Annons

M-politiker i Helsingborg försvarar hårda uthyrningsregler

Helsingborg Har du försörjningsstöd och söker bostad hos Helsingborgshem måste du ha remiss från socialen. Hem & Hyra frågande politikern Kristian Anderson (M) varför.
Foto: Gry Ellebjerg
Helsingborgshems styrelseordförande Kristian Anderson (M).

Hur kommer det sig att ett kommunalt bostadsbolag i Helsingborg inte accepterar försörjningsstöd som inkomst hos en lägenhetssökande? Konsekvensen blir att Helsingborgshem drar alla försörjningstagare över en kam. Det innebär att socialtjänsten blir bostadsförmedlade även till människor som inte har sociala problem. Frågan kan tyckas vara enkelt ställd men för att förstå svaret krävs en tillbakablick.

I dag måste de som har försörjningsstöd och vill söka lägenheter hos Helsingborgshem gå via det bostadssociala programmet. Det är ett program baserat på ett gammalt beslut från 1979 där socialförvaltningen och fastighetsnämnden gemensamt satte upp bostadssociala riktlinjer för Helsingborgs kommun. I skrivelsen till fullmäktige beslutades bland annat att Helsingborgshem och fastighetsägarföreningen systematiskt skulle upplåta lägenheter åt ”socialt handikappade”. Det beslutades även att en särskild tjänst vid socialförvaltningen skulle skapas. Syftet var att den personen skulle fungera som en kontakman mot de privata fastighetsägarna för att få dessa att upplåta lägenheter åt ”socialt handikappade”.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Tillbaka till 2012. Oavsett om du har sociala problem eller inte drar Helsingborgshem alla försörjningstagare över en kam. Har du försörjningsstöd och vill bo hos Helsingborgshem måste du först få en remiss från socialtjänsten. I Helsingborg är det sociala arbetet uppdelat mellan socialförvaltningen och utvecklingsnämndens förvaltning. Båda skickar remisser på ett socialt kontrakt till Kärnfastigheter som får i uppdrag att hitta bostäder till personer som inte kommer in på den ordinarie bostadsmarknaden. I år är det beräknat att det bostadssociala programmet behöver 130 lägenheter. Helsingborgshem ska ge hälften och de privata fastighetsägarna ska ge hälften. Helsingborgshem har uppfyllt sin kvot, men i mitten av oktober hade de privata fastighetsägarna endast lämnat 15 lägenheter. Det saknas alltså 50 lägenheter.

Policyn har kritiserats av utvecklingsnämndens enhetschef Lena Persson och nu även av Hyresgästföreningens chefsjurist Evalena Agertoft, se länkade artiklar.

Hem & Hyra träffade Helsingborgshems styrelseordförande Kristian Anderson (M) i ett mötesrum på Helsingborgshems kontor för att få svar på varför policyn som i dag verkar gammeldags fortfarande är aktuell.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Varför godkänner Helsingborgshem a-kassa och inkomst från försäkringskassan men inte försörjningsstöd?

− Orsaken är att vi är överens om modellen inom staden. Det bostadssociala programmet är tänkt att fungera som en motor för dem som har försörjningsstöd med alla de professionella kommunala insatser som finns för att ge stöd och få dessa personer ut i arbetslivet. Jag tycker det är en modell som fungerar om alla bidrar med sin del, det är fel att försörjningsstöd ska godkännas som inkomst.

Varför?

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

− Om vi nu arbetar efter ett bostadssocialt program som ska förse bostäder via de här kanalerna tycker jag man ska fortsätta med det.

Varför godkänner ni inte försörjningsstöd som inkomst?

– Den främsta orsaken är ju att vi har en överenskommelse. Vi har ett sätt som det ska fungera i staden. Det finns en politisk enighet om det i alla fall inom den borgliga sidan. Det är nummer ett. Vi har kommit överens om att det är så här det ska det fungera.

Men varför?

− Jag har inte varit direkt inblandad i det beslutet.

Har ni haft problem med att personer med försörjningsstöd har misskött sin ekonomi på ett sätt som skiljer sig från de som har a-kassa eller från de som får sin inkomst från försäkringskassan? Vad baserar ni ert beslut på?

– Det kan jag inte svara på. Egentligen är det ju ett nationellt problem när fler personer har försörjningsstöd istället för att bli sjukskrivna. Det är ju en kategori människor som flyttat från statlig till kommunal finansiering kan man säga. Det är ju en konsekvens av att man satt större press och att det inte är lika lätt att sjukskriva sig. Arbetslinjen har skapat det här ökade behovet.

Annons

Är det så att ni fokuserar på de som missköter sig?

– Om man tar en människa som har försörjningsstöd, men som inte vill ha med de kommunala myndigheterna att göra då tar vi in en person som inte får stöd från något håll. Om den personen istället går via det bostadssociala programmet vet vi att det finns någon person som bryr sig om denna människa och som följer upp hur det går. Går det via det bostadssociala programmet så har de ett påhäng med kompetens från kommunen. Går de direkt in via vår bostadskö kanske den människan låser in sig utan kanalerna för att komma ut i samhället igen.

Baserar ni ert beslut på någon faktisk erfarenhet eller baserar ni det på en teori?

– På teorin, jag har inte någon insyn i enskilda fall. Men det är den uppfattningen vi har inom Helsingborgshem.

Kristian Anderson går ut och hämtar Helsingborgshems vd Jonas Hansson för att få hjälp att svara på frågorna.

Varför godkänner ni inte försörjningsstöd som inkomst?

– Om man utgår ifrån att kommunen har ansvar för bostadsförsörjningen, så inkluderar ansvaret även de människor som av olika anledningar inte klarar av att skaffa tak över huvudet av egen kraft. Beroende på hur mycket stöd de här människorna behöver och vilken fas i livet man befinner sig i kan bostadsbehovet i sin tur variera stort. Det kan vara allt från ett slutet boende till en egen lägenhet. Socialförvaltningen och utvecklingsnämnden definierar alltså ett behov och för oss är det en prioriterad uppgift att leverera hälften av de bostäder som efterfrågas. Denna andel är något större än vår andel av hyresrätter i Helsingborg som just nu motsvarar 42 procent, säger Jonas Hansson.

Men du har inte svarat på frågan varför Helsingborgshem inte accepterar försörjningsstöd som inkomst?

– Jo, det gör vi. Vi accepterar försörjningsstöd i två fall. Dels inom ramen för det bostadssociala programmet där vi är en aktiv part. Och dels för de hyresgäster som redan bor hos oss idag men söker ett annat boende. I båda dessa fall accepterar vi försörjningsstöd som inkomst

Och varför skapades det här separata systemet?

– I Helsingborg insåg vi redan för femton år sedan att personer som av olika anledningar står utanför bostadsmarknaden ofta behöver mer stöd än bara en bostad. Därför finns det bostadssociala programmet, där kommunens aktörer det vill säga Helsingborgshem, privata hyresvärdar, socialförvaltning och utvecklingsnämnd, går ihop tillsammans och gör insatser. Vi lämnar inte individen själv med en bostad, så att säga, utan här är vi fler aktörer som delar på ansvaret inom det bostadssociala programmet.

Men varför måste en person med försörjningsstöd som varken har betalningsanmärkningar eller sociala problem söka bostad via det bostadssociala programmet?

– Vi säger inte nej till dem. Vi säger bara att vi vill hantera dem via det bostadssociala programmet. Att inte kunna försörja sig själv och sin familj är ett problem som Helsingborgs stad prioriterar högt. Vi tror att man lättare kan komma i arbete och slippa sitt bidragsberoende om vi ser till hela familjens livssituation.

Men a-kassa är ju också ett bidrag?

– Nej, det är en försäkring.

Annons

Kan man inte se försörjningsstöd som en försäkring?

– Nej, det som jag tycker är den stora skillnaden är att kommunen har ansvaret att stödja människor med försörjningsstöd att bli självförsörjande.

Varför accepterar ni a-kassa men inte försörjningsstöd som inkomst?

– Där är en skiljelinje. Antingen är du med i det ena eller i det andra. Du kan inte vara med i både och. Vi har valt att räkna sjukförsäkring och a-kassa som inkomst. De som har försörjningsstöd har ofta ett större behov av hjälp och får möjlighet till det bostadssociala programmet.

Anser du att människor som har försörjningsstöd, till skillnad från människor som har fast jobb, a-kassa och stöd från försäkringskassan, inte klarar av att söka en bostad via er ordinarie bostadskö och att det är människor som behöver extra stöd för att klarar av att bo i en bostad?

− Det handlar ju inte om vi tror att de klarar av att söka bostad eller inte, utan om att vi har kommit överrens om ett system som vi jobbar efter tillsammans för att stödja försörjningsstödstagarna.

Utvecklingsnämndens enhetschef Lena Persson har kritiserat er för att ni inte godkänner försörjningsstöd som inkomst. De tar emot många människor vars enda problem är att de saknar en bostad och en inkomst. Ska inte socialtjänsten jobba med människor som har sociala problem? Hur ser du på det Kristian Anderson?

– Den bedömningen som socialtjänsten måste göra för att ge en människa en remiss till det bostadssociala programmet känns som en professionell bedömning. Man måste se vilka behov den här individen har. Vad behöver vi sätta in för åtgärder för att få den här människan på banan igen? För mig känns den bedömningen som en del i socialtjänstens arbete.

Bostadsförsörjningsprogrammet bygger på att både det kommunala och de privata fastighetsägarna tar sitt ansvar och bidrar med lika många lägenheter, totalt sett 130 stycken. I år har Helsingborgshem gett 65 lägenheter och de privata fastighetsägarna hade i mitten av oktober gett 15.

– Det är ju staden som skrivit avtalet. Det är ju svårt. Vi har uttryckt en viss besvikelse att de inte har bidragit med lika många lägenheter. Men vi kan ju inte kontakta dem och trycka på dem utan det får ju staden göra som har avtalet med dem. Jag kan ju tycka att det är olyckligt att de inte når upp till de nivåer som man kommit överens om.

Men om inget görs kan det innebära att Helsingborgshem får ta ett större ansvar?

– Ja, i förlängningen kan det ju innebära det. Vi är ju ett allmännyttigt bolag med ett stort socialt ansvar. Vi försöker bidra i möjligaste mån men någonstans tycker jag det är rimligt att den privata delen ska kunna bidra med sin del.

Läs även: Socialtjänsten behöver fler lägenheter av privata värdar
Hyresgästföreningen är oförstående till Helsingborgshems policy
Socialbidrag – nej tack

Läs också Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut Socialtjänsten kunde hjälpa till med hyresskulden – ändå blev Eva uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.