Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta
Det handlar om en man i en kommun i Dalarna som har dömts otaliga gånger för bland annat misshandel, hot och ofredanden. Senaste åtalet gäller sexuellt ofredande, ett brott som enligt åklagaren hände på hans hemadress i september 2021.
Totalt förekommer mannen på 38 punkter i belastningsregistret.
Kniv i tingsrätten
I oktober kom han till Falu tingsrätt för att vara med på ett sammanträde i hyresnämnden. Hyresvärden hade sagt upp hans kontrakt och nu skulle nämnden avgöra saken.
På väg in i domstolen fastnade han i säkerhetskontrollen med en kniv på sig. Han förklarade det med att han gått direkt från jobbet och glömt att han hade med sig sin arbetskniv.
Mannen kommer nu att åtalas för brott mot knivlagen.
– Jag är ingen expert på knivar, men jag skulle nog säga att kniven som han hade kan användas i arbete. Och den är ganska liten. Men han är fortfarande misstänkt för brott och det är upp till domstolen att avgöra om han har en godtagbar ursäkt eller inte, kommenterar polisens förundersökningsledare Elin Mehlin.
Polisanmäld för hot
Trots incidenten höll hyresnämnden sammanträdet som planerat. Mannen deltog där men blev förhörd av polisen i en paus.
– Det var ingen dramatik, berättar Anders Gustavsson, hyresrådet som ledde förhandlingen.
Mer dramatiskt var det i så fall den 1 juni förra året. Även då blev mannen polisanmäld, den här gången för att ha hotat en vaktmästare på fastighetsbolaget han hyrde av. Men han nekade till brott och polisen lade också ned brottsutredningen efter ett par månader.
Krossade fönster
Men att det gick vilt till den här kvällen råder det inget tvivel om. Mannen var arg för att vaktmästaren ska ha lagt in saker i hans lägenhet – prylar och skräp som tidigare stått utanför bostaden.
Han gick loss på sin eget hem, slog sönder två dörrar och ett fönster samt slängde ut skräp på marken utanför.
Men han nöjde sig inte med det utan krossade även ett fönster på en nyrenoverad lägenhet i ett närliggande hus. Eller som det beskrevs när hans ärende var uppe i hyresnämnden: ”Olyckligtvis kastades en vinkelslip som flög in i en fönsterruta i en annan lägenhet.”
Lämnade ugnen på
Han påstås samma kväll ha lämnat ugnen på och luckan öppen och sedan gått från lägenheten, enligt värden med syfte att bränna ned lägenheten.
Därefter satte han på musik på högsta volym och lämnade bostaden.
Men det var inte första gången mannen bar sig illa åt. I januari hade han blivit uppsagd efter att ha struntat i hyresvärdens rättelseanmaningar och fortsatt med sitt busliv – som i princip hade pågått sedan han flyttade till området för över tre år sedan.
Backade på kvinna
Under sammanträdet i hyresnämnden där mannens uppsägning togs upp berättade hyresvärden och grannar om en rad händelser:
• Han backade på en kvinna på parkeringen. Hon chockades och fick hämtas med ambulans.
• Han ska ha burit en machete och uppträtt hotfullt.
• Han buskörde på parkeringen med en bil som saknade avgassystem. En granne liknande ljudet som att det kom från en stridsvagn. Buskörningen kunde pågå i 20-30 minuter – vid olika tidpunkter på dygnet, även på kvällar och nätter.
• Samma granne berättade också att en av hans tavlor verkligen hade ramlat ned från väggen på grund av den höga musiken som spelades när mannen hade en av sina otaliga fester.
Mannen höll under sammanträdet med om vissa saker men nekade till andra. Till exempel förklarade han att han inte ägde någon machete. Istället kan det ha varit en kofot som han bar på.
Grannar flyttade
Och han ansåg inte att han hade stört sina grannar. Men minst två grannar ska ha flyttat på grund av honom, enligt uppgifter till Hem & Hyra.
Och hyresnämnden var av en annan uppfattning än mannen – som blev av med sitt hyreskontrakt.
Det finns ingen statistik på hur vanligt det är med hyresgäster som agerar hotfullt eller våldsamt mot hyresvärdens personal eller mot sina grannar.
– Jag skulle säga att det inte är särskilt vanligt med sådana ärenden, säger hyresrådet Anders Gustavsson.
Hot och våld i 21 ärenden
Men en slagning i databasen Acta Publica visar att hyresnämnden i Västerås har hanterat minst 21 sådana ärenden de senaste tre åren. Samtliga är vräkningsärenden och i 18 fall har händelserna lett till en polisanmälan.
Och Hem & Hyra har tidigare berättat att beviskraven är höga för att kunna vräka någon. Att bli av med en störande och hotfull hyresgäst är ofta en utdragen process där grannarna under lång tid larmat både hyresvärden och polisen. Många gånger är det därför de mest allvarliga fallen som hamnar i hyresnämnden.
En viktig fråga för hyresvärdarna
Och att det här ändå är ett problem visar det faktum att både Sveriges Allmännytta och organisationen Fastighetsägarna erbjuder kurser för sina medlemmar om hur man hanterar hot och våld.
– Vi har både en webbutbildning samt en fysisk utbildning i att förebygga våld och hot. Även om det här inte är särskilt vanliga ärenden så är det ändå en viktig fråga för våra medlemmar. De vill erbjuda trygga och trivsamma boendemiljöer och en trygg arbetsmiljö för sin personal, säger Åsa Schelin som är expert på boendefrågor vid Sveriges Allmännytta.
Viktigt med rutiner och att anmäla
Organisationen råder sina medlemmar att alltid polisanmäla hot och våld mot personalen.
– Man ska alltid polisanmäla ett brott, säger Åsa Schelin. Det är viktigt att vara tydlig med att den här typen av beteende inte är acceptabelt, oavsett om polisen lägger ner ärendet eller inte. Det är också viktigt att bostadsbolagen har rutiner för sådana här saker så att personalen känner sig omhändertagen.
Fotnot: Hyres- och arrendenämnden i Västerås ansvarar för Uppsala, Södermanlands, Västmanlands och Dalarnas län.