Majoren klar för inflyttning

Finspång Det tog över fem år från idé till verklighet, men nu står Finspångs nya höghus färdigt. I dag invigde Vallonbygden det åtta våningar höga Majoren och i morgon flyttar de första hyresgästerna in.

— Finspångs högsta hus och det första hyreshuset sedan Dunderbacken. Det här har ni gjort bra och jag hoppas på fler såna här kloka beslut för det är brist på lägenheter i Finspång, säger Berit Martinsson, kommunfullmäktiges ordförande (S), som förklarade Majoren invigd.

Vid invigningen redogjorde Vallonbygdens avgående vd Björn Andersson för de många turerna som varit kring projektet. En idé som började över en kopp kaffe i augusti 2011 med kommunens dåvarande utvecklingschef Hans Lindberg. Fem och ett halvt år senare var båda två nöjda med resultatet. 32 hyreslägenheter fördelade på åtta våningar.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

— Det känns jättebra, det är inte utan stolthet man står här i dag. I Finspångs mått mätt är det ett fantastiskt läge för ett nytt hus, säger Björn Andersson, som skjutit fram sin pensionering för att kunna vara med vid färdigställandet.

— Det visar nyttan med att dricka kaffe och att kommunen har en allmännytta. Utsikten från huset är fantastisk, säger Hans Lindberg.

Med vid ceremonin fanns även barnbarnen till majoren Erik M Lindgren, som i början på 1900-talet var trafikchef på Norra Östergötlands Järnvägar och gav namn åt Majorsvillan. Den byggnad som uppfördes 1876  och som revs för något år sedan för att ge plats åt det nya höghuset.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

— Vi är jätteglada över att Vallonbygden döpt det här nya huset till Majoren efter vår farfar och att minnet av honom på så sätt får leva vidare, säger Lasse Lindgren som tillsammans med sina två bröder Hans och Bo överlämnade två tavlor på majoren och Majorsvillan som gåva till bolaget.

Den nya Majoren är uppförd enligt Sabo:s Kombohus plus, en standardiserad husmodell som kan pressa byggkostnaderna med 25 procent och i sin tur ge lägre hyresnivåer.

— Det är roligt att Vallonbygden satsat på ett Kombohus. Nu finns det 32 lägenheter till av de totalt 8 400 lägenheter som uppförts enligt Kombohus-konceptet, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo, de kommunägda bostadsbolagens intresseorganisation, som närvarade vid invigningen.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

För Vallonbygden innebär satsningen en investering på cirka 65 miljoner kronor eller cirka två miljoner kronor per lägenhet. Hyrorna för en tvåa på 63,5 kvadrat landar på mellan 7 959 kronor på våning två och 8 340 kronor på våning åtta. Enligt bolaget har intresset för lägenheterna varit stort, omkring 140 personer har ställt sig i kön till de nya bostäderna, som är fullt uthyrda.

— De som flyttar in är lite äldre Finspångsbor som lämnar det egna hemmet och vill bo i centrum och ha ett bekvämt boende, säger Bengt Berglund, ekonomichef på Vallonbygden.

 

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.