra Ryd eller på Rydskolan tror att de vet precis hur det är. Att det är både dåligt och farligt.

– Visst händer det saker även här. Elever kan tjafsa med varandra. Men var är det inte så? undrar Matti Al Hanota och Isak Boström fyller i:

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

– Ja, jag har gått på flera skolor tidigare. Men så valde jag att börja här för att det fanns en programmeringsprofil som jag ville gå. Och det här är den bästa skolan jag gått på.

Annons
Isak Boström

Eleverna är eniga. Om bara Skövde kommun hade gett deras högstadium mer tid så hade elevantalet ökat.

– Men då måste man ju göra reklam. Berätta om allt bra som händer här så att fler använder sitt fria skolval för att söka sig hit. Nu gick det ju inte ens ut någon broschyr om att man kunde välja den här skolan, säger Moses Touma.

 

Läs också Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.