Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”
Hyrorna går i regel bara åt ett håll – uppåt. För Malin Dahlberg i Holmsund utanför Umeå blir det tvärtom. Hon kommer att få sänkt hyra och spara över 24 000 kronor om året.
Hon bor i en 45 kvadratmeter stor lägenhet, för vilken hon har betalat 5 238 kronor i kallhyra. Att ha kallhyra innebär att hyresgästen själv betalar för uppvärmning av lägenheten.
Tidigare i år läste Malin ett reportage i Hem & Hyra om en kvinna som också betalade kallhyra och fick sin hyra sänkt.
– Efter att jag hade läst det skickade jag i väg ett mejl till Hyresgästföreningen och ganska snabbt ringde en representant upp. Han erbjöd sig att komma och göra en bruksvärdering av lägenheten.
En lägenhets bruksvärde sätts utifrån flera variabler, till exempel utifrån lägenhetens storlek, planlösning, läge och standard.
Enligt Hyresgästföreningens bruksvärdering skulle Malins hyra vara betydligt lägre: 3 200 kronor i stället för dryga 5 200.
Ärendet landade därefter i Hyresnämnden. Parterna har sedan lyckats komma överens om en ny hyra som blir precis den som Hyresgästföreningen förespråkade – 3 200.
– Det här var så himla enkelt det här att det inte är sant.
”Sänkt hyra betyder jättemycket för mig”
Hon fortsätter sedan med att tacka Hyresgästföreningen.
– Att betala 80 kronor i månaden och för det få någon som strider för en – det är helt fantastiskt, säger Malin Dahlberg.
Vad betyder det här beskedet för dig?
– Att få sänkt hyra betyder jättemycket för mig. Det här gör väldigt stor skillnad ekonomiskt. Jag har ju fortfarande kallhyra men det här kommer göra enormt stor skillnad under vintern. Jag har ju elräkningar på nästan 2 000 kronor vissa vintermånader, så den här sänkningen kommer att bli väldigt välkommen.
Att hyresgäster i Sverige har fel hyra är inte ovanligt. Oftast sker det i fastigheter som saknar en förhandlingsordning, alltså en överenskommelse om att hyresvärden och Hyresgästföreningen ska förhandla om hyran. När det finns en förhandlingsordning får inte hyresvärden höja hyrorna utan att först förhandla med Hyresgästföreningen.
Om det inte finns någon förhandlingsordning för en fastighet, kan hyran prövas i hyresnämnden.
Enligt Hyresgästföreningen beräknas uppemot 180 000 hyresgäster hyra utan förhandlingsordning.
Läs mer om vad en förhandlingsordning innebär här: ”Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla”