Annons

Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”

Malmö I Limhamn och Hyllie har snitthyran skenat med 33 procent på sex år. Det är den snabbaste ökningen av alla storstadsområden. Hyresgästen Magnus Taube lägger halva sin inkomst på att bo här. Han tror att prisutvecklingen kommer att påverka vilka grannar han får i den växande stadsdelen.
Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.
Foto: Emil Malmborg
Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

I snålblåsten på sin nybyggda balkong i Malmö står pensionären Magnus Taube. Nere på Packhusgatan håller byggjobbare i neongula varselkläder på med markarbeten mellan skyddsstaketen. Byggplast viftar i vinden.

Kvarteret Magnus blickar ut över är helt nytt. Här, i stadsområdet Västra där Limhamn och Hyllie ligger, har snitthyrorna skenat allra mest av landets storstadsområden de senaste sex åren: hisnande 33 procent.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Det visar Hem & Hyras granskning av snitthyror i våra storstäder från 2016 fram till och med förra året, stadsdel för stadsdel.

"För mig är det en prioriteringsgrej", säger Magnus Taube om att bo nybyggt och dyrt.
”För mig är det en prioriteringsgrej”, säger Magnus Taube om att bo nybyggt och dyrt.

Nybyggda hyreshus har på senare år vuxit upp som svampar ur den tidigare industri- och jordbruksmarken, och de är en stor del av förklaringen.

– Jag har 20 meter till havet. Det kostar ju. Men jag är beredd att betala för det.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Magnus Taube stänger balkongdörren. Han flyttade in för några månader sedan och konstaterar att han just nu lägger halva sin pension på att bo. När tjänstepensionen avslutas om några år blir det ännu mer. Trean kostar 12 400 kronor i månaden.

– Man får låta bli att göra andra saker i stället. Det är inga sötebrödsdagar. Men jag klagar inte. För mig är det en prioriteringsgrej. Att bo så att jag trivs.

Annons

Inflyttningen styrs av vem som har råd

Västra Malmö har sina mångmiljonvillor. Samtidigt lever många här på små inkomster. Var femte invånare får som mest ut 13 300 kronor i månaden, som ska räcka till hyra och allt annat. Alla kan alltså inte välja som Magnus Taube har gjort.

– Du får ju ett urval, naturligtvis. En selektering av folk. Det är inte alla som har råd att betala en hyra som här. Och det är inte bra när vårt samhälle byggs på det sättet.

Bor mitt i en stamrenovering

Mattias Christensson bor med sin familj i Limhamns äldre hyresbebyggelse sedan 18 år. Just nu pågår stamrenovering av deras femma och ett hundratal andra lägenheter i huset. Hyreshöjningen väntas bli upp till 535 kronor, beroende på hur mycket som behöver göras i varje badrum.

– Några har bott här ganska länge och har plastmatta, och de är egentligen inte intresserade av den här standardhöjningen. Har du en tvåa och betalar 5 000 kronor i månaden så är det en rejäl höjning.

Men trots pågående renoveringar är det byggboomen som Mattias Christensson lyfter fram som förklaring till den kraftiga höjningen av snitthyran i hans stadsdel.

Läs ocksåNär pengarna inte räcker – så gör du med hyranPengarna tog slut då hon blev blåst i ett bedrägeri. Därför missade kvinnan flera hyresbetalningar. Värden gick först med på uppskov, men har ändrat sig efter att skulden växt.

– Det som slår en är absolut nybyggnation. Elinelund känns till exempel helt färskt. Det byggs ju överallt. Och det är inte bra rent hyresmässigt.

På sikt påverkas hyrorna även i äldre hus

Christian Lundberg är förhandlare på Hyresgästföreningens Malmökontor. Även han bedömer att de många nya hyreshusen ligger bakom den kraftiga höjningen av snitthyran i den västra delen av staden.

Annons

– Hyllie är ju en helt ny stadsdel där nästan alla hyresrätter utgörs av nyproduktion. Så där är det inte konstigt att det har stuckit iväg. I de andra områdena är skillnaderna mindre.

Christian Lundberg, Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, Hyresgästföreningen.

Det befintliga beståndet påverkas inte – än. Men reglerna för hyressättningen bygger på jämförelser, och väger in hyreshusets allmänna läge med en viss poäng. När standarden successivt höjs i ett område ändras spelplanen.

– Man höjer ju inte hyran i en kåk bara för att det har byggts nytt bredvid. Men över tid ändrar ju området karaktär. Säg att man ser att hela stadsdelen har blommat upp, området blir attraktivt och hyrorna höjs. Då kanske man får omförhandla de geografiska områdena och höja deras poäng, säger Christian Lundberg.

Så på sikt kan dyra nybyggen ändå påverka hyran i de befintliga husen?

– Ja.

Limhamns sjöstad.
Limhamns sjöstad.

 

Fakta: Hyreshotet – granskningen i korthet
  • Hem & Hyra har granskat hur mycket hyrorna har höjts i Malmö, Göteborg och Stockholm de senaste sex åren, stadsdel för stadsdel. I åtta stadsdelsområden har snitthyran rusat med över 20 procent.
  • Hyresrusningen drabbar inte bara eftertraktade, förväntade områden i stadskärnorna. Vår granskning visar att det i hälften av de stadsdelsområden som sprängt 20-procentsvallen även bor många fattiga.
  • I dessa områden lever minst var fjärde invånare med låg ekonomisk standard. Det betyder att de har mindre än 13 300 kronor i månaden att leva på, innan hyran och alla andra räkningar är betalda.
  • Här hittar du hela granskningen Hyreshotet.
Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.