M vill inte höja målet för nyproducerade hyresrätter
Arkitekten och debattören Ola Andersson hävdar att politikerna i Stockholm äger mycket mark och därmed kan öka byggtakten mer om de skulle vilja. Han hävdar dock att politikerna i Stadshuset medvetet säljer för lite av stadens mark för att hålla uppe ett högt markpris. Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd i Stockholm stad, protesterar mot detta.
– Så är det inte alls, vi har ökat takten de senaste åren. Skulle vi inte få in pengar på markförsäljning skulle vi inte kunna bygga några hyresrätter alls, säger han.
Hur menar du då?
– Skulle vi bygga mycket mer hyresrätter skulle vi gå med förlust. Skälet är att vi får in mycket mer pengar när vi säljer marken till bostadsrättsbyggare än när vi arrenderar ut marken när det byggs hyresrätter. I Norra Djurgårdsstaden får vi in en miljon kronor mer per lägenhet när vi säljer mark till bostadsrätter, pengar som bland annat täcker kostnader för sanering, säger han.
Men får ni inte in miljardbelopp på markförsäljning?
– Jag vet inte exakt hur mycket vi får in på markförsäljningar men det är mycket pengar. Men även om vi får in enorma summor så kostar sanering och andra exploateringskostnader väldigt mycket. Jag vet inte om priset skulle sjunka om vi fördelade mer mark, säger han.
Målet är att minst en tredjedel av alla bostäder som byggs i Stockholm stad ska vara hyresrätter. Hur många hyresrätter byggdes förra året?
– Det är ett minimimål och 2013 var 37 procent av alla bostäder som byggdes hyresrätter.
Varför inte höja målet till 50 procent?
– Det är av ekonomiska skäl. Vi får in mindre pengar om det byggs hyresrätter eftersom vi då arrenderar ut marken med tomträttsavgäld. När det byggs bostadsrätter säljer vi marken och tjänar ungefär en miljon mer för marken per lägenhet. Det är pengar som vi behöver få in för att bland annat täcka kostnader för exploatering.
Ola Andersson hävdar ju att det är kommunpolitikerna i stadshuset som är huvudansvariga för att det inte byggs tillräckligt: Hur ser du på den kritiken?
– Visst har vi ett stort ansvar att se till att det byggs. Därför tycker jag det är bra att det nu byggs mer än någonsin. Bara förra året startades byggnation av över 6 700 bostäder. Vi har lovat 140 000 nya bostäder de närmaste 16 åren och det kommer vi att klara.
Vilket ansvar tycker du att alliansen i stadshuset har för att bostadsbristen är stor i Stockholm?
– Att hålla en jämn byggtakt under finanskrisen var en utmaning. Dock kom flera hyresbostadsbyggen igång, vilket var bra. Vi gör vad vi kan för att snabba på beslutsprocessen men statliga regelverk måste förändras så att överklagandeprocesser innefattar tidsgränser. Vi möter ofta motstånd till nybyggnation, inte minst från lokala hyresgästföreningar som i kvarteret Plankan eller kvarteret Tobaksmonopolet.
Moderaterna har suttit vid makten i åtta år. Hur skulle du recensera ert arbete med att få bukt med bostadsbristen?
– Trots att vi uppnått den högsta andelen riktiga byggstarter sedan 1992 har vi anledning att vara kritiska till att det inte varit ett jämnare byggande i Stockholm de senaste 20 åren. Det ansvaret ligger på alla partier. Dock ser Alliansen till att också stadens ekonomi mäktar med de stora investeringar som genomförs i och med att nya bostadsområden växer fram. Investeringar i nya skolor, samhällsservice, marksanering och infrastruktur kostar.