Annons

Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg

Göteborg Göteborgs kommunala värdar tvärnitar all försäljning av hyreslägenheter till boende som vill köpa loss sina hem. Detta till följd av stadens politiska maktskifte. ”Jättebra”, tycker hyresgästen Tarja Jokinen i Hjällbo.
Hyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

I går klubbade kommunfullmäktige nästa års budget för Göteborg. Bakom den står Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tar över efter fyra års borgerligt styre.

En av de viktigaste bostadsfrågorna är att de rödgröna helt stoppar alla pågående ombildningar av kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter.

Läs ocksåIlska mot beslutet: fler hyresrätter ska ombildas i Göteborg

Ombildningarna har varit kontroversiella och en politisk vattendelare för göteborgarna. Här kan du läsa mer om det.

Tarja Jokinens hyreshus på Bondegärdet i Hjällbo var tidigare aktuellt för ombildning. Själv har hon inte varit intresserad av att köpa loss sin lägenhet.
Tarja Jokinens hyreshus på Bondegärdet i Hjällbo var tidigare aktuellt för ombildning. Själv har hon inte varit intresserad av att köpa loss sin lägenhet.

Bondegärdet i Hjällbo är ett av de områden som förberett sig för ombildning. Här har kommunala Poseidon öppnat upp för att sälja fem hyreshus till den nybildade bostadsrättsföreningen Laxtrappan 1. Bland de 103 hushållen har känslorna varit kluvna.

Nu blir det med största sannolikhet ingen ombildning.

Läs ocksåOmbildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

– Det är redan stopp här, säger hyresgästen Tarja Jokinen.

Övervägde aldrig att köpa sin lägenhet

Den anlitade ombildningskonsulten har under hösten informerat de boende om att processen pausas. Detta trots att den nu var framme vid att hyresgästerna skulle få ta ställning till ett konkret köperbjudande.

Så sent som i maj presenterade Poseidon ett sådant erbjudande för bostadsrättsföreningen, baserat på två externa värderingar, teknisk besiktning och ekonomisk analys.

Annons
Läs ocksåLockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”Hundra hushåll på Bondegärdet har fått erbjudande om ombildning, bland dem Bachir Talanis (till höger). I Latif Useins hus är det däremot inte aktuellt för närvarande. Han skulle heller inte vara intresserad av att köpa, säger han.

Men konjunkturen har tajmat dåligt, med rusande räntor, inflation och energikris. Till det kommer nu den politiska omsvängningen i Göteborg.

För Tarja Jokinen gör det ingenting, tvärtom.

– Jag har sagt nej hela tiden. Det är jättebra att det är som det var tidigare. Och jag tror inte att det kommer att bli någonting. Folk här har inga pengar.

”En storskalig attack på allmännyttan”

Socialdemokraten Johannes Hulter väntas bli nytt kommunalråd med ansvar för stadsutvecklingsfrågor i Göteborg. Han ser den tidigare ombildningsvågen som ”en storskalig attack på allmännyttan”.

– Tillsammans med V och Mp har vi under den här mandatperioden kämpat hårt för att förhindra det. Det var ju en enorm utförsäljning man ville göra. Gigantiska områden. Högern har försökt upprepa den stora katastrofen med allmännyttan i Stockholm.

Johannes Hulter (S).
Johannes Hulter (S).

I och med gårdagens budgetbeslut avslutas alltså alla ombildningsprocesser som omfattar kommunalt ägda lägenheter, även om stadens hyresvärdar ännu inte hunnit ta de formella besluten.

– Överallt där det överhuvudtaget är möjligt för oss att stoppa en process så kommer vi att göra det, oavsett hur långt fram de är, säger Johannes Hulter.

Annons

– Vissa personer som tänkt att de skulle göra ett klipp kanske inte får göra det. Å andra sidan kan man få bo kvar i sin hyresrätt, och förhoppningsvis kan vi förhindra ett samhällsklimat där var och en ska försöka rädda sig bäst den kan.

Vill öka byggtakten rejält

Budgeten slår också fast att Göteborgs kommunala bostadskoncern ska öka byggtakten. Från 2025 ska bolagen gemensamt färdigställa 2 300 bostäder per år, varav 1 700 hyresrätter.

Det är väsentligt högre än rekordåret 2021, då Framtidenbolagen färdigställde närmare 1 600 bostäder, varav 1 100 hyresrätter.

– Det är en hög ambition. Men fastighetskontoret har prognosticerat att vi behöver 4 000–5 000 bostäder per år fram till 2030 om vi ska hämta in bostadsbristen och samtidigt klara av befolkningsökningen. Då behöver vi ligga där, säger Johannes Hulter.

Här kan du läsa mer om vad Göteborgs nya budget betyder för stadens hyresgäster.

Fakta: Ombildningar som nu stoppas
  • 31 förfrågningar om ombildning har kommit in till Göteborgs kommunala hyresvärdar från och med 2020 fram till augusti i år. Över två tredjedelar kommer från stadsområde Centrum. Bara en ansökan kommer från stadsområde Nordost (Gamlestaden).
  • Totalt omfattas drygt 1 700 lägenheter.
  • 27 av förfrågningarna har fått avslag av olika skäl, ofta för att de ligger i fel områden.
  • Tre har blivit godkända. En ombildning har hunnit genomföras, på Briljantgatan i Tynnered. Där överlät Bostadsbolaget 58 lägenheter till en nybildad bostadsrättsförening i oktober förra året.
  • Hyresvärdarna har även själva tagit initiativ till ombildningar, i linje med politikens direktiv. Processer har startat i Södra Biskopsgården, Hjällbo och Bergsjön.
Fakta: Byggtakt hos Göteborgs allmännytta

Göteborgs nya politiska styre vill öka byggtakten inom stadens kommunala bostadskoncern. Om tre år ska staden bygga 1 700 nya hyreslägenheter varje år, huvudsakligen i områden som inte räknas som utsatta.

Målet är ambitiöst. Hittills har byggtakten sett ut så här:

Nybyggda hyresrätter per år inom Framtidenkoncernen, samt antalet bostäder som tillkommit genom konvertering av vindar och förråd inom parentes.

2022 till och med augusti: 370 hyresrätter (24)
2021: 1 108 hyresrätter (31)
2020: 568 hyresrätter (81)
2019: 870 hyresrätter (64)
2018: 291 hyresrätter (16)
2017: 149 hyresrätter (18)
2016: 139 hyresrätter (38)

Läs också Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning Så gör du om du får en felaktig faktura från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.