Annons

M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Stockholm Bagarmossen och Rinkeby. Det är två stadsdelar av elva där cirka 20 000 hyresgäster hos allmännyttan erbjuds att köpa sina lägenheter. M hävdar att ombildningarna ska lösa segregationen. Men S håller inte med.
Foto: Stockholm stad/Emilia Öije Bergqvis
Dennis Wedin, (M) och Karin Wanngård, (S) tvistar om nyttan med ombildningar.

Nyheten om att det åter blir tillåtet att ombilda allmännyttans lägenheter i Stockholm stad slog ner som en bomb i höstas. Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker att ombildning är fel väg att gå när det står 600 000 personer i bostadskön.

– Allmännyttan ska inte avvecklas utan utvecklas. De borde byggas ännu fler hyresrätter istället för att sälja ut. Jag tror inte heller att det bra om hyresgäster får sina grannar som värdar, säger han.

Läs ocksåDennis Wedin (M) blir nytt bostadsborgarråd i Stockholm

Men idag presenterade Dennis Wedin, (M), bostadsborgarråd för de elva stadsdelarna Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra, där det blir tillåtet att ombilda.

– Vi kommer att ta ett beslut i Stadens koncernstyrelse den 18 mars och målet är att behandla de första ansökningarna innan sommaren.

Hur stort är intresset ?
– Vi har fått samtal från hyresgäster i Farsta och Hökarängen, det finns ett intresse.

Läs ocksåProtester mot ombildningar av hyresrätter

Flera platser som har mer än 62 procent hyresrätter, som Tensta, Hässelby Strand, Bredäng, finns inte med, varför?
– Det beror på att allmännyttan inte har en dominerande ställning där, i till exempel Tensta. Kriterierna för att få ombilda är att det ska vara minst 60 procent hyresrätter och att allmännyttan ska vara dominerande, men så är det inte överallt.

Annons

Hur många hyresgäster kommer att omfattas av möjlighet att ombilda i de elva stadsdelarna?
– Hyresgäster som bor i de cirka 20 000 lägenheter hos allmännyttan kommer att få erbjudande.

Ni kräver ju att stadsdelarna ska ha minst 60 procent hyresrätter. Det innebär ju att det blir svårt att ombilda i stadsdelar som ligger nära den nivån, kan du nämna exempel på sådana stadsdelar ?
– Ett exempel är Sätra, som ligger nära 60 procent. Där kommer det inte att kunna ombildas mer än cirka 100 lägenheter.

Läs ocksåWedin: ”Ombildningar blir kul att börja arbeta med”Dennis Wedin (M) är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Förra gången ni tillät ombildning föll det på att folk i ytterstaden hade svårt att få lån, kommer ni att hjälpa de som har svårt att få lån på något sätt?
– Nej inte från kommunalt håll. Det är stormigt läge på bostadsmarknaden och svårt att få låna så jag tror det blir småskaliga ombildningar, säger han.

Djurgården har ju en stor andel hyresrätter, varför inte tillåta ombildning där om ni vill tillåta i Rinkeby och Bagarmossen?
– Överenskommelsen är att det ska gälla i ytterstaden. Vi är ute efter att bryta segregationen i områden som har betydande problem.

Men Djurgården har ju över 80 procent hyresrätter och är ju segregerat på sitt sätt…
– Det här handlar om att bryta segregationen i ytterstaden. Det vi är ute efter är att om människor själva har den här privatekonomiska möjligheten så vore det positivt för att bryta segregationen i de här områdena om vi fick till ett mer blandat bostadsbestånd.

Karin Wanngård, (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, är inte oväntat emot ombildningsplanerna och tycker att den grönblå majoriteten brister i sin argumentation om hur segregationen ska lösas.
– Om man ska kunna lösa segregationen måste det byggas hyresrätter även i villaområdena. Men så fort det osar planer på att bygga hyresrätter i villaområden så blir det nej från Moderaterna.

Annons

Hon tycker att Moderaterna skapar bostadssegregation och bostadsbrist genom att sälja ut hyresrätterna i de här områdena.
– Det innebär att det blir en omöjlighet att skapa en bostadsgaranti och det kommer att bli ännu svårare för unga människor att hitta boende, säger hon.

Karin Wanngård är däremot inte helt emot byggande av nya bostadsrätter.
– Man behöver inte sälja ut hyresrätterna, de måste finnas. Däremot kan man bygga nya bostadsrätter i ytterstadsområdena, bostäder behövs.

Men Dennis Wedin gillar inte att ombildningskonsulter redan nu börjat ringa runt i områden.
– Jag har markerat mot aggressiva ombildningskonsulter, därför inför vi nu skärpta krav som säkerställer ordning och reda i ombildningsprocesserna.

De nya kriterierna innebär att ombildning får ske i stadsdelar där andelen hyresrätter är minst 60 procent och där allmännyttans lägenheter är fler än de privata.
Stockholm stad kommer även att ha med oberoende observatörer vid köpstämman och det krävs att minst 50 procent av hyresgästerna är intresserade av att ombilda för att det ska göras en värdering av fastigheten.

Läs också Duvor byggde bo i garderob och elementen försvann – nu blir hyresgästen av med kontraktet Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.