Annons

Malmö stad: Stopp för skattepengar till svartuthyrningar

Malmö Olovliga andrahandsuthyrningar, svarta betalningar för hyreskontrakt och saltade andrahandshyror. Nu sätter Malmö stad ned foten. Enligt ett förslag ska staden strypa socialbidragen till dem som hyr olovligt i andra hand.

– Det här är en viktig markering mot den svarta bostadsmarknaden, säger Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd.

I höstas skärptes lagen: den som hyr ut svart och tillika tar ut för hög hyra riskerar fängelse. I Malmö jagar många hyresvärdar svartuthyrare och det kommunala bostadsbolaget MKB har enbart under 2019 och 2020 avslöjat 270 hyresgäster som hyrt ut olovligen, vilket Hem & Hyra berättat om flera gånger. Olovliga andrahandsuthyrningar kan också dölja svarta betalningar, både för kontrakt och för hyror som överstiger den förhandlade hyran.

Läs ocksåGranskning: Svarthandeln inifrån

Men nu är det slut med skattepengar via hyresavin rakt ner i kriminellas fickor. De hyresgäster som bor bor i andra hand kommer inte längre att få försörjningsstöd som täcker bostadskostnaden från Malmö stad. Inte utan att kunna visa upp ett intyg från hyresvärden som visar att de verkligen har rätt att bo i lägenheten, enligt ett förslag till Arbetsmarknads- och socialnämnden. Den som vill ha pengar till hyran ska dessutom lämna in underlag där det framgår att ”hyran är skälig”. Socialtjänsten förväntas också kontrollera vem som är folkbokförd på adressen och att den som hyr ut inte är skriven där samtidigt.

–  Vi anpassar oss efter den nya lagstiftningen. Vi tror det kan handla om väldigt många Malmöbor som utnyttjas på det här viset. Och ingen ska sko sig på andra, särskilt inte utsatta och det är viktigt från vår sida att markera mot det som inte fungerar på Malmös bostadsmarknad. Det behövs ett tydligare regelverk. Men jag vill inte gå in djupare på det här förrän vi har tagit ett formellt beslut, säger Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd i Malmö stad.

Annons
Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd i Malmö stad.

Men kommer inte det här att drabba de som bor svart snarare än de som hyr ut svart?
– Vi ska förstås hjälpa till så gott det går och skaffa tak över huvudet till de människor det handlar om. Och vi räknar med att många kommer att behöva hjälp med andra lösningar, säger Sedat Arif.

Hyresgästföreningen oroar sig för att folk kommer att komma i kläm. Särskilt de som inte förmår få fram alla intyg som krävs.

–  Det ska bli intressant att se hur det kommer att funka för bidragstagare om de är tvungna att visa alla intyg som ni skriver om. Jag är rädd att några kan komma i kläm. Det är inte alltid så lätt att komma i kontakt med en hyresvärd. För medlemmar är jag övertygad om att Hyresgästföreningen kan lämna intyg om skälig hyra. För icke-medlemmar är jag osäker, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Malmö är inte den enda kommun i landet som strypt försörjningsstödet för den som inte kan bevisa att man hyr sin lägenhet vitt. Sedan Södertälje införde de tuffare reglerna har de sänkts sina kostnader för försörjningsstöd.

Läs ocksåHyresnämnden i Malmö - ta bort rätten att byta lägenhet

I förslaget till Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö står det bland annat att boendekostnaderna steg med 40 miljoner kronor mellan åren 2018 och 2019. Högre boendekostnader för individen är huvudskälet.

Fakta: Hårdare tag med ny lagstiftning

Den 1 oktober 2019 ändrades lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart, alltså utan tillstånd från fastighetsägaren, kan nu bli uppsagd direkt utan att först varnas. Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen som tagit ut extra pengar dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Fakta: Så kan du hyra ut utan att få problem
  • Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
  • Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
  • I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.
Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.